Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Nya förslag till bättre tandhälsa

Cheferna för Folktandvården i regionerna i Norra Sverige vill förbättra befolkningens tandhälsa genom att införa behovsprinciper, styrning av tandläkare till regioner där de behövs och samtidigt avskaffa gratis tandvård för ungdomar 19-23 år. Är dessa åtgärder verkligen kloka?

Läs mer »

Kvicksilver i miljön skadade människor

Lyssna på podden om historien med kvicksilver. Det handlar om hur forskare upptäckte att fåglar dog av kvicksilver i betat utsäde, hur folk i Japanska byn Minamata blev sjuka av kvicksilverutsläpp i vattnet och mycket mer. Tyvärr nämns inte amalgam. Jana Johansson berättar om kvicksilver som ett stort miljöhot. Hon intervjuar bland annat Arne Jernelöv som forskat om kvicksilver sedan 1970-talet.  

Läs mer »

Bakteriefloran viktig för tandhälsan

Bakterier i munhålan och tarmen är viktiga för både tandhälsan och övrig hälsa. Bra bakterier bidrar till att hålla dåliga och sjukdomsframkallande bakterier i schack. Bakterierna är också beroende av kosten. En god tandhälsa och en god allmänhälsa är alltså beroende av bra bakterier i balans i munhålan, tunntarmen och tjocktarmen.

Läs mer »

Tranbär effektivt mot urinvägsinfektioner

En ny Cochranestudie visar att tranbär har effekt mot urinvägsinfektioner, men inte hos äldre personer. På barn har tranbär god effekt. Tranbär gör att bakterier inte fäster så bra vid cellväggarna, vilket gör att man kissar ut dem. Alternativet är antibiotika, men då finns risk för att resistenta bakterier bildas.

Läs mer »

Använd laser i all barntandvård

All barntandvård bör göras med modern laserteknik. Många fördelar finns; man slipper borrljud och vibrationer, ingen emalj behöver tas bort och lasern ger viss bedövningseffekt. Trots att tekniken funnits under lång tid, forskning visar god effekt på borttagning av karies och att denna teknik är mindre skrämmande för barn jämfört med konventionella borrar så är det ytterst få barntandläkare och folktandvårdsmottagningar som har tandläkarlaser.

Läs mer »

Konstgjorda sötningsmedel kan ge allvarliga biverkningar

Risken för allvarliga sjukdomar ökar då man konsumerar produkter som innehåller vissa konstgjorda sötningsmedel. Dessa kan störa blodsockret och bakteriefloran i kroppen, enligt ny forskning.

Läs mer »

Sida 5 av 724 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)