Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Undersöker aerosoler i tandvården

Höghastighetsborrarna i tandvården innebär att det bildas mikroskopiska små partiklar som kan innehålla kvicksilver, plaster eller virus och bakterier. Tandhälsoförbundet har varnat för detta då vi har kunskap från mätningar som gjorts gällande spridning av kvicksilver. Nu startar ett forskningsprojekt för att studera aerosolspridning för virus, bakterier med mera.

Läs mer »

Tarmens sjukdomar och tänderna

Dålig tandhälsa och besvär med inflammation i tandköttet kan vara orsak till många olika sjukdomar. Det visar alltmer forskning. I en nyligen publicerad forskningsartikel tas problem med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) upp där forskarna kunnat finna att munhålans bakterier har påverkan på sjukdomen. Kan tandläkaren kanske bota IBD?

Läs mer »

Medicin som bryter ned käkbenet

Mediciner mot benskörhet, cancer med flera läkemedel kan orsaka att käkbenet förstörs. Det är viktigt att patienten får reda på dessa biverkningar av förskrivande läkare för att i sin tur kunna informera tandläkaren. Särskilt gäller det om ingrepp ska göras i käkbenet. 

Läs mer »

Intervju med professorn om käkbensproblem

Professor Jerry Bouquot är en av förgrundsgestalterna när det gäller infektioner i käkbenet. Han har utvecklat analys av benvävnad via mikroskop på ett sätt som är helt unikt. Lyssna på professorn när han berättar om infektioner i käkbenet. Producent av denna podcast är IAOMT. 

Läs mer »

Eget blod förbättrar läkning

Har du fått ett membran av ditt eget blod hos tandläkaren? Metoden, så kallad PRF, bidrar till bättre läkning efter tandutdragning eller bidrar till att öka käkbenets volym. Metoden förbättrar kroppens möjlighet att läka, bekämpar bakterier och minskar blödning och inflammationer. 

Läs mer »

Vitamin- och mineraltillskott säkert

Ingen har hittills dött av tillskott av vitaminer. Det visar alla årliga amerikanska sammanställningar av data som rapporteras in till de 55 amerikanska förgiftningscenters som finns runt om i USA. En organisation som bistår landet med experter på just förgiftning. De sammanställer inrapporterade data för en stor mängd ämnen.

Läs mer »

Sida 3 av 613 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)