Fortsatt har många vuxna amalgam i tänderna och om tandläkare ska putsa eller borra i det krävs stor försiktighet. Tydliga förgiftningsfall med illamående, huvudvärk, synrubbningar och onormal trötthet rapporteras då och då till Tandvårdsskadeförbundet. Anledningen är att tandläkaren inte förstår riskerna vid hantering av amalgam. Därför är det viktigt att patienten själv är påläst och vet vilka skydd som behövs.

Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar dem som vill byta sina amalgamfyllningar att först prata ordentligt med tandläkaren för att de tillsammans ska komma överens om hur saneringen ska gå till och vilka skydd som behövs. Har inte tandläkaren tillräckligt bra kunskaper är det en god idé att ni tillsammans tittar på IAOMT:s film som finns länkad nedan. Dock är det svårt eller till och med omöjligt att hitta svenska tandläkare som är så noggranna som IAOMT rekommenderar. 

Viktigast är att tandläkaren har en clean-up sug (som faktiskt är en svensk uppfinning), vilket är en liten dosa som sätts på tanden och kopplas till sugen. Då dras merparten av kvicksilverångorna via sugen ut i avloppet och hamnar inte i den luft som patienten och tandvårdspersonalen andas in.

Kofferdam är också bra om det är möjligt för att hindra amalgam att hamna i munhålan eller slungas in i kindslemhinnan vid borrningen. En särskild sug kopplad till ett kvicksilverfilter ska helst finnas under patientens haka för att kvicksilverångorna ska dras bort från inandningsluften och renas. Bra är också om patienten kan andas friskluft för att ytterligare hindra att kvicksilverångor kommer ner i lungorna. 

Åtminstone glasögon  och en duk över bröstkorgen behövs för att hindra kvicksilver att hamna i ögonen och på kläderna. Tandläkaren bör också ha skydd i form av operationskläder och andningsmask. Viktigt är att tandläkaren borrar så lite som möjligt och försöker spräcka fyllningen för sedan lyfta ut den i delar. 

Se mer filmen via denna länk och läs mer på hemsidan www.amalgamsanera.nu
Se också artikeln om Sofia som blev förgiftad hos tandläkaren då hon tog bort bara en enda amalgamfyllning
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)