Fråga efter ozon i tandvården. Ozon tar bort bakterier, förbättrar läkningen och är skonsamt för kariesbekämpning i barntandvården. Fördelarna är alltså många och ozon har använts i tandvården under lång tid. Få svenska tandläkare använder ozon, men patientkrav kan öka intresset. 

Ozon består av tre syreatomer och innehåller därmed en syreatom mer än syrgas. Ozon är aggressivt och dödar bakterier och är därför intressant att applicera vid borttagning av tänder, rotfyllningar och i tandköttsfickor för att försöka skapa bakteriefrihet. 

Tandläkaren kan använda antingen ozongas eller ozonerat vatten. Båda behöver tillverkas på plats då ozon i sig är instabilt och snabbt bryts ner. Ozon kan också lagras i olivolja under längre tid, men det är mer för personligt bruk. 

Ozon kan appliceras i munhålan som gas, löst i vatten eller i olja. Ozon har förmåga att ta död på bakterier och har därför viktig funktion vid borttagning av tänder respektive vid parodontit då ozon tränger in i tandköttsfickorna. 

Eftersom ozon innehåller tre syreatomer syresätts vävnaderna bättre av ozon och har dessutom positiv effekt på läkningsprocessen och ger energi. Läkningen av olika tandköttsproblem som t.ex. oral lichen förbättras.

Ozon kan också användas för att ta bort karies och särskilt bra effekt fås när det gäller rotkaries. Biofilm tas också bort av ozon. Försök visar att karies på barn effektivt tas bort med ozon även på tandvårdsrädda barn. Det finns alltså anledning för svensk tandvård att öka användningen av ozon. 

Inte ett ord om ozon skrivs i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvården, vilket är märkligt då det inte är någon ny företeelse och forskning inom området finns. Patientkrav kan öka användningen. 

Till reviewartikel om ozon (engelska)
Till artikel om ozon och kariesprevention (engelska)
Till IAOMT:s artikel om ozon i tandvården (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)