Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Klagomål leder sällan till åtgärder
- Politik

Den som är missnöjd med tandvården ska först klaga hos vårdgivaren och därefter kontakta patientnämnden i regionen eller om det är en privat tandläkare klaga till privattandläkarnas förtroendenämnd. Därefter kan man klaga till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). De flesta klagar inte utan byter bara tandläkare. De som klagar får sällan rätt ens hos IVO.
Rotfyllningar och inflammationer i käkbenet
- Hälsa
Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier och bör tas bort om man är rädd om hälsan. Viktigt är att tandläkaren gör rent ordentligt efter extraktionen annars riskerar hålrum att bildas som så småningom kan leda till inflammationer.
Kariessjukdom kan läka ut
- Hälsa

En bra tandhälsa är viktig, men vad ska man göra om kariesangreppen kommer? Skölja med fluor är inte lösningen utan det handlar om kosten. Saliven får inte vara sur, du ska ha en saliv med god buffringsförmåga plus att saliven ska innehålla de byggstenar tänderna behöver för att laga sig själva. Karies är en sjukdom och kan läka ut under rätt förutsättningar.
Kronor på framtänderna kan skapa problem
- Dentala material
- Hälsa
Det finns alltid problem när man ersätter sina egna tänder och det är klokt att göra så små förändringar som möjligt. Vanliga fyllningar i komposit eller med Admira fungerar ofta bra, men ibland kan man behöva kronor och broar. I vissa fall kan det dock räcka med skalfasader som inte kräver att man tar bort så mycket tandsubstans som när det gäller kronor.
Tillskott av D-vitamin behövs
- Forskning
- Hälsa

D-vitamin bildas genom belysning av huden med specifika våglängder av ultraviolett ljus. Sådant ljus finns endast mellan slutet av april till början av oktober på våra breddgrader. Det innebär att många av oss får alltför låga D-vitaminnivåer vid den här tiden på året, då vårt upplagrade D-vitamin börjar ta slut. Därför förekommer många infektioner vid denna tid på året och andra kan känna depression, men även tandhälsan kan påverkas vid för låga D-vitaminnivåer.
Magnesium och tandhälsan
- Hälsa

Magnesium är ett viktigt mineral som många svenskar lider brist på. Magnesium är nödvändigt för tänderna och kroppens funktion. Tandläkare Steven Lin har publicerat en intressant artikel om just magnesium och dess många viktiga funktioner i kroppen. Han redovisar också vilka symtom som är vanliga vid magnesiumbrist. De påminner mycket om besvär amalgamskadade lider av som extrem trötthet, muskelkramper, humörsvängningar med mera. Magnesiumbrist bidrar också till muskelspänningar och tandgnissling.