Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Fusk i tandvården

Tandhälsoförbundet får frågor om prissättning, varför det är en annan tandläkare som skrivit under journalen än den som behandlade eller att det står en annan behandling än den genomförda på fakturan. Tf kan inte avgöra om det är rätt eller fel. Kontakt med Försäkringskassan kan behövas.

Läs mer »

Partiklar runt titanimplantat kan orsaka inflammationer

Länge har uppfattningen varit att titanimplantat är biokompatibla och utan biverkningar. Allt mer forskning visar nu att det alltid frigörs titan från implantaten och det börjar redan när de sätts dit. Tandhälsoförbundet (Tf) får många samtal från personer som kopplar titanimplantaten till olika sjukdomssymtom inklusive allergier. Forskningen har nu hunnit i kapp patienterna och visar på risker med implantat av titan. 

Läs mer »

Implantat av Zirkonia bra och hållfasta

Tandhälsoförbundet rekommenderar implantat av Zirkonia istället för sådana av titan. Forskning visar att Zirkonia är hållfast och det finns ingen anledning att sätta in metallen titan i käkbenet. Titan är riskfyllt då vissa personer är allergiska mot titan. Har man kvar amalgam, guld med flera metaller i munhålan ska man absolut inte sätt in implantat av titan. 

Läs mer »

Tandvård utomlands

Högkostnadsskyddet i tandvården kan gälla även i andra europeiska länder. Det gäller dock endast för tandvård som kan fås i Sverige. Implantat går bra, men amalgamsanering är mer tveksamt liksom borttagning av infektioner inuti käkbenet. Det går att ansöka om förhandsbesked, vilket gör att man är relativt säker på att få ersättning i efterhand. 

Läs mer »

Tandvårdsförsäkring, men ingen tandvård

Tandvård i tid för att undvika allvarliga problem, som kan förstöra tänderna, är viktigt för alla. I flera Norrlandslän är bristen på tandläkare så stor att folk inte får tandvård i tid och det gäller även för dem som tecknat särskild tandvårdsförsäkring. En av dem intervjuas i P4 Norrbotten och är förtvivlad.

Läs mer »

Frätskador på tänderna ökar

Tandläkare bland annat i Sverige och Norge har en längre tid varnat för frätskador på ungdomarnas tänder. Samtidigt som kariesangreppen minskar ökar alltså frätskadorna. De senare beror med stor sannolikhet på att intag av sura drycker som energidrycker, sockerfri läsk och fruktjuicer ökat explosionsartat. 

Läs mer »

Sida 4 av 677 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)