Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Titanimplantat påverkar generna
- Forskning

Fem procent av alla vuxna har tandimplantat och flertalet av dem är av titan. Nu bekräftar ny forskning att det alltid finns titanpartiklar runt tandimplantat, men forskarna ser ingen skillnad i halter runt sådan med och utan infektioner. Forskningen visar dock att titan triggar immunförsvaret och att titan faktiskt kan påverka geners uttryck. Detta är allvarligt och kan leda till svåra sjukdomstillstånd i framtiden. Implantat av keramiskt material är betydligt bättre för hälsan.
Kan koldioxid förbättra läkningen?
- Forskning
- Hälsa

Har du hört talas om medicinsk behandling med koldioxid? Det är en relativt ny terapimetod som visar mycket goda resultat på sårläkning, parodontit, benbildning och mycket mer. En del forskningsrapporter finns och både läkare och tandläkare använder sig av metoden, men vi har inte hört talas om den i Sverige annat än genom andningsterapeuten Anders Olsson.
Nytt spännande Tf-blad
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Tf-bladets påsknummer är här med många intressanta artiklar plus kallelse till Tf:s årsstämma i Blekinge. Läs om napp som inte skadar barns tänder, om symbiotika för bättre tarmflora eller om näringsterapi som gör folk friska.
Tf på Dalarnas Hem & Trädgårdsmässa
- Hälsa
Ni är varmt välkomna att besöka Tandhälsoförbundet på Dalarnas Hem & Trädgårdsmässa, under helgen den 12-13 april 2025, på Barken Arena i Smedjebacken.
Bakteriers försvar mot bakteriofager
- Forskning
- Hälsa
Bakterier kan bli angripna av virus, men de ger inte upp utan kamp. Forskare vid Umeå universitet har nu visat att speciella gener i bakterier kan blockera virusets förmåga att föröka sig och sprida infektion. Dessvärre kan samma försvarsmekanism också bidra till utvecklingen av antibiotikaresistens.
KOL kan spåras i näsan
- Forskning
- Hälsa
Sjukdomen KOL påverkar lungorna och luftvägarna. KOL kan göra att man får svårare att andas och orkar mindre än förut. Kroppen kan även påverkas på andra sätt. Forskare vid KI visar nu att material från nässköljning kan underlätta bedömning av sjukdomen.