Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Är tandvårdsrädsla ärftligt?

Tandvårdsrädsla är ett utbrett problem och åtminstone hälften av befolkningen känner oro bara av tanken på att gå till tandläkaren. En del är extremt rädda, men det är bara 5-10 procent som hör till den kategorin. En del kan behöva sövas för att klara tandvårdsbehandlingen. En del av dem går inte alls till tandläkaren. Nu visar forskning att de extremt tandvårdsrädda kan ha ärvt detta från föräldrarna.

Läs mer »

Ny ordförande i Tandhälsoförbundet

På förbundsstämman i dag har Tandhälsoförbundet (Tf) fått en ny förbundsordförande. Ann-Marie Lidmark har avgått och efterträds av Peter Söderlund. Förbundssekreterare Peter Wolter valdes om liksom förbundskassören Sylvia Ivarsson. Flertalet styrelseledamöter finns kvar och vi kan konstatera att Tf står stark inför nya utmaningar. 

Läs mer »

C-vitamin kan minska astmasymtom och förbättra tandhälsan

Tandhälsan är viktig och C-vitamin har stor betydelse. Men att C-vitamin även kan minska besvären av astma kanske är mindre känt. Det är inte roligt att lida av svår astma och kan man tar man vara på möjligheten att minska besvären. Höga halter av C-vitamin är ett tips. Intressant är också att C-vitamin minskar risken för tandköttsfickor. 

Läs mer »

Vitamin K2 väsentligt för tandhälsan

Vitamin K2 kanske inte är så känd vitamin, men den har mycket stor betydelse för remineralisering av tänderna och tandhälsan, samt också för hjärtkärlbesvär. Anledningen är att vitamin K2 hjälper kalcium att komma in i benvävnaden och därmed hindra frisättning i blodådrornas väggar. Tillskott kan behövas.

Läs mer »

E-cigaretter och parodontit

Parodontit är en tandköttssjukdom som kan leda till tandlossning. Rökning påverkar tandhälsan samt ökar risken för att drabbas av parodontit och försämrar även resultatet av behandlingen. En brittisk studie visar att användningen av e-cigaretter försämrar behandlingens effekt i lika stor utsträckning som vanliga cigaretter gör.

Läs mer »

Käksmärta av inflammationer i käkbenet?

Vanligare än vi tror med inflammationer i käkbenet. Ibland kan det leda till allvarlig käksmärta ofta med diagnosen trigeminusneuralgi. Ofta uppstår käksmärtan lång tid efter en extraktion av visdomstanden. Vid käk- eller ansiktssmärta ska man alltid fundera över tänderna och käkarna. 

Läs mer »

Sida 4 av 724 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)