Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

D-vitamin minskar risken för sjukdom

D-vitaminbrist är ett elände, skriver Stig Bengmark i sin krönika. Han menar att forskningen visar att D-vitaminbrist är orsak till många sjukdomar och att folk inte skulle insjukna i influensa och flera andra sjukdomar om de ökade intaget av D-vitamin. Detta är särskilt intressant med tanke på Covid-19, men också gällande många andra sjukdomar.

Läs mer »

Tandblekningsprodukter skadliga

Den danska Miljöstyrelsen har undersökt tandblekningsprodukter för hemmabruk. Flera skadliga ämnen upptäcktes plus att en tredjedel inte gav någon blekande effekt. Kemikaliernas surhet kunde orsaka skador på tänder och tandkött. Kanske bättre med kokosolja och gurkmeja.

Läs mer »

Kostens betydelse för tandhälsan

Kosten har stor betydelse för tandhälsan. Tandläkare Steven Lin har skrivit en bok som heter The Dental Diet. Det handlar mycket om hur man ska förbättra kroppens mineralbalans och tillföra fettlösliga vitaminer som behövs för remineralisering. Med rätt kost kan man också läka ut karies.

Läs mer »

Gör tandvården till en valfråga

Stödet hos väljarna är stort för att tandvården ska ingå i den allmänna hälso- och sjukvården och dess högkostnadsskydd, skriver tre socialdemokratiska regionråd i en debattartikel i Expressen. De menar att tandvården bör bli en av de stora valfrågorna under 2022. 

Läs mer »

Kvicksilver i hudblekningskrämer

Nu varnar Läkemedelsverket för giftigt kvicksilver i krämer som används för hudblekning. Krämer med kvicksilver är otillåtet i Sverige, men ändå importeras och säljs dessa krämer och ofta utan att det går att spåra att de innehåller kvicksilver. 

Läs mer »

Munnens bakterieflora viktig

Surkål och andra fermenterade livsmedel behövs för att stimulera de goda bakterierna i munhålan. Klorhexidin och andra bakteriedödande munsköljmedel kanske hjälper kortsiktigt, men på lång sikt bidrar de till att försämra munhälsan och dess bakterieflora. Risken för karies, tandlossning med mera ökar då.

Läs mer »

Sida 3 av 644 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)