Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Behov av mineraler

Människan har behov av mineraler för att tänder och skelett ska må bra. Mineralerna är också viktiga för att  upprätthålla en bra och basisk saliv, som i sin tur skapar en miljö gynnsam för återmineralisering av kalcium och fosfater som frigörs från emaljen då vi äter surt. Veterinären Harald Bergengren tillverkade speciella mineraltabletter för bättre hälsa. 

Läs mer »

Ökad stress hos tandläkaren kan bero på patienten

Tandhälsoförbundets medlemmar har ofta stora krav på tandläkaren och kan dessutom vara starkt kritiskt till vilka material som används och vilka behandlingar som ges. Att komma på kollision med varandra är stressande för båda parter och man borde mer diskutera hur bemötandet ska ske när patient och vårdgivare inte riktigt är överens.

Läs mer »

Vem kan få patientskadeersättning?

Enligt lag måste såväl offentliga som privata vårdgivare ha en gällande patientförsäkring. En patientförsäkring är en sorts försäkring som vårdgivare skall ha för de eventuella skador som en patient kan bli drabbad av under en behandling. Patienter som skadas av en oförsäkrad vårdgivare kan vända sig till Patientförsäkringsföreningen (PFF).

Läs mer »

Tandläkarjournaler till för patienten

En intressant artikel om tandläkarnas journalföring finns i Tandläkartidningen. Där framgår bland annat att patientjournalernas syfte är att garantera en god och säker patientvård och att man därför kan säga att journalerna är till för patientens bästa. Tandläkare kan dock slarva med journalskrivningen på grund av stress i jobbet. 

Läs mer »

Allt färre besöker tandläkaren

Av Socialstyrelsens statistik framgår att allt färre vuxna personer går till tandläkaren. Antingen beror det på att folk har bättre tänder eller av sämre ekonomi. Statistiken bygger på det tandläkare rapporterar in till tandhälsoregistret, vilket innebär att de som aldrig går till tandläkaren inte finns med. Jämförelser görs mellan åren 2013 och 2022.

Läs mer »

Mobil tandvård viktigt för äldre

Alltfler äldre har sina tänder kvar med lagningar, rotfyllningar, broar och kronor. De har behov av mer tandvård än yngre åldersgrupper. Många har dock fysiska problem att komma till tandläkaren och får därför tandvård endast akut. Därmed försämras tandhälsan och många går omkring med skadliga bakterier i munhålan som kan öka risken för andra sjukdomar. Så ska det inte behöva vara.

Läs mer »

Sida 3 av 743 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)