Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Patientens rättigheter måste förbättras

Som patient i tandvården har man sämre rättigheter jämfört med den medicinska vården. En anledning är att Patientlagen inte gäller för tandvården. Trots att man betalar merparten själv finns inga lagliga möjligheter att ställa tandläkaren till svars för undermåliga arbeten eller bristande information om risker med behandlingen. 

Läs mer »

Tandreglering med plastskenor

Allt fler genomgår tandreglering för att få snyggare och jämnare tandrader. Vanligast är att tandläkaren använder metalltrådar som både skaver och kan orsaka överkänslighet mot metallerna. Sedan 20 år tillbaka finns metallfria alternativ i plast som kan användas. Ändå finns många risker med tandreglering som alla inte känner till. 

Läs mer »

Bedövning utan adrenalin

Bedövning vill de flesta ha då de gå till tandläkaren. Att det finns flera olika bedövningsmedel känner få till och inte heller brukar patienterna få veta riskerna med dessa. Region Västerbotten har en liten lättfattlig guide till vilka bedövningar som kan användas vid olika tillfällen. Tandhälsoförbundet rekommenderar adrenalinfria bedövningar åtminstone vid utdragning av tänder. 

Läs mer »

Bakterier som leder ström

En dansk forskare upptäckte strömmar i havsbotten i Århus hamn. Senare fann han att det var många bakterier som satt ihop och ledde elektrisk ström. Bakterierna kallas kabelbakterier och har alltså unika egenskaper som man tidigare inte kände till. Kan bakterier i tarmarna, i munhålan och på huden också leda ström?

Läs mer »

Fler anmäler tandläkare

Fler anmäler tandläkare nu sedan klagomålssystemet ändrats. Men mörkertalet är stort. Klagomålshanteringen i dag är både krånglig och tidskrävande och det har betydelse om du går till den regionstyrda folktandvården eller privattandvården. Hos privata tandläkare ska man själv kontakta tandläkarens försäkringsbolag och orka driva frågan vidare. Det är svårt att få rätt då ofta ord står mot ord. Klagomålssystemet behöver därför ändras och patienternas rättigheter i tandvården behöver stärkas. 

Läs mer »

Bakterier i munhålan och covid-19

Forskning finns som tyder på att parodontit kan förvärra symtom vid covid-19. Annan forskning visar att munsköljmedel som dödar virus snabbt minskar antalet virus i saliven hos sjuka personer. Som så ofta har munhålan, tänderna och tandköttet stor betydelse för hälsan. 

Läs mer »

Sida 2 av 614 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)