Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Gör tandhygienister alltid rätt?

Tandläkartidningen refererar en studie som gjorts om tandhygienisternas arbete. Forskarna konstaterar efter att ha intervjuat tandhygienister att kvaliteten på den parodontala vården behöver förbättras och första steget bör vara att tandhygienisterna börjar reflektera över sitt eget arbetssätt. 

Läs mer »

Tandvård ska inte gräva hål i plånboken

Debattartikeln i Aftonbladet ifrågasätter de höga kostnaderna för tandvården och jämför med om man går till doktorn. Jämställ tandvården med övrig sjukvård, som i Danmark, Finland och Island, skriver Jöran Rubensson tidigare ordförande i pensionärernas riksförbund.

Läs mer »

Ny forskningsartikel om kvicksilvers effekter

Kvicksilvers huvudsakliga effekt på kroppen utgörs av problem med antioxidantsystem. Detta i sin tur tycks leda till påverkan på signalsystemet, aktiviteter hos proteiner/enzymer och påverkan på generna. Allt detta leder till olika effekter i form av förgiftning och påverkar hela kroppens biokemi. 

Läs mer »

Ska jag rotfylla tanden?

Att ha kvar sina egna tänder är bra av många skäl. Det handlar om förmågan att tugga, signaler till hjärnan från tänderna, vackra leenden och mycket mer. Men det ska inte ske till vilket pris som helst. Här redovisas en del av de risker som du bör känna till för att kunna ta ett "väl informerat beslut" hos tandläkaren. Enligt lag ska du få information från tandläkaren, men i verkligheten sker det inte alltid.

Läs mer »

Äldre har fler intakta tänder

Tandhälsan har förbättrats och i dag har många äldre flertalet tänder kvar. Stockholm, Uppsala och Halland är regioner där flest äldre (65-74 år) har tänderna kvar. I medeltal har boende i dessa områden 20 kvarvarande tänder i munnen. Detta ställer krav på tandvården. 

Läs mer »

Dentala metaller läcker

Forskningen visar tydligt att metalljoner läcker ut från metalliska dentala material. Forskare i Göteborg har tittat på legeringar av kobolt-krom respektive titanlegeringar. De fann också metalljoner som tyder på att det finns föroreningar i legeringarna.

Läs mer »

Sida 4 av 603 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)