- Forskning
- Hälsa
![](/images/sized/images/uploads/stomach-3532098_1920-200x200-q100.jpg)
Alltmer forskning visar att tarmens bakterier sänder ut signalmolekyler med mera som berättar för hjärnan hur den ska agera. Forskning pågår bland annat vid Karolinska institutet. Att tarmfloran påverkas av det vi äter är väl känt, men sällan talas om hur gifter som t.ex. kvicksilver från amalgamfyllningar eller bakteriegifter från infekterade och rotfyllda tänder påverkar tarmfloran.
Tarmen härbärgerar mer än två kg bakterier, vilket motsvarar betydligt fler celler än vad som finns i kroppen. Många spekulationer finns om varför tarmen har så stor betydelse och en trolig sådan är att mycket information ursprungligen kom från det vi äter och då utvecklades en snabb kommunikation mellan tarmen och hjärnan. Även den långa vagusnerven som kommer från hjärnan och omsluter tarmen kan snabbt transportera signaler från mikrobiomet i tarmen.
Många amalgamskadade har eller har haft problem med magen, vilket inte är så konstigt. Kvicksilver som hela tiden frigörs från amalgamfyllningarna och kanske även mkro/nanopartiklar av amalgam kommer ner i magen och kan påverka tarmens bakterier. Även andra metaller som titan och guld kan sannolikt vara negativt för tarmens bakterier.
Bakterier i munhålan och särskilt i tandköttet eller i rotfyllda tänder bildar bakteriegifter som också sväljs ner och negativt kan påverka tarmens mikrobiom. Sedan flera årtionenden tillbaka pågår forskning som visar att tarmfloran påverkas av kost, gifter, stress och mycket mer.
Ju mer kunskaper vi får desto mer sannolikt blir det att vi kan återställa tarmfloran och därmed göra oss friskare och förbättra den psykiska hälsan. Kosten har stor vikt liksom gifter som negativt kan påverka tarmfloran. Men också möjligheten att byta tarmflora (så kallade fecesimplantat) så att man får en frisk persons mikrobiom.
Läs mer i artikeln som skrivits av två av KI:s forskare via länken nedan.
Till artikel av två av Karolinska institutets forskare
Till några intressanta forskningsartiklar:
Till forskningsrapport om mikrobiomet och vagusnerven (engelska)
Till forskningsartikel om fecestransplantation (engelska)