Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Vitamin- och mineraltillskott säkert

Ingen har hittills dött av tillskott av vitaminer. Det visar alla årliga amerikanska sammanställningar av data som rapporteras in till de 55 amerikanska förgiftningscenters som finns runt om i USA. En organisation som bistår landet med experter på just förgiftning. De sammanställer inrapporterade data för en stor mängd ämnen.

Läs mer »

Särskild hemsida om selenbrist

Tandhälsoförbundet har länge propagerat för selentillskott då mineralet är viktigt för bildning av glutation som i sin tur är viktigt för kroppens avgiftning av metaller. Selen binder effektivt till kvicksilver och minskar därmed förgiftningsrisken. Selen tycks bli alltmer betydelsefullt i kroppen. En hemsida har startas för att informera mer om selen. 

Läs mer »

Gamla Tf-blad tillgängliga

Många artiklar som skrevs för länge sedan är fortfarande aktuella. Det gäller inte minst Tf-bladets intressanta artiklar om sköldkörteln, selen, titan och mycket annat. Gå in på hemsidan under länken Tf-bladet så kommer du till Tf-bladets arkiv där vi lägger  ut äldre tidningar i sin helhet och vi gör dem blädderbara. För närvarande finns tidningar mellan 2011 och 2018. 

Läs mer »

Karies trots att jag äter nyttigt

Man kan faktiskt äta supernyttigt men ändå få hål i tänderna. Särskilt gäller det om kosten innehåller mycket fullkornsprodukter, bönor, nötter med mera. Orsaken kan vara hög halt fytinsyra som binder de för tänderna så viktiga mineralerna kalcium, fosfor och magnesium.

Läs mer »

Initiativ till fortbildning

Obligatorisk fortbildning av tandläkare behövs, vilket Praktikertjänsts utbildningsinitiativ PTJ Exklusivt ska råda bot på, enligt tandläkare Ivan Rosengren som leder projektet. Han hoppas också på obligatorisk vidareutbildning för tandläkare, dvs att ett visst antal timmar per år ska vara obligatoriskt för att få behålla sin tandläkarlegitimation. 

Läs mer »

Munsköljmedel med cannabis

Klorhexidin används som bakteriedödande medel i tandvården, men det är både giftigt och missfärgar tänderna. Nu har forskare funnit att cannabinoider från hampolja fungerar bra eller bättre som ersättning för klorhexidin. Det är cannabidiol (CBD) och cannabigerol (CBG) det handlar om som inte har effekter på psyket. De har bra antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper oh fungerar bra som munsköljmedel.

Läs mer »

Sida 4 av 614 sidor < Första  < 2 3 4 5 6 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)