Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

D-vitaminbrist ökar risken vid Covid-19

D-vitamin är både ett vitamin och ett hormon och har mängder av funktioner i kroppen. Inte förrän omkring sekelskiftet satte forskningen om D-vitamin fart och därför är det inte konstigt om en del fortfarande tror att höga halter kan vara farliga. Mats Humble konstaterar i en artikel i Tf-bladet att höga D-vitaminhalter minskar riskerna om man insjuknar i Covid-19. 

Läs mer »

Gott Nytt År

Mycket intressant har kommit på den dentala marknaden. Zirkonia är det keramiska material de allra flesta tål. Materialet i sig är mycket vitt, men nu har man tillverkat zirkonia med färger som liknar normal tandfärg. Fler sådana bra material behövs. 

Läs mer »

Bort med beläggning på tungan

Tungan kan ha beläggning av bakterier, svampar och andra mikroorganismer som är svåra att bli av med. Bland annat kan det bidra till dålig andedräkt, karies och inflammationer samt försämrat smaksinne. Speciella tungskrapor finns, men man kan också använda tandtråd eller tandborste för att ta bort beläggningen på tungan. 

Läs mer »

Hur påverkas vi av elektromagnetiska fält?

Dagens kunskap om hur elektromagnetiska fält påverkar kroppen redovisas i en litteraturöversikt publicerad av forskare från Israel och USA. Av artikeln framgår att forskning finns som kan förklara flera av de besvär personer som är elöverkänsliga drabbas av. Symtomen är således inte oförklarliga, men hur de manifesteras är individuellt. 

Läs mer »

God Jul

En riktigt fin julafton önskar Tandhälsoförbundet. Läs mer om riktigt bra tandkräm utan fluor som också kan hjälpa mot ilningar i tandhalsarna. Nedan ges också recept på en oljeblandning som kan minska inflammationer i tandköttet.

Läs mer »

Hur testa allergi mot metaller i tandfyllningar

En del är allergiska mot metaller i dentala material som exempelvis titan, guld eller kvicksilver. Screening för dentalmaterial kan göras hos hudläkare med så kallade hudtester, De ger inte alltid rätt resultat och därför har ett särskilt test utvecklats som heter Melisa-testet. 

Läs mer »

Sida 3 av 610 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)