Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Att tänka på vid avgiftning av tungmetaller

Människan utsätts idag för stora mängder kemikalier. En del kan kroppen lätt ta hand om, andra är svårare att utsöndra. Tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium tillhör de knepiga. Tandfyllningsmaterialet amalgam avger hela tiden kvicksilver som hos en del ackumuleras i kroppen och kan uppnå farligt höga halter. Kelering är då en möjlighet, men det finns också risker.

Läs mer »

Kariesprevention av tandkräm med hydroxiapatit

Nu har en review-artikel publicerats som visar att tandkräm med 10-15 procent hydroxiapatit förhindrar karies och hjälper tänderna att remineralisera. Tandkrämen är lika bra eller bättre än sådan med fluorid. På hemsidan har vi tidigare skrivit om tandkräm med hydroxiapatit som ett bra alternativ till fluoridtandkräm.

Läs mer »

Ny handbok om tandvårdsstöd

Det statliga tandvårdsstödet regleras av myndigheten TLV. Nu kommer snart en ny förordning ut och då har också handboken om tandvårdsstödet uppdaterats. Det är krångligt både för tandläkare och patienter att förstå det omfattande stödet. 

Läs mer »

Intensivvårdsplatser behöver öka, enligt Socialstyrelsen

Socialstyrelsen uppmanar regionerna att öka antalet intensivvårdsplatser. Målet är 20 procent tomma Iva-platserna för att man ska kunna klara en plötslig belastningstopp. Detta mål uppnås inte idag. Både civila sjukhus och militären har minskat sin beredskap under många år. 

Läs mer »

GOD JUL

Tandhälsoförbundet önskar alla en God Jul och hoppas det blir många fina dagar med god mat och umgänge med nära och kära. Vi tipsar om boken  "Vad ska vi äta och varför?" av Gunnila Blomberg. 

Läs mer »

Krossad dröm gav styrka att tillfriskna

Amalgamlagningarna orsakade inflammation och smärtor i tarmen liksom mängder av matintoleranser. Diagnosen blev ulcerös colit och därefter följde knäskador med mera. Johanna Bjurströms dröm om att bli fotbollsproffs slogs snabbt i spillror. Nu vet hon att besvären orsakades av tändernas amalgam och näringsbrister som skapade inflammationer i kroppen.

Läs mer »

Sida 4 av 657 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)