Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kraftig smärta i käkar och ansikte?

Svår käk- och ansiktssmärta eller kroniska sjukdomar kan orsakas av infektioner i käkbenet. Kunskaperna bland svenska läkare och tandläkare är bristfälliga och därför kan patienter i vården gå många år med smärtproblematik, kronisk trötthet med mera helt i onödan. 

Läs mer »

Lägg tandproteser i vatten

För den tagit bort tänder och behöver proteser är plastmaterial att föredra. Så kallade restmonomerer kan dock finnas kvar i materialet med risk för allergier och cancer. Ett tips är att lägga protesen i rumstempererat vatten ett dygn innan den används för att bli av med restmonomererna.

Läs mer »

Sjuk utan orsak. Infektioner i käkarna?

Få svenska tandläkare förstår riskerna med infektioner i käkbenet, så kallade kavitationer (cavitation). Dessa "hålrum" i käkbenet syns inte på konventionell röntgen, men innehåller mängder av bakterier som påverkar immunförsvaret. Ofta är det tysta infektioner med symtom som kan uppträda var som helst i kroppen. Men även käk- och ansiktssmärta kan upplevas. 

Läs mer »

Inga metaller i nya vacciner

Orolig för både covid-19 och vacciner (immuniserande läkemedel)? Positivt är att godkända svenska vacciner mot SARS-CoV-2 är metallfria och ”renare” än konventionella vacciner. Ändå finns risker särskilt för Tandhälsoförbundets känsliga medlemmar.

Läs mer »

Vitamintillskott förbättrar energin

Näringsterapi i form av kosttillskott behöver många tandvårdsskadade och särskilt de som har eller har haft besvär av amalgam och kvicksilver. Ofta är behovet av vitamin B12 stort och många förbättrar hälsan med regelbundna B12 sprutor. Dock är det svårt att få läkare att skriva ut sådana, men nu har ett företag startat för att just erbjuda vitamindropp och/eller B12-sprutor. 

Läs mer »

Hjälper fissurförsegling på unga?

Fissurförsegling innebär att ett plastcement läggs på kindtänderna för att jämna ut gropar som annars matrester kan fastna i. En forskningsrapport  pekar mot att detta kan minska kariesfrekvensen. Som förälder bör man fundera över om det är nödvändigt och kontrollera vilket cement som används. 

Läs mer »

Sida 5 av 613 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)