Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Kan munbakterier orsaka Alzheimers?
- Forskning
- Hälsa
- Miljö

Alltmer tyder på att avsaknad av tänder, inflammationer och elakartade bakterier i munhålan kan orsaka Alzheimers sjukdom. Teorierna om orsaken är flera, men mycket tyder på att munhålebakterier samlas i hjärnan och att även andra faktorer som näringsstatus och gifter påverkar risken.
Titandioxid tas bort i barntandkräm
- Hälsa
- Politik

Titandioxid har förbjudits i livsmedel på grund av ökad cancerrisk. Många har undrat varför samma ämne får fortsätta finnas i mediciner, tandkrämer med mera. Nu har tillverkarna själva börjat ta bort titandioxid i mediciner och nu försvinner det även i barntandkräm.
Vem får statligt tandvårdsstöd?
- Hälsa
- Politik
Det statliga tandvårdsstödet i Sverige består av två tandvårdsbidrag samt även av ett visst skydd mot höga tandvårdskostnader. Den svenska tandvården är kostnadsfri till och med att man fyller 23 år. Ett statligt tandvårdsstöd lämnas sedan från 24 års ålder.
Vanligare med glutenkänslighet än celiaki
- Hälsa

Många är i dag känsliga för gluten och särskilt gäller det tandvårdsskadade, men sjukvården kan inte alltid bekräfta det. Man kan behöva pröva sig fram och ibland också utesluta mjölkprodukter, eftersom även sådan känslighet kan påverka. Den autoimmuna sjukdomen celiaki är relativt lätt att kontrollera via provtagning. Svårare är det med allergier eller annan överkänslighet.
Vad innehåller dentala material?
- Dentala material

Många ringer Tandhälsoförbundet för att fråga vad dentala material innehåller och vill ha tips på vilka material de tål. Tyvärr finns än så länge inget material som alla kan ha. Därför föreslås att man har materialet i munnen en period för att känna efter om det ger biverkningar eller inte. Ofta hänvisar vi till hemsidan Dentala material i Norden för information om innehållet.
Socker försämrar snabbt bakteriefloran
- Forskning
- Hälsa

Att socker påverkar munhålans bakterieflora är väl känt liksom att socker ökar risken för karies. Danska forskare har nu undersökt hur frekvent sockerintag under kort tid påverkar tandköttets bakterieflora samtidigt som försöket visar snabb återhämtning av de bra bakterierna.Det lönar sig alltså med kostomläggning.