Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kvicksilver: Forskning visar risk för Parkinsons sjukdom

Forskning om kvicksilver och amalgam fortsätter och nya fakta publiceras. Nu visar en ny litteratursammanställning att kvicksilver påverkar inte bara nerverna utan även musklerna och därmed rörelseapparaten. Bland sjukdomar som kan bero på kronisk kvicksilverexponering nämns Parkinsons sjukdom. 

Läs mer »

Lingonjuice sänker blodtrycket

Nu är skogen full av lingon och det är dags att skörda. Lingon är gott och nyttigt. Riktiga superbär. Studier på djur visar att lingonjuice sänker blodtrycket (bra att testa innan eller under medicinering) och minskar inflammationerna framför allt i blodkärlens väggar. Andra studier visar att lingon påverkar munhålans bakterier och stör plackbildningen. 

Läs mer »

Se upp med olika metaller i munhålan

Flera olika metaller i munhålan ställer ofta till med många olika problem som värk, svårighet att gapa, tugga, tinnitus med mera. I tandvården finns metallfria alternativ till allt och därför behövs inte metaller. Tänk på det vid insättning av implantat, kronor, broar eller proteser.

Läs mer »

Tandhälsa, kost och kosttillskott

Tänderna reparerar hela tiden sig själva, men har vi näringsbrister klarar inte kroppen denna viktiga uppgift. Viktigt är att äta bra mat för att få i sig fettlösliga vitaminer och viktiga mineraler, men dagens näringsfattiga kost ger oss inte alltid tillräckligt och då behövs kosttillskott. Lär dig mer av tandläkare Steven Lin som skrivit boken The Dental Diet.

Läs mer »

I Norge finns anvisningar för amalgamsanering

Norge förbjöd amalgam ett år före Sverige och har också godkänt skadeståndskrav från tandsköterskor som blivit förgiftade på grund av att det arbetat med kvicksilver och amalgam utan skyddsutrustning. Det norska Hälsodirektoratet har bra anvisningar till tandläkare för hur amalgamsanering ska gå till. I Sverige finns inga sådana anvisningar. Socialstyrelsen tycker inte att det behövs trots att Tandhälsoförbundet (Tf) tryckt på många gånger. 

Läs mer »

Kostnadseffektivt att ta bort amalgam visar ny studie

En ny studie från Norge visar att det är kostnadseffektivt att ta bort amalgamfyllningar på dem som misstänker att fyllningarna orsakar deras symtom. Norge förbjöd amalgam före Sverige och har satsat statliga pengar på forskning om biverkningar av tandfyllningsmaterial liksom risker med amalgam. Författare till den nya studien är bland annat Lars Björkman och Harald Hamre. 

Läs mer »

Sida 4 av 690 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)