Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Blåsor i munnen och kosttillskott

Blåsor i munnen så kallad afte är inte roligt. Blåsorna gör ofta ont och svider och det kan vara svårt att äta och tala. Forskning visar att orsakerna till afte är flera. Men ibland kan så enkla medel som kosttillskott hjälpa.

Läs mer »

Varför kostar tandläkaren mer än doktorn?

Svensk välfärd omfattar inte tandvården. Visserligen finns ett högkostnadsskydd, men för att ta del av det måste man först betala 3000 kronor. Särskilt svårt är det för personer med pension, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Vissa får dessutom mediciner som gör att de blir muntorra och lättare får kariesangrepp. Varför kostar det mer att gå till tandläkaren än till doktorn?

Läs mer »

Tandställning förstörde livet

Stefan fick tandställning i tonåren, precis som många andra i hans klass. Fyra tänder togs bort och tandläkaren ansåg att detta skulle förbättra utseendet. Istället fick Stefan svårt att få plats med tungan i munnen, andningsvägarna trycktes ihop och det blev svårt att få luft och därtill förändrades ansiktet negativt. 

Läs mer »

Vägledning för god munhälsa

Äldre personer som har svårt att klara munhälsan själva får ofta problem med tänderna och särskilt i kombination med mediciner. Nu finns en vägledning för bättre munhälsa för dementa utgiven av Socialstyrelsen. Utbildningar kommer också att anordnas för personalen. 

Läs mer »

Sköldkörtelproblem kan bero på brist på jod och selen

Sköldkörtelproblem är inte ovanliga i befolkningen. Ibland kan problemen upptäckas av hälso- och sjukvården, men inte alltid. Det kan handla om brist på bland annat jod och selen  och brist på dessa mineraler är inte ovanligt i den svenska befolkningen. Har man dessutom problem med att kvicksilver ackumulerats i kroppen kan saken förvärras. 

Läs mer »

Hur mycket D-vitamin behöver du?

Finländska forskare har funnit stora skillnader i behov av vitamin D beroede på om man har ljusare eller mörkare hud. De har också funnit att stor tillverkning av D-vitamin ger ett starkare immunförsvar. Det hjälper inte alltid att mäta D-vitaminnivån.

Läs mer »

Sida 2 av 628 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)