Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Zirkoniabroar är hållbara
- Dentala material

Tandhälsoförbundet avråder från att använda metaller i tandvården. Så kallade MK-kronor (MetallKeramiska kronor) eller MK-broar har ett skelett av metall som täcks av ett keramiskt material. Vissa personer reagerar mot dessa metaller och kan få allvarliga besvär. Nu publicerar den danska tandläkartidningen en rapport som visar att zirkoniabroar är lika hållbara som MK-broar.
Biverkningar av bettskena
- Forskning
- Hälsa
Bettskenor består oftast av metakrylatplaster, som är kända för att kunna framkalla allergier. Hur mycket sådana så kallade monomerer som finns kvar i bettskenan beror på hur den tillverkats och om man låtit den ligga i vatten under några dagar eller veckor för att bli av med restmonomererna. Biverkningsgruppen i Bergen rapporterar om en kvinna som fick allvarliga problem på tungan och i munnen av sin bettskena. Den visade sig innehålla höga halter metakrylater som frigjordes även flera veckor efter att den legat i vatten.
Tillskott av selen behövs
- Forskning
- Hälsa
Selen lider många svenskar brist på och därför behöver de allra flesta ta extra selen. Många kvicksilverskadade personer har brist på selen eller får brist eftersom selen har viktiga funktioner i kroppens avgiftning. I senaste numret av Tf-bladet skriver forskaren och specialistläkaren Jan Ulfberg om selen och hur många viktiga funktioner som kan försämras vid selenbrist.
Äldre behöver kosttillskott
- Hälsa
Äldre människor verkar ofta ha näringsbrister. D-vitamin syntetiseras inte längre så bra i äldres tunna hud och tarmen tar inte heller upp näring lika bra som när man var ung. Vitamin B12 är exempel på ett vitamin som tas upp sämre med åldern. Hur ska man då tänka när man blir äldre?
Långtidscovid-19 liknar ME och CFS
- Hälsa

Långtidscovid-19 kännetecknas av energiförluster i flertalet organ, skriver läkaren Helena Rooth Svensson i Medicinsk Access. Hon menar att det är samma biokemiska problem som när det gäller ME (Myalgisk encefalomyelit) och CFS (Chronic Fatique Syndrome). Vi känner också igen symtomen från dem som är skadade av kvicksilver och amalgam.
Bra eller dålig forskning i tandvården
- Forskning
- Politik

En rapport från SBU visar att odontologisk forskning lider av många brister och omkring hälften av de forskningsrapporter som gåtts igenom anses vara för dåligt gjorda för att vara trovärdiga. I dessa finns risk för feltolkningar av resultaten. Denna studie har alltså inte tittat på evidens eller vilket resultat forskarna redovisat utan bara på kvaliteten på forskningsrapporterna.