Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kan munbakterier orsaka Alzheimers?

Alltmer tyder på att avsaknad av tänder, inflammationer och elakartade bakterier i munhålan kan orsaka Alzheimers sjukdom. Teorierna om orsaken är flera, men mycket tyder på att munhålebakterier samlas i hjärnan och att även andra faktorer som näringsstatus och gifter påverkar risken. 

Läs mer »

Titandioxid tas bort i barntandkräm

Titandioxid har förbjudits i livsmedel på grund av ökad cancerrisk. Många har undrat varför samma ämne får fortsätta finnas i mediciner, tandkrämer med mera. Nu har tillverkarna själva börjat ta bort titandioxid i mediciner och nu försvinner det även i barntandkräm.

Läs mer »

Vem får statligt tandvårdsstöd?

Det statliga tandvårdsstödet i Sverige består av två tandvårdsbidrag samt även av ett visst skydd mot höga tandvårdskostnader. Den svenska tandvården är kostnadsfri till och med att man fyller 23 år. Ett statligt tandvårdsstöd lämnas sedan från 24 års ålder.

Läs mer »

Vanligare med glutenkänslighet än celiaki

Många är i dag känsliga för gluten och särskilt gäller det tandvårdsskadade, men sjukvården kan inte alltid bekräfta det. Man kan behöva pröva sig fram och ibland också utesluta mjölkprodukter, eftersom även sådan känslighet kan påverka. Den autoimmuna sjukdomen celiaki är relativt lätt att kontrollera via provtagning. Svårare är det med allergier eller annan överkänslighet. 

Läs mer »

Vad innehåller dentala material?

Många ringer Tandhälsoförbundet för att fråga vad dentala material innehåller och vill ha tips på vilka material de tål. Tyvärr finns än så länge inget material som alla kan ha. Därför föreslås att man har materialet i munnen en period för att känna efter om det ger biverkningar eller inte. Ofta hänvisar vi till hemsidan Dentala material i Norden för information om innehållet. 

Läs mer »

Socker försämrar snabbt bakteriefloran

Att socker påverkar munhålans bakterieflora är väl känt liksom att socker ökar risken för karies. Danska forskare har nu undersökt hur frekvent sockerintag under kort tid påverkar tandköttets bakterieflora samtidigt som försöket visar snabb återhämtning av de bra bakterierna.Det lönar sig alltså med kostomläggning.

Läs mer »

Sida 5 av 743 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)