Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Garantier inom tandvården

Då garantier utlovats finns möjligheter att få behandlingar omgjorda utan att man behöver betala ytterligare en gång. Det är viktigt att ta reda på vilka garantier som respektive tandvårdsmottagning ger innan en behandling påbörjas.

Läs mer »

Dålig tandhälsa är ett funktionshinder

Tandhälsoförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige. Anledningen är att avsaknad av tänder är ett allvarligt och stort funktionshinder liksom dålig andedräkt, missfärgade tänder och tandluckor. Funktionsnedsättningen handlar om oförmåga att tugga, försämrat näringsintag med mera, men framför allt är de sociala aspekterna viktiga.  Att sakna tänder är något som de flesta upplever som ett allvarligt handikapp.

Läs mer »

Moderna skannrar i tandvården

Skannrar i tandvården används alltmer. Egentligen handlar det om att man fotar av tänder och tandkött och med speciella program kan skannern berätta om man t.ex. sliter särskilt mycket på tänderna, om bettkorrigeringar eller tandreglering behövs. Programmet kan också analysera om man har karies. Skannrar kan vara mindre skrämmande än vanlig röntgen. Foton av tänderna och tandraderna kan sedan visas för patienten och bilderna underlättar de diskussioner tandläkare och patient behöver ha inför behandlingen. 

Läs mer »

Minska allergisymtomen på naturlig väg

Allergiska reaktioner mot bland annat pollen orsakar att histamin frigörs i stor mängd från cellerna och man får symtom som rinnande ögon och näsa, kliande hals och hudutslag samtidigt som man blir trött. Vissa allergitabletter minskar utsöndringen av histamin liksom C-vitamin, barkextrakt med mera. Borttagning av amalgamfyllningar kan också minska allergier.

Läs mer »

Alzheimers sjukdom och tungmetaller

Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar kan ha koppling till tungmetaller. Flera olika gener tycks vara involverade när det gäller risken för demens bland annat APO E-lipoprotein-genen. Kombinationer av gener talas det också om. Intressant för alla kvicksilverskadade är att forskare nu även tittar på kopplingar till tungmetaller. 

Läs mer »

Tandvårdspatienter behöver lättillgänglig och objektiv information

Informationsbehovet är stort bland tandvårdspatienterna och deras ställning behöver stärkas. Sommaren 2023 fick TLV ett uppdrag av regeringen att genomföra en informationsinsats för att öka kunskapen om tandvårdens skyldigheter och tandvårdspatientens rättigheter.

Läs mer »

Sida 3 av 790 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)