Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Nässlor, kirskål och ramslök

Nu kommer många av vårens primörer och flera av dem betraktas som ogräs. Passa på att plocka nässlor och kirskål som ger tillskott av både vitaminer och mineraler. De fungerar bra blandade i soppor. Lägg till ramslök för att bidra till avgiftningen. 

Läs mer »

Funktionshindrade har ofta problem med tänderna

Funktionshindrade har sämre tandhälsa än normalbefolkningen. Orsaken kan vara svårighet att sköta munhälsan, sämre kost och mediciner. Den här gruppen får sällan den hjälp av tandvården de skulle behöva. 

Läs mer »

Tf:s årsstämma 2022

Tandhälsoförbundets (Tf:s) årsstämma har fattat beslut om ny styrelse och ett uttalande om behovet av att Socialstyrelsen tydligt rekommenderar att infekterade tänder ska tas bort om patienten så önskar. I dag tror många tandläkare felaktigt att det inte är tillåtet att extrahera tänder. 

Läs mer »

Koppling parodontit och hjärtinfarkt

På hemsidan har vi tidigare skrivit om parodontit (tandlossningssjukdom) och ökad risk för hjärtkärlsjukdomar. Nu redovisas detta tema dels på en konferens och dels i Tandläkartidningen. Det finns alltså anledning att kraftfullt arbeta för att minska bakterier och tandköttsfickor. Men vilka behandlingar hjälper bäst?

Läs mer »

Kan Alzheimers sjukdom orsakas av amalgam?

Den norska tandläkartidningen har publicerat en krönika av professor Einar Sletten som funderar över om amalgam kan öka risken för Alzheimers sjukdom. Han konstaterar att från en fyllning som väger 1 gram läcker det ut 10 mikrogram kvicksilver per dag. Han berättar också att forskare funnit högre kvicksilverhalter i hjärna, blod och vävnad hos patienter med Alzheimers sjukdom. 

Läs mer »

Våld bakom käkskador

Tandläkaren och polisen Anna Jinghede menar att patienter med käkproblem ofta kan ha varit utsatta för våld. Hon uppmanar tandläkare att uppmärksamma detta. Många som söker för symtom från käkleden har en bakgrund med våld som till viss del förklarar symtomen. 

Läs mer »

Sida 3 av 674 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)