Benskörhet drabbar många äldre och särskilt äldre kvinnor. Mediciner som ges kan dock orsaka allvarliga biverkningar i form av nedbrytning av käkbenet. Många frågar sig därför om det finns andra alternativ.

Benskörhet eller osteonekros beror på att benets täthet minskar så mycket att benet lätt bryts av. Inte ens träning hjälper hos dem med långt gången osteoporos. I dag ges oftast läkemedel som innehåller bisfosfonater och som i sin tur påverkar olika i skelettbenen respektive i käkbenet. 

Patienter som tar bisfosfonater mot benskörhet och särskilt om det tas i form av injektioner kan få allvarliga problem i käkbenet. Man ska därför alltid berätta för tandläkaren om man tar mediciner mot benskörhet. Ofta rekommenderas att ta bort tänder innan patienten börjar medicineringen. Detta för att minska risken för dålig benbildning och försämrad läkning som följd, vilket kan leda till inflammationer inuti käkbenet. 

Det finns således anledning att funder över andra alternativ när man drabbas av benskörhet eller om man vill förebygga besvären. Av Tf-bladet nr 1/23 framgår att probiotika kan vara ett sätt att förebygga benskörhet. Kunskaperna är dock relativt nya.

Andra bra alternativa behandlingar är att öka tillskott av magnesium på grund av dess betydelse för omsättning av kalcium respektive omvandling av D-vitamin. Vitamin K2 är också viktigt för att hjälpa kalcium att komma ut i skelettet. D-vitamin och K2 ges ofta samtidigt. C-vitamin är också angeläget för att förbättra upptaget av kalcium från kosten. 

Man ska dock inte glömma att kroppens balans av olika ämnen är viktigt. En del personer kan därför behöva mer fosfater respektive mer kalium för att skapa en god mineralbalans. Saknas vissa mineraler kan i värsta fall kalcium läcka ut ur skelettet och orsaka besvär i blodådrorna samtidigt som skelettet försvagas. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)