Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Satsa mer på innovationer inom tandvården
- Forskning
- Politik

Regeringens samordnare inom område Life Science efterlyser inspel från tandvården när det gäller utveckling av forskning och innovationer. Anledningen är att tänderna är en del av kroppen och att det blir alltmer tydligt att problem från munhålan påverkar resten av kroppen. Tandvården är också individanpassad och patientcentrerad varför det finns stora möjligheter att ta fram ny diagnostik och behandling, enligt regerings samordnare Jenni Norberg.
Käkbensnekros efter medicinering kan behandlas
- Forskning
- Hälsa

Nu har käkkirurgen Fredrik Hallmer funnit att käkbenet ofta läker ihop om man avlägsnar de bakterier som finns i benet. Bakterierna visar sig komma från munhålan, men i praktiken skulle de också kunna komma från rotfyllda tänder, men det har Hallmer inte undersökt. Många som tagit bisfosfonater och är oroliga för bennekros kan nu andas ut. I den refererade studien blev de flesta smärtfria och kunde tugga normalt igen efter behandlingen.
Ny tillsynsrapport från IVO
- Hälsa
- Politik

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har kommit med en ny rapport som visar att tandkläkare brister i sin yrkesutövning då de sätter kronor, broar och implantat utan att först behandla karies och tandlossningssjukdomar. Även försenad diagnostisk och brister i tandläkarnas journalföring har redovisats i den IVO:s tillsyn under under 2018. Förbättringspotentialen är således stor.
MS sjuka har sämre tandhälsa
- Hälsa

Tandläkartidningen refererar en forskningsartikel som redovisar att MS-patienter har sämre tandhälsa än genomsnittet trots att de de har högre sociekonomisk status än normalbefolkningen. Studien gjordes i Australien med 1500 deltagare. En del med denna sjukdom har blivit bättre efter amalgamsanering. Finns ett samband mellan sämre tandhälsa, amalgam och MS?
Stimulera självläkning av karies
- Hälsa
Mindre kariesangrepp kan självläka med hjälp av kosten, men det är också möjligt att tillsätta vissa ämnen för att stimulera tändernas egen reparationsmekanism. Detta har hemsidan tagit upp tidgare, men här sammanfattas de kunskaper som finns i dag.
Kan rotfyllningar hindras?
- Dentala material
- Hälsa
Har man tur kan tänder som tidigare hade behövt rotfyllas räddas. Ett relativt nytt material som förutom ett lösningmedel består av kalciumsilikat och lite zirkoniadioxid kan läggas i tanden till och med om pulpan är synlig. Därmed får tanden och roten möjlighet att starta självläkning. Det har gjorts på tänder som råkat ut för trauman och på tänder med djupa kariesangrepp med gott resultat.