Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Hur gammal är man – i verkligheten?
- Forskning
- Hälsa
Din kropp kan vara yngre, eller äldre, än vad födelsedatumet visar. Goda levnadsvanor kan bromsa åldrandet och minska risken för både sjukdom och sämre tandhälsa.
Alkohol – risker, myter och alternativ
- Forskning
- Hälsa
Dr. Joseph Mercola har analyserat en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Neurology. I denna undersöktes hur alkohol påverkar hjärnan över tid. Forskarna analyserade hjärnvävnad från nära 1800 avlidna personer och jämförde resultaten med deras alkoholvanor under livet. Resultaten var slående.
Låginkomsttagare prioriterar bort tandvården
- Hälsa
- Politik

Andelen som gått till tandläkaren under den senaste tioårsperioden har minskat, enligt Socialstyrelsens sammanställning. Samtidigt syns skillnader mellan olika socioekonomiska grupper. I mer välbeställda områden gör fler personer basundersökningar medan fler akutbesök sker i områden med socioekonomiska utmaningar. En bättre tandvårdsförsäkring behövs för att ge alla bra tandvård.
Vitaminer och mineraler skapar kariesfria tänder
- Forskning
- Hälsa

För att få kariesfria tänder och friskt tandkött behövs vitaminer och mineraler och för att utveckla och stärka käkarna är tuggning viktigt. En hel del stöd för detta finns i den vetenskapliga litteraturen. Vad ska du då tänka på för att stärka tänderna eller för att läka ut karies, tandköttsinflammationer eller parodontit?
Låg evidens inom tandvården
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Inom tandvården är forskningen otillräcklig. Omkring 90 procent av åtgärderna saknar evidens. En del behandlingar kan möjligen ha lång beprövad erfarenhet som lite kan uppväga det låga vetenskapliga stödet. SBU har redovisat mer än 400 så kallade kunskapsluckor i tandvården.
Lägre halt bisfenoler i glasflaska
- Forskning
- Hälsa

Tills vidare bör du välja förpackningar av glas eller möjligen av plast om du vill undvika exponering för bisfenoler, vilket är kemikalier som både kan störa hormon- och immunsystemet. Norska forskare har funnit att plasten som skyddar maten i aluminiumförpackningar och i konservburkar av metall läcker skadliga mängder bisfenoler. Ett EU-förbud finns, men har ännu inte trätt i kraft.