Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Tandvårdspatienter behöver lättillgänglig och objektiv information

Informationsbehovet är stort bland tandvårdspatienterna och deras ställning behöver stärkas. Sommaren 2023 fick TLV ett uppdrag av regeringen att genomföra en informationsinsats för att öka kunskapen om tandvårdens skyldigheter och tandvårdspatientens rättigheter.

Läs mer »

Kan vi bli av med PFAS?

PFAS är långlivade ämnen med negativ effekt på hälsa och miljö. Forskning visar att aktivt kol, växter och förbränning är några metoder som skulle kunna användas för att få bort dessa skadliga ämnen.

Läs mer »

Snusning ökar kraftigt bland yngre kvinnor

Folktandvården i Stockholm forskar just nu på vitt snus. Man har tagit fram siffror som visar på en drastisk ökning av snusande. Det handlar då främst om unga kvinnor och vitt snus.

Läs mer »

Kan kärlekshormonet oxytocin minska tandlossning?

Nya intressanta rön visar att oxytocin, som bildas i stor mängd när man blir smekt och är förälskad, minskar inflammationer och ökar benbildningen. Därmed kan inflammationsrisken minska till exempel vid parodontit liksom risken för benskörhet. Mycket forskning återstår, men att vara kär och få taktil stimulering kan man absolut testa vid problem med inflammationer och benförluster.

Läs mer »

Drick vatten - men glöm inte saltbalansen

Vatten behövs för kroppens funktion och särskilt vid kraftig värme kan man behöva dricka mer än vanligt. Alltför högt vattenintag kan dock göra att saltbalansen störs. Därför är det minst lika viktigt att du får i dig tillräckligt med mineraler som natrium, kalcium, kalium, fosfater, magnesium med mera. Även tandhälsan är beroende av vätska liksom en bra mineralbalans, vilket gör saliven "immun mot karies".

Läs mer »

Vem bestämmer - du eller tandläkaren?

Många tandläkare vågar inte dra ut ens rotfyllda, infekterade och döda tänder av rädsla att förlora legitimationen. Detta vittnar många av Tandhälsoförbundets medlemmar om. Nu tas detta dilemma även upp av Tandläkartidningen. En etisk debatt behövs verkligen. Vem bestämmer om dina tänder?

Läs mer »

Sida 4 av 790 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)