Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kosten viktig för att hindra karies

Kosten har enormt stor betydelse för tandutveckling liksom risken för karies både när man är ung och gammal. Särskilt hos äldre bör man uppmärksamma kosten för att hindra rotkaries och tandlossning. Bra är att det aldrig är försent att förbättra sina matvanor.

Läs mer »

Sepsis - en av världens farligaste sjukdomar

Sepsis eller blodförgiftning är ett mycket allvarligt tillstånd och kan snabbt sluta med att organ efter organ slås ut. Få känner till sjukdomen trots att omkring 40 000 personer årligen drabbas av den. Orsaken är bakterier eller andra mikroorganismer, som bland annat kan komma från infektioner i munhålan.

Läs mer »

Hjärtsjukdom orsakad av bakterier i munhålan

Problem med hjärtklaffarna kan orsakas av bakterier i munhålan. Sjukdomen är allvarlig och kan leda till döden. På 1950-talet lärde sig läkare att infektioner i tänderna kunde orsaka hjärtsjukdom, men den kunskapen försvann. Nu har modern forskning visat tydliga samband och det finns alltså all anledning att sköta sin munhygien, men också att ta bort infektioner i tänder,  käkben och tandkött om det är möjligt. 

Läs mer »

Skadliga nanopartiklar vid slipning av komposit

Slipning av kompositfyllningar skapar nanopartiklar som misstänks vara skadliga för tandvårdspersonalen. Men även patienter kan förstås drabbas. Särskilt allvarligt är om man inte tål fyllningen och den ska borras bort. I sådana lägen ska man alltid kräva kofferdam då det annars kan slungas in nanopartiklar i kindslemhinnan av det material man inte tål. 

Läs mer »

Tandläkaren ska inte kosta mer än doktorn

I dag har de flesta tänder kvar även långt upp i åren. Det innebär ofta stora kostnader då tandhälsan försämras då man blir äldre. Antingen på grund av mediciner eller för att kroppens funktioner försämras med ökad kariesrisk. Dålig tandhälsa kan leda till hjärtinfarkt och kroniska sjukdomar. Alla måste ha råd med tandvård.

Läs mer »

Bakterier i munnen och läckande tandkött

Det blir allt tydligare att många sjukdomar börjar i munhålan där många elakartade bakterier härjar. Dessa bakterier kan också tränga ner i tarmen och försämra även tarmfloran. Det är svårt att veta vad som är hönan och ägget, men det kan vara så att munnen har större betydelse för hälsan än tarmfloran.

Läs mer »

Sida 2 av 651 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)