Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Dentala metaller läcker

Forskningen visar tydligt att metalljoner läcker ut från metalliska dentala material. Forskare i Göteborg har tittat på legeringar av kobolt-krom respektive titanlegeringar. De fann också metalljoner som tyder på att det finns föroreningar i legeringarna.

Läs mer »

Tre års garanti hos privattandläkaren

Om tandläkaren gör fel och du som patient blir lidande är det svårt att få rätt. Branschorganet Privattandläkarna har ett ömsesidigt avtal med Konsumentverket som ger dig som patient tre års garanti på kronor, broar och implantat. Det är säkrare att gå till en tandläkare som är medlem i branschorganet Privattandläkarna (Ptl). 

Läs mer »

Ogiftigt munsköljmedel

Vanligt är att tandläkaren föreslår munsköljmedel efter utdragning av en infekterad tand eller vid begynnande tandlossning. Det vanligaste medlet heter klorhexidin och är inte helt ofarligt för hälsan och dessutom missfärgas tänderna. Ett alteranativ är sköljmedel med det naturliga ämnet hydroxyapatit som visat sig hindra plackbildning lika bra som klorhexidin. 

Läs mer »

Individuell känslighet för fluor

Barn är särskilt känsliga för fluor. Tecken på att barnet fått för mycket fluor är vita fläckar på tänderna så kallad dental fluoros. Fluor får man från fluortandkräm (nedsväljning), fluorbehandling hos tandläkaren och om höga halter fluor finns i dricksvattnet. Känsligheten för fluor är individuell och forskare har nu funnit gener som är involverade.

Läs mer »

Infektioner i käkbenet kan orsaka ansiktssmärta

Ansiktssmärta som liknar ansiktsneuralgi kan orsakas av förändringar i käkbenet. Symtomen är ofta förknippade med kraftig smärta i ansiktsnerven eller delar av den. Ofta ser man på röntgen att benvävnaden inte är lika tät som omgivningen. I detta "hålrum" kan finnas bakterier, bakteriegifter och tungmetaller. 

Läs mer »

Grymma tandexperiment

Funktionsnedsatta barn och vuxna tvingades äta kola eller söta bullar i ett och ett halvt år i ett experiment för att kontrollera om karies uppstod. Hur experimentet gick till och vilket lidande försökspersonerna fick utstå redovisas i en dokumentär som publiceras av Sveriges radio. Det handlar om den så kallade Vipeholmsstudien, en oerhört grym studie där även barn deltog.  

Läs mer »

Sida 5 av 603 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)