Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Klagomål leder sällan till åtgärder

Den som är missnöjd med tandvården ska först klaga hos vårdgivaren och därefter kontakta patientnämnden i regionen eller om det är en privat tandläkare klaga till privattandläkarnas förtroendenämnd. Därefter kan man klaga till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). De flesta klagar inte utan byter bara tandläkare. De som klagar får sällan rätt ens hos IVO.

Läs mer »

Rotfyllningar och inflammationer i käkbenet

Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier och bör tas bort om man är rädd om hälsan. Viktigt är att tandläkaren gör rent ordentligt efter extraktionen annars riskerar hålrum att bildas som så småningom kan leda till inflammationer. 

Läs mer »

Kariessjukdom kan läka ut

En bra tandhälsa är viktig, men vad ska man göra om kariesangreppen kommer? Skölja med fluor är inte lösningen utan det handlar om kosten. Saliven får inte vara sur, du ska ha en saliv med god buffringsförmåga plus att saliven ska innehålla de byggstenar tänderna behöver för att laga sig själva. Karies är en sjukdom och kan läka ut under rätt förutsättningar. 

Läs mer »

Kronor på framtänderna kan skapa problem

Det finns alltid problem när man ersätter sina egna tänder och det är klokt att göra så små förändringar som möjligt. Vanliga fyllningar i komposit eller med Admira fungerar ofta bra, men ibland kan man behöva kronor och broar. I vissa fall kan det dock räcka med skalfasader som inte kräver att man tar bort så mycket tandsubstans som när det gäller kronor. 

Läs mer »

Tillskott av D-vitamin behövs

D-vitamin bildas genom belysning av huden med specifika våglängder av ultraviolett ljus. Sådant ljus finns endast mellan slutet av april till början av oktober på våra breddgrader. Det innebär att många av oss får alltför låga D-vitaminnivåer vid den här tiden på året, då vårt upplagrade D-vitamin börjar ta slut. Därför förekommer många infektioner vid denna tid på året och andra kan känna depression, men även tandhälsan kan påverkas vid för låga D-vitaminnivåer.

Läs mer »

Magnesium och tandhälsan

Magnesium är ett viktigt mineral som många svenskar lider brist på. Magnesium är nödvändigt för tänderna och kroppens funktion. Tandläkare Steven Lin har publicerat en intressant artikel om just magnesium och dess många viktiga funktioner i kroppen. Han redovisar också vilka symtom som är vanliga vid magnesiumbrist. De påminner mycket om besvär amalgamskadade lider av som extrem trötthet, muskelkramper, humörsvängningar med mera. Magnesiumbrist bidrar också till muskelspänningar och tandgnissling.

Läs mer »

Sida 3 av 713 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)