Alltfler äldre har sina tänder kvar med lagningar, rotfyllningar, broar och kronor. De har behov av mer tandvård än yngre åldersgrupper. Många har dock fysiska problem att komma till tandläkaren och får därför tandvård endast akut. Därmed försämras tandhälsan och många går omkring med skadliga bakterier i munhålan som kan öka risken för andra sjukdomar. Så ska det inte behöva vara.

Äldre personer har ofta försämrad rörlighet och därför har de svårt att ta sig till tandläkaren själva. Särskilt gäller det personer på äldreboenden eller de som har hemtjänst många gånger per dag. 

Alla som så önskar bör kunna få tandvård där de bor. Bra mobila lösningar har utvecklats för för tandvården och därför finns möjlighet till tandvård på äldreboendet, sjukhus och i hemmet. I sverige finns möjlighet i en del kommuner att få tandvård i hemmet, men ofta handlar det om en tandläkarbil som kommer och ställer sig utanför porten. Vissa tandläkare försöker dock hjälpa patienter i hemmiljö.

En del sjukdomar, som t.ex. lunginflammation och hjärtinfarkter har kopplingar till munhålebakterier. Dålig munhygien för att man inte orkar borsta tänderna när man är gammal är en orsak. Risken ökar om man dessutom har karies i tänder och tandroten, vilket många äldre har. 

Det finns alltså många skäl till att förbättra äldres munhygien och det är i huvudsak kommunernas uppgift. Bättre fortbildning av vårdpersonal behövs för att de ska uppmärksamma tandhälsan med mera. 

Till artikeln i Dental Tribune (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)