Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Viktigt med näsandning
- Hälsa
Att andas med näsan är viktigt av många skäl. Syresättningen i kroppen ökar, tändernas placering blir mer korrekta och immunförsvaret förbättras. Fördelarna är många med näsandning och till och med minnet verkar förbättras om man ändrar från munandning till näsandning. Läs om näsandning i senaste Tf-bladet.
Hemtandvård i regionen
- Hälsa
De flesta regioner ger möjlighet till tandvård i hemmet. Men man behöver ansöka om det hos sin biståndshandläggare om man inte bor på ett äldreboende eller är långvarigt på sjukhus. Äldre eller funktionshindrade personer (t.ex. elöverkänsliga) kan inte alltid ta sig till tandläkare och då är hemtandvården ett mycket bra komplement.
Inflammationer eller infektioner i käkbenet
- Forskning
- Hälsa
Käksmärtor, extrem trötthet, värk i muskler och leder eller kroniska sjukdomar som Parkinson, reumatism med mera är vanligt förekommande och sällan får man som patient reda på orsaken till de allvarliga besvären. Man kan få hjälp med smärtstillande eller remitteras till samtalsterapi för att man ska lära sig leva med allvarlig smärta. Erfarenhet finns dock att vissa besvär kan bero på inflammationer i käkbenet och/eller infektioner. Det senare oftast under rotfyllda tänder. Med rätt diagnos och behandling kan en del bli friska eller i alla fall slippa symtom.
Förslag till nytt högkostnadsskydd för tandvård
- Hälsa
- Politik
Nu har utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård presenterat sitt slutbetänkande. Regeringens utredare föreslår ett system där en vanlig tandvårdsbehandling kan komma att kosta mellan 100 och 400 kronor.
Swedental 2024 i Göteborg
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Swedental och Odontologisk Riksstämma är Nordens största mötesplats för hela tandvården. Arrangemanget äger rum 13-15 november 2024 på Svenska Mässan i Göteborg.
Omsorg och trygghet är viktigt för äldre i särskilt boende
- Forskning
- Hälsa
Många äldre har svårt att klara av sina dagliga aktiviteter i hemmet och vill därför flytta till ett särskilt äldreboende där de kan få vård 24 timmar om dygnet. Beslutet grundar sig på känslor av ensamhet och otrygghet, men också en känsla av att vara i beroendeställning. Detta enligt en avhandling vid Örebro universitet.