Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Keramiska implantat är snygga och hållfasta

Zirkonia är ett keramiskt implantat som har god hållfasthet och som står sig väl vid jämförelse med implantat av titan. Detta enligt tre metastudier som publicerades 2023. Dessutom är implantat av Zirkonia snyggare än sådana av titan. Dessutom leder Zirkonia varken ström, värme eller kyla. Dock ska man tänka på att insättning av Zirkoniaimplantat kräver lite annan teknik än titanimplantat. Se alltså till att tandläkaren har rätt utbildning. 

Läs mer »

Grönt te kan hindra tandlossning

Det finns många knep att hindra tandlossning. Nu har forskare funnit att grönt te kan vara värt att pröva. Det handlar om Matcha som är ett finmalet grönt tepulver. Som munvatten visade det ge god effekt genom att hämma tillväxt av bakterier som är vanliga vid tandlossningssjukdom. Det är förstås ett intressant uppslag för den med tandlossningsproblem. 

Läs mer »

Munhålecancer och gurkmeja

Gurkmeja eller egentligen kurkumin, som är det aktiva  ämnet, minskar inflammationer, dödar bakterier och är en kraftig antioxidant. Det innebär att preparat med kurkumin kan behandla kroniska inflammationer i munhålan och minska den oxidativa stressen. Ämnet har varit framgångsrikt vid behandling av tandlossningssjukdom och muncancer med mera. 

Läs mer »

Äldretandvård eftersatt - politiska krafttag behövs

Många äldre med hemtjänst eller på olika boenden har ofta dålig tandhälsa. En del kan ha ont i tänder och tandkött, svårighet att äta med mera. Tandhälsan försämras dels på grund av att omsorgspersonal inte alltid ser till att klienterna borstar tänderna regelbundet och dels försämras tandhälsan på grund av mediciner. 

Läs mer »

Stor tandläkarbrist i Skaraborg

P4 Skaraborg rapporterar att det är stor brist på tandläkare i Skaraborgs-området. Det finns flera kliniker på mindre orter som saknar tandläkare. Åtta tandläkare saknas totalt i Skaraborg.

Läs mer »

Sämre förutsättningar för tandimplantat vid rökning

Rökning och tandlossningssjukdom är två betydande faktorer vilka påverkar resultatet av tandimplantatbehandling. En forskningsstudie från Odontologiska Institutionen i Jönköping visar nu också att tobak ger sämre förutsättningar för den tidiga inläkningsfasen kring implantat.

Läs mer »

Sida 2 av 790 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)