Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Testa nya vaccin på 75-plussare

Två forskare vid Karolinska institutet tar i en insändare i DN upp problemet med att vacciner sällan testas på den äldre befolkningen. De menar att personer över 75 år inte alltid reagerar likadant som yngre människor. Det är bra att en debatt om skillnader i immunförsvar för olika grupper av människor tas upp. 

Läs mer »

Stärk immunförsvaret med D-vitamin

I Storbritannien ska riskgrupper få extra tillskott av D-vitamin för att minska risken för allvarliga symtom av Covid-19, enligt en artikel i DN. Anledningen är att flera studier visar att höga halter D-vitamin minskar symtomen om man insjuknar. Om färre insjuknar är dock inte klarlagt. Intressant är att politikerna nu fattar beslut om att testa tillskott av D-vitamin. 

Läs mer »

Tillskott av selen behövs

Grundämnet selen är nödvändigt för att kroppen ska fungera. Det finns i alla celler, är viktigt för avgiftningen, motverkar oxidativ stress, är viktigt för immunförsvaret, blodcirkulationen, sköldkörteln, fertiliteten och mycket mer. Flertalet svenskar har brist på selen och behöver tillskott. Har man amalgamfyllningar är det också angeläget att fylla på med selen.

Läs mer »

Rotfyllda tänder hållfasta, men ohälsosamma

Rotfyllda tänder är alltid fulla av bakterier. Faktum är att en rotfylld tand är en död del av kroppen som helt saknar immunförsvar. Bakterierna kan alltså föröka sig och sprida gifter utan något som helst motstånd. En ny forskningsrapport som recenseras i Tandläkartidningen visar att åtta av tio tänder sitter kvar efter 10 år, men inte ett ord om hälsoproblem hos patienten. 

Läs mer »

Cementering av zirkonia

Zirkonia är ett hårt och bra material som inte bara används till implantat utan också till kronor och broar. Zirkonia tål de flesta då det är en keram och läckaget är minimalt. Problem kan ibland vara cementet. I tidskriften Tandteknikern finns en intressant artikel om vilka cement som kan väljas för just zirkoniakronor och broar. 

Läs mer »

Inflammationer i tandköttet och kosten

Kosten har stor betydelse för hälsan, det är väl känt. Nu har forskare gjort en mindre studie för att se om inflammationer i tandköttet (gingivit) kan stoppas med kostförändringar. Inflammationer i tandköttet kan leda till tandlossning och därför är det angeläget att få inflammationerna att stanna upp innan de gått för långt. 

Läs mer »

Sida 2 av 603 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)