Många har guldkronor, guldbryggor eller guldskelett under vita kronor. De som amalgamsanerade under 1980- och 1990-talen ersatte ofta amalgamet med guld. Tänk på att guld är värdefullt om du tar bort guldtänder och det går utmärkt att sälja tandguldet själv. 

Guld är värdefullt och det gäller även tandguld. Om man säljer guldtänderna etc. själv får man mellan 300 och 450 kronor per gram guld. Svensk Dentalåtervinning erbjuder tandläkare att sälja guldet åt patienten och får då själv viss provision. Mest lönsamt är därför att hantera försäljningen själv. 

Rent guld är för mjukt att användas i tandvården och därför är det legerat med andra metaller som palladium och silver. Tandguld består oftast av 10 till 22 karats guld. 

Tyvärr är många som är känsliga för amalgam även känsliga för andra metaller. De som tidigare amalgamsanerade och fick olika guldlegeringar som ersättningsmaterial har ibland fått ta bort även guldet på grund av allergier med mera. 

Beräkningar finns som visar att svenska folket kan ha 25 till 30 000 kilogram guld i tänderna, vilket är värt mer än 10 miljarder kronor. Ta därför hand om exempelvis utdragna tänder med guldkronor eller tillvaratar annat dentalt guld.

Det finns flera företag som tar emot tandguld och man kan till och med komma med hela tänder inklusive guldkronan och få betalt för guldvärdet. Företaget renar sedan guldet och säljer det vidare.

De flesta som avlider har egna tänder med kronor och broar och finns där guld är det värdefullt. Efter kremering finns guld och andra metaller kvar undantaget kvicksilver som förångas. Sedan 2016 får skrot efter kremering säljas och 2022 fick Allmänna arvsfonden 95 miljoner kronor från sådan försäljning.

Det har förekommit att både tandläkare och personal i krematorier tagit vara på dentalt guld och sålt det för egen vinnings skull.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)