Bra tandhälsa spar pengar och lidande. Att förebygga karies tjänar samhället stora pengar på. Väl känt är att tandhälsan påverkar risken för olika sjukdomar allt från hjärtinfarkter till diabetes. Många barn har i dag inga hål alls i tänderna, men vissa grupper har dålig tandhälsa redan från början. Hälsocoacher för att förbättra tandhälsan behövs.

Kosten är absolut viktigast för att barnen från början ska få en bra tandhälsa. Att påverka föräldrarna är ett bra sätt, eftersom de är måna om barnens hälsa. Men det kan både vara svårt att nå fram och svårt att få föräldrar att på allvar lägga om kosten.

Många snubbeltrådar finns. Det handlar om ens egen motivation att laga bra mat och förstås om att ha råd att köpa bra råvaror. Det handlar också om att försöka få barnen att äta maten och inte minst att de slutar med godis, bullar, kakor och läsk.

Vi behöver också få tillbaka lördagsgodiset. I dag hittar folk anledningar till godisdagar lite då och då. Man kanske ska fira någons födelsedag, Farmor och farfar är på besök eller så var det jobbigt i skolan eller kompisarna var dumma. Bullar och kakor kommer lätt fram som tröst.

Om detta funderar man hos folktandvården i Region Västra Götaland och regionen har faktiskt tillsatt just hälsopromotörer med uppgift att prata med föräldrar vars barn har dålig tandhälsa. 

Tandhälsoförbundet hoppas att denna idé sprider sig även till andra regioner. Många tandläkare och tandhygienister försöker redan nu coacha sina patienter till bättre kost och därmed bättre tandhälsa, men deras tid är begränsad och därför behövs extra resurser för att nå föräldrar till barn med dålig tandstatus. Det förebyggande arbetet sparar både pengar och hälsa. 

Men vi har förstås alla ansvar för att äta en bra kost utan alltför mycket socker, kolhydrater och proteiner. Viktigt är också att blötlägga eller grodda frön och nötter för att bli av med den skadliga fytinsyran som annars binder mineraler och gör dem mindre tillgängliga för kroppen. Vi behöver också rikligt med fettlösliga vitaminer som A, D och K, C och B-vitaminer samt kalcium, magnesium och fosfater. 

Till artikel om hälsopromotörer i Region Västra Götaland
Till föredrag om kost för bättre tandhälsa (Tandhälsoförbundet Skåne/Ann-Marie Lidmark)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)