Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Mobil tandvård viktigt för äldre
- Hälsa
- Politik

Alltfler äldre har sina tänder kvar med lagningar, rotfyllningar, broar och kronor. De har behov av mer tandvård än yngre åldersgrupper. Många har dock fysiska problem att komma till tandläkaren och får därför tandvård endast akut. Därmed försämras tandhälsan och många går omkring med skadliga bakterier i munhålan som kan öka risken för andra sjukdomar. Så ska det inte behöva vara.
Råd att gå till tandläkaren?
- Politik

Alla har inte råd att gå till tandläkaren, vilket är bekymmersamt för folkhälsan. Av en undersökning som Tandläkarförbundet gjort framgår att en miljon svenskar inte har råd att gå till tandläkaren. Statistik från Socialstyrelsen bekräftar detta genom att den visar att besöken till tandläkare minskar i alla åldergrupper, utom hos de över 85 år.
Behöver ditt barn tandställning?
- Hälsa

När barnens tänder växer över varandra eller man får överbett är det tecken på att käkarna inte räcker till. I Sverige får barnen då tandställning och rätt ofta dras fyra tänder ut för att få plats med övriga tänder. Tandställning används under ett år eller mer för att ändra tändernas position så att tandraden blir jämn och fin. En del undrar om det finns andra alternativ än att dra ut friska barntänder.
Funktionsrättsbyrån lanserar sin nya hemsida
- Hälsa
- Politik
Funktionsrättsbyrån drivs av Funktionsrätt Sverige, där även Tandhälsoförbundet ingår. Under denna vecka (36/2023) lanseras den nya hemsidan och i samband med detta öppnas också Funktionsrättsbyråns rådgivningsverksamhet för terminen.
Karies handlar om biofilm på tänderna
- Forskning
- Hälsa

Många saker påverkar utvecklingen av karies och framför allt handlar det om vilka bakterier vi har på tänderna och hur placket är utformat. Men det handlar också om munhålans surhet och salivens sammansättning. Den som har basisk saliv och har bra bakterier i munhålan har minskad risk att drabbas av karies.
Osteonekros av läkemedel
- Hälsa

Läkemedel mot cancer och benskörhet kan negativt påverka käkbenet och orsaka ostenekros, det vill säga att käkbenet förstörs eller "ruttnar". I andra delar av kroppen bygger dessa läkemedel upp ben, men det är alltså tvärtom i käkbenet. Berätta därför för tandläkaren om sådana preparat används.