Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Avgifta kroppen

Många tandvårdsskadade har svårt att avgifta kroppen, vilket leder till att gifter som exempelvis kvicksilver ansamlas i kroppen. En del blir allvarligt sjuka då de försöker sig på olika avgiftningskurer. Bo Engborg, rektor för Nordiskt Näringscenter och terapeut, berättar i ett intressant föredrag hur kroppens avgiftning fungerar och vad man ska tänka på beroende på hur kroppen hanterar avgiftningen. Inspelningen är från Tandhälsoförbundets föredrag.

Läs mer »

Småskalig guldutvinning och kvicksilver

Kvicksilver är ett av världens farligaste gifter. Tidigare var den största spridningskällan främst från koleldning, men nu då den gått ner så har småskalig guldutvinning kommit upp som den största utsläppskällan. Kvicksilver från amalgam är också en stor källa till utsläpp av kvicksilver. 

Läs mer »

Behandlar käksmärta riskerar mista legitimationen

Kraftiga och återkommande smärtor i käken och ansiktsnerven är mycket plågsamt och svårt att stå ut med. Orsaken kan vara infektioner från exempelvis rotfyllda tänder. Tyvärr brukar varken tandläkare eller läkare upptäcka något onormalt. Endast ett fåtal svenska tandläkare har kunskaper om käkbensinfektioner och kan behandla svåra smärttillstånd i käkar och ansikte. Tyvärr lever dessa tandläkare ofta med risk att mista sin legitimation. 

Läs mer »

Minska risken för ögonbesvär med kost och tillskott

Många äldre får problem med ögonen, bland annat torra ögon, rinnande ögon, grumling av linsen eller att blodkärl växer in i gula fläcken. Sjukvården kan hjälpa till, men man kan också testa att öka intaget av den näring ögat behöver. Kurera.se redovisar i en artikel resultatet av två stora forskningsstudier. 

Läs mer »

Tandundersökning via mobilen

Pearlii är namnet på en hemsida och en app som med artificiell intelligens avläser din tandstatus. Innovationen kom till för att hjälpa fattiga människor att bättre kontrollera sin tandhälsa. 

Läs mer »

Se gamla tandläkarverktyg

Nu kan man se gamla tandläkarverktyg på Youtube. Filmen har gjorts av regissören och dokumentärfilmaren Mikael Agaton.

Läs mer »

Sida 3 av 628 sidor  < 1 2 3 4 5 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)