Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Krav på minskad mängd fluor
- Hälsa
- Politik

Den amerikanska myndigheten FDA föreslår sänkt gränsvärde till 0,7 mg/liter för tillåten halt fluor i flaskvatten. Anledningen är risken för fluoros, vilket innebär missfärgning av tänderna och att emaljen kan ta skada.
Vilken röntgenmetod är bäst?
- Hälsa

Kariesangrepp, rotfyllningar liksom käk- och ansiktssmärtor är några exempel på besvär där man kan behöva ta röntgenbilder för att förstå orsaken till problemen. Tidigare fanns inte så många alternativ, men nu finns flera olika storts röntgenutrustning och många ställer frågor om vilken sorts röntgen som tandläkaren borde ha för att kunna hitta orsaken till besvären.
Tf-bladet nr 1 2019
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
I nya numret av Tf-bladet finns berättelser om tillfrisknande efter amalgamsanering då värk, orkeslöshet och tinnitus försvann. Ytterligare en berättelse om ett liv kantat av amalgamproblem finns i denna tidning. Läs också om ärftliga problem som kan se ut som allergier, men som kan hanteras genom kostomläggning och/eller enzymtillskott. Tf-bladet berättar också om läkaren Bo Nilsson som under hela sitt liv hjälpte kvicksilverskadade att tillfriskna.
Helkeramer lika hållbara som metallkeramik
- Dentala material
- Forskning

En litteraturöversikt visar att keramiska material är lika hållbara som metallkeramiska material när det gäller kronor och broar. Dock utvecklas keramerna snabbt och de nya zirkoniamaterialen som har färglyster utan att man behöver bränna på porslin lovar gott. Dock är uppföljningstiden endast något år och därför får framtiden utvisa de långsiktiga effekterna. Av forskningsartikeln framgår att inga jämförelser av risk för biverkningar mellan metallkeramik och helkeramiska kronor och broar gjorts.
Evidens för rotfyllningar saknas
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Intenationell forskning visar att det saknas evidens för det mesta som gäller rotfyllningar. Nedan redovisas det oberoende institutet Cochranes rapporter om den stora osäkerhet inom området. Cochrane menar att det inte finns evidens för de behandlingar som undersökts. Det behöver dock inte betyda att behandlingarna är dåliga, men att stor osäkerhet råder och att mer forskning behövs. Helt saknas studier som jämför extraktion av tänder respektive rotfyllning vid behandling av tandinfektioner. Osäkerheten måste delges patienterna och Socialstyrelsens riktlinjer ändras.
Ingen evidens för rotfyllningar, enligt SBU
- Hälsa

Karies eller tandskador som leder till infektioner i tandpulpan med varbildning och värk drabbar många människor. Socialstyrelsen förordar rotfyllningar trots avsaknad av evidens. Det senare enligt SBU:s undersökning 2010 där man förordade klinisk forskning och uppföljning av rotbehandlingar för att just skapa evidens. Nio år senare har inget hänt och svenska tandläkare fortsätter att göra cirka 250 000 rotfyllningar om året trots att annan forskning tyder på kopplingar mellan flera olika sjukdomar och rotfyllda tänder. Ännu värre är att folk som vill ta bort rotfyllda tänder inte får göra det...