När barnens tänder växer över varandra eller man får överbett är det tecken på att käkarna inte räcker till. I Sverige får barnen då tandställning och rätt ofta dras fyra tänder ut för att få plats med övriga tänder. Tandställning används under ett år eller mer för att ändra tändernas position så att tandraden blir jämn och fin. En del undrar om det finns andra alternativ än att dra ut friska barntänder.

Redan i tidiga år kan föräldrar hjälpa barnen så att käkarna växer till och tänderna får plats. Andningen är viktig för att tungan ska få möjlighet att trycka ut käkarna för att öka tillväxten. Kosten har stor betydelse då det gäller dels att få bra tuggmotstånd och dels få i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer för att förbättra käkarnas tillväxt. 

Den som ändå har oturen att få bettfel eller trångställda tänder kan behöva hjälp t.ex. med andningsövningar och god näringstillförsel. Hjälper inte det är det tandställning som gäller. Bäst är att försöka få käkarna att växa till så att alla tänder får plats. 

I England kan man få hjälp med tandställningar som vidgar käkarna för att skapa plats åt tänderna. Se mer John Mews förklaringar som han gav vid ett besök i Stockholm. Mer information finns via www.orthotropics.com. Detta är tvärtemot vad man gör i Sverige. Här drar tandläkaren för det mesta ut fyra friska tänder och  flyttar kvarvarande tänder så att man får en jämn och fin tandrad. 

Problemet med den svenska modellen är dels borttagning av friska tänder och dels att vid förflyttning av tänderna återbildas roten för att växa ut igen då tanden växer fast på den nya platsen. I samband med förflyttning av tänderna kan en tand dö. Tänderna vill tillbaka till sin gamla plats, vilket gör att många behöver ha en tråd resten av livet på baksidan av tändern för att hålla dem på plats. 

Tandläkare Weston A Price som på 1930-talet undersökte olika ursprungsbefolkningars tänder kunde visa att hos dem fanns inga trångställda tänder och så gott som inga karies. Matvanorna var betydligt bättre än våra och Price menade att anledningen till trångställda tänder var försämrad kost med mycket socker och för lite mineraler. 

Förebygg trångställda tänder hos barnen genom att ge dem bra näring, se till att kosten har bra tuggmotstånd och försök få dem att andas med näsan istället för med munnen.  Om det ändå blir problem kan det vara ett bra alternativ att pröva den engelska modellen för tandställningar. Se mer här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)