Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Hjärtproblem, munhålebakterier och tandborstning
- Hälsa

Att munbakterier kan vara bidragande orsak till hjärtkärlproblem är i dag väl känt. Därmed kan också tandborstning ha betydelse, vilket undersökts av japanska forskare. De fann att risken för hjärtinfarkt minskade om tänderna borstades på kvällen. Viktigast var alltså kvällstandborstningen, men även att borsta tänderna på morgonen hade betydelse.
Benskörhet, medicinering och käkbenet
- Hälsa

Benskörhet drabbar många äldre och särskilt äldre kvinnor. Mediciner som ges kan dock orsaka allvarliga biverkningar i form av nedbrytning av käkbenet. Många frågar sig därför om det finns andra alternativ.
Ozon syresätter och dödar bakterier
- Forskning
- Hälsa

Fråga efter ozon i tandvården. Ozon tar bort bakterier, förbättrar läkningen och är skonsamt för kariesbekämpning i barntandvården. Fördelarna är alltså många och ozon har använts i tandvården under lång tid. Få svenska tandläkare använder ozon, men patientkrav kan öka intresset.
Amalgamsjuka blir friska efter sanering
- Forskning
- Hälsa

Varför fortsätter Hanne Kjöller på DN att göra sig lustig över amalgamskadade och andra patientgrupper som sjukvården i dag har svårt att diagnostisera? Gällande just amalgam och kronisk kvicksilverförgiftning eller kvicksilverallergier finns relativt mycket kunskap. Vården behöver dock använda rätt provtagningsmetoder. Att t.ex. mäta kvicksilverallergi om en sjuk person har amalgam i tänderna borde inte vara så svårt.
Bakterier hittas i tändernas dentinkanaler
- Hälsa

Många svårigheter finns när det gäller att mäta om bakterier finns kvar i rotfyllda tänder eller i tändernas dentinkanaler. Tandläkare tror ibland att det är sterilt efter rotfyllning, men bakterier finns alltid kvar visar ny forskning. Både levande och döda bakterier kan diffundera in i de mikroskopiskt små dentinkanalerna och orsaka besvär.
Livsviktig kommunikation tarm-hjärna
- Forskning
- Hälsa

Alltmer forskning visar att tarmens bakterier sänder ut signalmolekyler med mera som berättar för hjärnan hur den ska agera. Forskning pågår bland annat vid Karolinska institutet. Att tarmfloran påverkas av det vi äter är väl känt, men sällan talas om hur gifter som t.ex. kvicksilver från amalgamfyllningar eller bakteriegifter från infekterade och rotfyllda tänder påverkar tarmfloran.