Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Hypodonti och oligodonti

Den vanligaste utvecklingsvariationen hos människan är medfödd avsaknad av en eller flera tänder. Mer än en femtedel av befolkningen saknar några tredje molarer (visdomständer) medan mellan 6–8 procent saknar en eller flera av de övriga tänderna.

Läs mer »

Tänderna är viktig del av folkhälsoarbetet

Karies, parodontit och döda rotfyllda tänder kan påverka allmänhälsan negativt. Det handlar inte bara om förstörda tänder i munhålan utan också om ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, lunginflammation hos äldre, cancer, diabetes, reumatism och mycket mer. Att förebygga hål i tänderna och inflammationer i tandköttet är därför ett viktigt område inom folkhälsoarbetet. Dock har det varit svårt att komma igång med riktade insatser.

Läs mer »

Kan tatueringar orsaka cancer?

Var femte person i vårt land har tatueringar. Tatueringsfärger innehåller många olika tungmetaller som bly, nickel och arsenik. Nu håller svenska forskare på att undersöka om det finns kopplingar mellan vissa cancerformer och tatueringar.

Läs mer »

Skanner för att upptäcka karies

Att undersöka karies har främst handlat om slätröntgen och klinisk undersökning. Nu finns emellertid små kameror eller skannrar som kan upptäcka karies. Ny forskning visar att dessa så kallade intraorala skannrar upptäcker karies lika bra som tandläkaren vid en klinisk undersökning. Skanningen ger dessutom en objektiv bedömning. 

Läs mer »

Privata folktandvårdskliniker i Dalarna?

Det är känt att det råder brist på tandläkare i hela landet. Värst är det i Dalarnas län som bara har 54 tandläkare per 100 000 invånare. Tandvårdsnämnden i Region Dalarna har nu föreslagit att man skall lägga ut driften av två folktandvårdskliniker på privata aktörer.

Läs mer »

Flera argentinska städer förbjuder 5G

Ushuaia förbjuder installation av 5G-antenner i staden. Man kommer inte att tillåta installation av sådana antenner förrän det kan garanteras att strålningen från 5G-antennerna inte påverkar hälsan hos invånarna.

Läs mer »

Sida 3 av 765 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)