Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Risk för allergi av titanimplantat
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Implantat i leder och käkar, clips, skruvar och plattor för att laga olika kroppsdelar är vanligt och oftast är de av titanlegeringar. Titan läcker ut från implantaten i form av joner och nanopartiklar och risk finns för allergier och överkänslighet som kan leda till både hälsobesvär och att implantaten lossnar eller stöts ut av kroppen.
Bättre immunförsvar och ämnesomsättning med cayennepeppar
- Forskning
- Hälsa
Cayennepeppar är en smakrik krydda och den ger hetta samt färg till olika maträtter. Kryddan är dessutom bra för hälsan, med positiva effekter gällande hjärta, smärta och magen.
Hjärnan åldras snabbare vid dålig kärlhälsa
- Forskning
- Hälsa
Hjärnans biologiska ålder kan påverkas negativt av inflammation och högt blodsocker, som i sin tur kan skada kroppens kärl. En hälsosam livsstil kopplas däremot till en yngre ålder för hjärnan. Detta visar en studie vid Karolinska institutet.
Hypertoni fortsätter öka
- Hälsa
Andelen med högt blodtryck fortsätter att öka i Sverige. Var fjärde person uppger nu att de lever med högt blodtryck, enligt ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndigheten. Sedan 2005 har andelen personer i Sverige med högt blodtryck ökat från 18 till 25 procent.
GOTT NYTT ÅR
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Tandhälsoförbundet önskar alla ett riktigt Gott Nytt År och vi hoppas på fortsatta förbättringar inom tandvården. Viktigaste framgångarna under 2024 är amalgamstoppet i EU från och med den 1 januari 2025 och regeringens beslut om att alla över 67 år ska få billigare tandvård från och med 2026. Trots positiva nyheter behöver vi kämpa vidare för ännu fler förbättringar för patienter inom tandvården.
Fri från Parkinson efter amalgamsanering
- Hälsa
Parkinsons sjukdom anses obotlig och klassiska symtom är skakningar, stelhet i muskler, långsamma rörelser och balansproblem. Trots det kan en del personer bli fria från symtom genom att ta bort sina amalgamfyllningar och annan exponering för gifter. I senaste Tf-bladet beskriver Ulrika Rasmusson om hur hon härledde symtomen till amalgamet.