Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Varning för kvicksilver i fisk
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Forskare varnar för att äta fisk på grund av höga kvicksilverhalter, enligt ett programinslag i SVT. Vissa grupper som gravida bör äta fisk högst tre gånger per år, enligt överläkaren vid institutionen för Arbets- och miljömedicin. Ingenting sägs dock om inandning av kvicksilverånga från amalgamfyllningar, trots att dessa ger upphov till betydligt högre halter än fisk enligt uppgifter från WHO.
Stora klasskillnader i tandhälsa
- Hälsa
- Politik

Den självskattade hälsan ökade från 72 procent till 78 procent mellan 2004 och 2016. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor. Tyvärr finns stora skillnader mellan olika grupper och bland dem med endast förgymnasial utbildning anser endast 69 procent att de har bra tandhälsa.
Känslig för metaller? Mormors fel?
- Forskning
- Hälsa

Medlemmar i Tandvårdsskadeförbundet är ofta känsliga för metaller och det handlar inte bara om kvicksilver från amalgam utan också om guld, platina, nickel, titan och flera andra metaller. Ärftliga faktorer har betydelse men även miljön påverkar. Forskning om epigenetik visar att redan i fosterstadiet kan gener påverkas och därmed föra vidare en känslighet på grund av att vissa gener aktiverats eller stängts av och detta kan påverka kommande generationer. Kvicksilver från t ex amalgam kan påverka epigenetiskt.
Förgiftad av kvicksilver hos tandläkaren
- Dentala material
- Hälsa
Fortsatt har många vuxna amalgam i tänderna och om tandläkare ska putsa eller borra i det krävs stor försiktighet. Tydliga förgiftningsfall med illamående, huvudvärk, synrubbningar och onormal trötthet rapporteras då och då till Tandvårdsskadeförbundet. Anledningen är att tandläkaren inte förstår riskerna vid hantering av amalgam. Därför är det viktigt att patienten själv är påläst och vet vilka skydd som behövs.
Risker med tandblekning
- Hälsa

En studie om tandblekning visar att risken är stor för biverkningar och bland dessa finns ökad känslighet i tänderna som exempelvis ilningar och reaktioner i slemhinnan intill tänderna. Detta gäller oavsett om tandblekningen gör av tandläkaren eller om man gör det hemma.
Konstgjort "benlager" på titanimplantat
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Forskningen går framåt. Titanimplantat har länge ansetts vävnadsvänligt och accepteras också hos många patienter. Dock finns en viss andel där det fungerar mindre bra och kroppen kan till och med stöta ut implantat. Nu har emellertid ett företag med ursprung på Chalmers i Göteborg hittat ett sätt att göra konstgjort ben med samma molekyler som finns i människokroppen. Genom att täcka implantatets yta med detta förbättras inläkningen.