Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Dåliga avgiftningsgener? Ökad risk för sjukdom

Många har gener som gör dem särskilt känsliga för gifter. I sådana fall är kroppens naturliga avgiftning nedsatt. Många som blir sjuka av sina amalgamfyllningar tillhör dem, men också personer som blir sjuka i förorenande miljöer, av jordbruksgifter med mera. Har man koll på sina gener kan man anpassa kost och livsstil och tillföra kosttillskott för att hjälpa kroppen med avgiftningen. 

Läs mer »

Slipad Zirkonia bra alternativ

Zirkonia finns nu i färgade material. Dessa monolitiska kronor och broar är bra och hållfasta. Om de är slipade och polerade sliter de mycket lite på motstående egna tänder. Prata med tandläkaren om vilken sorts Zirkonia som ska användas. Tandhälsoförbundet (Tf) rekommenderar alltså monolitiska kronor som redan från början är färgade.

Läs mer »

Ta bort kraftig käksmärta/trigeminusneuralgi

Kraftig käksmärta är handikappande då den uppträder plötsligt och mycket kraftigt. Det kan vara svårt att sköta sitt jobb, hemmet och barnen. En del får diagnosen trigeminusneuralgi och mestadels är orsaken okänd. Anledning kan finnas att misstänka tänderna eller inflammationer i käkbenet. I dag anses sjukdomen obotlig, men för en del finns ändå en uppenbar orsak i rotfyllda tänder eller inflammerat käkben. En del kan bli av med smärtorna genom att tandläkaren rensar bort inflammationer. 

Läs mer »

Zink - viktigt ämne för munhälsan

Zink är ett viktigt ämne för kroppen och ingår i flera hundratals enzymer, men är också viktigt för friska tänder och ett friskt tandkött. Ofta fokuseras på kalcium, fosfater och D-vitamin, men det behövs alltså ytterligare mineraler och vitaminer för att skapa en bra tandhälsa. Att äta varierat och näringsrikt är därför viktigt. Många svenskar lider brist på zink och därför kan kosttillskott behövas som komplement.

Läs mer »

Information om rotfyllningar

Tandhälsoförbundet (Tf) får  många frågor om vilka risker rotfyllningar innebär. Tf har nu sammanställt viktig information om rotfyllningar och varför de kan orsaka kroniska sjukdomar liksom inflammationer i käkbenet. En särskild hemsida har öppnats där man kan läsa sådant som tandläkaren sällan berättar för patienter. Tandläkarnas kompetens inom området behöver höjas.  

Läs mer »

Vad hände under 2022?

Tandhälsoförbundet (Tf) nådde vissa framgångar år 2022 och det är bra, men nästa år hoppas vi på fler. En patient och funktionsrättsorganisation ska inte behöva kämpa för sina rättigheter så som tandvårdsskadade tvingas göra. Ge ett nyårslöfte att hjälpa till du också. Tf behövs på alla plan lokalt i kommuner, i regionerna och nationellt. Tf:s distrikt arbetar regionalt och behöver liksom förbundsstyrelsen förstärkning med nya aktiva medlemmar. 

Läs mer »

Sida 4 av 705 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)