Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Bakterier i munhålan ökar risken för demens

Modern forskning visar att bakterier i munhålan ökar risken för sjukdomar som demens/Alzheimers sjukdom, hjärtkärlsjukdom, MS, diabetes med mera. Många anledningar finns alltså att förbättra tandhälsan hos allmänheten. Kosten har stor betydelse, men även regelbundna tandläkarbesök så att tänderna kan lagas innan problem uppstår. 

Läs mer »

Sömnapné och tandreglering samma ursprung?

I Skandinavien får minst 30 procent av ungdomarna tandställning på grund av att käkarna är för trånga och att tänderna därför inte får plats. Underkäken är i allmänhet alltför liten i dessa fall och därmed kan luftvägarna bli tilltäppta med snarkning och sömnapné som följd. Andelen som får tandställning respektive diagnosen sömnapné har under har ökat explosionsartat och därför kan man misstänka att det finns miljöorsaker.

Läs mer »

Vad göms i rotfyllda tänder?

Rotfyllda tänder är fulla av bakterier och andra mikroorganismer. Borrelios, HPV-virus och mycket mer har man via DNA-teknik upptäckt. Även efter borttagning av de rotfyllda tänderna eller infekterade tänder kan sjukdomsframkallande mikroorganismer finnas kvar i käkbenet. Kroppens immunförsvar reagerar och sjukdomskänsla kan uppstå.

Läs mer »

Avsätt budgetmedel till tandvården

Regeringen anser att det finns ett reformutrymme på 74 miljarder kronor i årets budget. Nu offentliggörs de satsningar som är beslutade, men hittills har ingenting sagts om tandvården. Om regeringen satsar 6 av de 74 miljarderna på tandvården skulle alla kunna gå till tandläkaren till samma kostnad som om man går till doktorn. 

Läs mer »

Oil-pulling minskar skadliga bakterier

Många talar om oil-pulling, vilket innebär att man swishar runt kokosolja, olivolja eller liknande i munnen under cirka 20 minuter. Det som händer är att bakterier och mikrorganismer fastnar i oljan och kanske trivs de inte heller så bra. Forskning finns som visar att oil-pulling minskar skadliga och kariesbildande bakterier i munhålan och det inom bara några dagar och veckor. 

Läs mer »

Amalgamskandalen i USA

FDA i USA valde att mörka informationen de sammanställt år 2011 om amalgamets skadlighet. Då hade forskning sammanställts som visade risker för känsliga grupper som allergiker, gravida och barn. Dessutom dokumenterades allvarliga risker för tandvårdspersonalen, men mörkades. I Sverige redovisas inte heller riskerna. SBU vill inte ens redovisa evidensbaserad amalgamsanering, trots sådant behov. 

Läs mer »

Sida 5 av 644 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)