Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Ny behandling av sepsis utvecklas

Forskare vid Lunds universitet håller på att utveckla en ny behandlingsstrategi för bakterieorsakad infektion och sepsis. De har, i en studie, visat hur det är möjligt att oskadliggöra giftiga ämnen från bakterier.

Läs mer »

Energidrycker ökar risken för frätskador

Det blir allt vanligare med frätskador på tänderna. Ökningen märks tydligast bland yngre människor. Huvudorsaken verkar vara ett ökat intag av energidrycker.

Läs mer »

Vad händer i munhålan när metaller "rostar"?

Miljön i munhålan är mycket korrosiv och när flera olika metaller finns i form av implantat, kronor, broar eller fyllningar så frigörs metalljoner och går vidare ut i blodet. Där kan de ställa till stora problem. Om detta håller forskaren Yolanda Hedberg ett föredrag via Zoom den 30 januari kl 18.00. 

Läs mer »

D-vitamin och försvagad emalj

Hos vissa barn kan emaljbildningen vara nedsatt, vilket försämrar tandhälsa. En orsak kan vara D-vitaminbrist under graviditeten då emaljen bildas. D-vitaminbrist leder bland annat till sämre kalciumupptag, men även andra faktorer kan påverka emaljbildningen. God näringsstatus är viktigt både under graviditeten, uppväxten och senare under livet. Information om detta är bristfällig.

Läs mer »

Bakterier i rotkanalen försämrar behandlingen

Forskning och klinisk verksamhet i Umeå visar att stamcellsbehandling kan lyckas åtminstone på barn med omogna tänder. Stamceller tas från tandroten och risken att misslyckas är stor om tandläkaren inte gör rent ordentligt i roten. Tandläkartidningen har intervjua Nelly Romani Vestman om detta. Hon har också skrivit en artikel i Tf-bladet i denna fråga. 

Läs mer »

Skolios, metallkänslighet och näringsstatus

Skolios eller krökt ryggrad uppträder hos en viss andel av befolkningen och drabbar i allmänhet unga personer och särskilt unga kvinnor. Vanlig behandling är att operera in en ställning av metall för att hålla ryggraden rak. För den som är känslig för metaller som t.ex. titan kan detta skapa allvarliga problem med kronisk trötthet, feber, hudutslag med mera. 

Läs mer »

Sida 5 av 765 sidor < Första  < 3 4 5 6 7 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)