Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Minska risken för tandställning

Många tonåringar och unga vuxna får i dag tandställning på grund av för trånga käkar. Möjlighet att förebygga tandställning finns och detta bör föräldrar få bättre kunskap om. Tandläkare Weston A Price pekade tidigt på näringsbrister som orsak till trångställda tänder, men även tuggning och hur man andas som barn har betydelse för käkarnas tillväxt. Som förälder kan man göra mycket för att minska risken för barnen ska få tandställning. 

Läs mer »

Selen är ett viktigt mineral

Mineralet selen är viktigt för kroppens förmåga att avgifta sig, det tar hand om fria radikaler och förhindrar virus att tränga in i cellerna. Det är alltså viktigt att få i sig tillräckligt med selen.

Läs mer »

Minskad smärta när rotrester tas bort

En artikel i danska Tandlægebladet tar upp äldres tandhälsa med särskilt fokus på starkt kariesangripna tänder och rotrester som kan finnas kvar i käken. Av artikeln framgår att det ofta finns anledning att ta bort dessa rot- och tandrester för att minska risken för inflammationer och smärta. 

Läs mer »

Samma högkostnadsskydd för tandvård och sjukvård?

Pensionärsorganisationerna och LO är för Tandhälsoförbundets (Tf:s) förslag att tandvården ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Det ska helt enkelt inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Alla riksdagens partier utom moderaterna är för ett sådant förslag, men endast två vill avsätta budgetmedel till reformen. Tf föreslår att partierna tar ett första steg under kommande budgetår.

Läs mer »

Ny webbsida av tandläkaren Robert Gammal

Den australiensiske tandläkaren Robert Gammal förstod tidigt riskerna med amalgam och rotfyllda tänder. Han anser att en bra tandläkare inte sätter in amalgam, inte gör rotfyllningar, inte använder fluorider eller propagerar för sådan tandkräm och inte sätter in metalliska material i tänder eller käkar. Nu har han sammanfattat sina erfarenheter av bra tandvård på en hemsida. Han är öppet kritisk mot tandläkarutbildningar som han menar vilseför tandläkare. 

Läs mer »

Zirkonia i kronor och broar

Zirkonia är ett keramiskt material som består av zirkoniumdioxid och ytterbiumoxid, som upphettats till hög temperatur. Zirkonia är ett mycket hårt och hållfast material som bland annat används till implantat, kronor och broar.  Ytterbium finns med för att förbättra hållfastheten, men har också betydelse för färgen på det keramiska materialet. 

Läs mer »

Sida 3 av 683 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)