Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Fel i journalen. Hur få rättelse?

Omdömen som handlar om psyket skrivs ofta i patienters journaler. Åtminstone när det gäller personer som anser sig sjuka av amalgam, rotfyllda tänder eller allmänna käkproblem. Vissa skrivningar kan få negativa konsekvenser senare i livet. Hur blir man då av med felaktiga journalanteckningar?

Läs mer »

Ökad kariesrisk för barn som ammas?

Är det verkligen sant att amning kan försämra barnets tänder? Viss forskning inom området finns, vilken visar att det inte är någon risk att amma upp till ett års ålder. Däremot kan fortsatt amning möjligen påverka kariesrisken. Men även andra faktorer än amningen påverkar.

Läs mer »

Tänder och hälsa

Kroniska sjukdomar liksom onormal trötthet kan ha sitt ursprung i munhålan. Extrem trötthet och värk kan kopplas till rotfyllningar eller giftiga tandlagningsmaterial. Forskning visar också kopplingar mellan bakterier i tandköttet och hjärtinfarkter liksom mellan bröstcancer och rotfyllningar.  Sällan upptäcks dessa orsaker i vården.

Läs mer »

Tarmen, tarmbakterier och hälsa

Ett nytt nummer av Socialmedicinsk tidskrift har kommit och det handlar om kostens betydelse för hälsan och särskilt om tarmbakteriernas betydelse. Detta nummer har döpts till: Den medicinska matrevolutionen och den information som ges kan få stor betydelse för framtida livskvalitet. Hela tidningen kan läsas gratis på nätet.

Läs mer »

Tandställning - finns andra alternativ?

Andelen barn som får tandställningar har ökat dramatiskt. I vissa landsting kan det vara upp till 40 procent som får tandställning. Om käkarna är "för trånga" växer tänderna över varandra och man behöver ta bort tänder för att övriga ska få plats. Dock finns andra tekniker som går ut på att vidga käkarna så att alla tänder får plats. 

Läs mer »

Hur hjälpa kroppen bli av med gifter?

Dagligen utsätter vi oss för mängder av gifter och därför blir det allt viktigare att hjälpa kroppen till bättre avgiftning. Sämre hälsa i form av onaturlig trötthet, allergier, värk med mera kan tyda på hög giftbelasning. Viktigt är att både minska giftbelastningen och hjälpa kroppen till mer effektiv avgiftning. 

Läs mer »

Sida 2 av 633 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)