Många har jodbrist, vilket påverkar bland annat sköldkörteln och ger extrem trötthet, viktuppgång, känsla av frusenhet med mera. Jodtillskott eller intag av livsmedel rika på jod kan förbättra hälsan. Kvicksilver från amalgamfyllningar kan ansamlas i sköldkörteln och ge problem. Du kan själv testa om du har jodbrist eller inte med Lugols lösning. 

Jod är ett grundämne som man måste tillföra kroppen och jod har många viktiga funktioner bland annat för hormonproduktionen i sköldkörteln. Eftersom så många personer får i sig för lite jod så har man sedan lång tid tillbaka jodberikat salt och då i form av jodid. I takt med att myndigheterna propagerat för en lågsaltkost har jodbristen återuppstått. 

Så många som 30 procent av världens befolkning får sannolikt i sig för lite jod. Risken för jodbrist ökar om man bor i områden med höga fluorhalter i dricksvattnet. I andra länder kan fluorid tillsättas dricksvattnet, vilket i sig kan skapa jodbrist. Sverige har aldrig tillsatt fluorid till dricksvatten, däremot finns vissa områden som redan har höga halter fluorid i dricksvattnet. Exempel på det är vissa delar av Kalmar län och regionen runt Uppsala. 

Brist på jod kan leda till försämrad sköldkörtelfunktion och det i sin tur kan orsaka extrem trötthet, inlärningssvårigheter, problem med minnet, svårighet att hålla vikten, känsla av frusenhet med mera. Tillskott av jod kan förbättra hälsan om det är just jodbrist som orsakar besvären. Även fertiliteten påverkas av jodbrist.

Jod kan man få via födan bland annat från alger, mjölkprodukter från gräsbetande djur, tranbär, ägg och potatis. Flera olika tillskott finns bland annat i form av kaliumjodid eller Lugols lösning. Droppar man den i armvecket blir huden gul. Försvinner det gula snabbt betyder det att man har jodbrist eftersom kroppen absorberar jod snabbt. Är armvecket fortsatt gult efter 5-10 timmar så har man tillräckligt med jod. 

Tänk alltså på att sköldkörtelproblem kan bero på jodbrist. testa Lugols lösning och ta tillskott vid behov. 

Till Dr Mercolas artikel (se också pdf-fil nedan) Artiklarna är på engelska>

 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)