Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Vilka tänder är tand 11 eller 21?

Ibland är det svårt att förstå vad tandläkaren pratar om när det gäller tänderna. Vad är egentligen tand 11 eller tand 21? Det är benämningen på framtänderna i överkäken. Se mer nedan.

Läs mer »

Rotfyllningen en giftbomb

Rotfyllda tänder innehåller mängder av bakterier som bildar gifter. Kroppens immunförsvar får jobba hårt, men många klarar ändå att ha dessa giftbomber under lång tid. Men inträffar något annat mer akut kan den rotfyllda tanden börja krångla eller om man på grund av ålder eller annat har fått ett nedsatt immunförsvar. Var därför uppmärksam om du har rotfyllda tänder och om du får nedsatt hälsa av okända orsaker fundera över om det kan vara den rotfyllda tanden. 

Läs mer »

Förbättrad läkning med PRF

PRF (Platelet Rich Fibrin) används alltmer inom tandvården för att skapa bra förutsättningar för läkning. Det gäller exempelvis som membran efter borttagen tand, för att förbättra inläkningen av implantat och till och med för att försöka regenerera vävnader i pulpan. Vad är då PRF?

Läs mer »

Infektioner i käken och smärta i ansikte och käkar

Kraftig käksmärta och smärta i ansiktsnerven är svårt att hantera. En del blir bättre eller helt friska då infektioner i käkbenet tas bort och framför allt gäller det diagnosen trigeminiusneuralgi. Ansiktsnerven förgrenas till båda käkarna och upp till ögat och örat. Många upplever smärta som strålar från käken och upp mot öga och öra.

Läs mer »

Bort med sötsuget

Tandhälsan mår inte bra av för mycket socker. Nu efter helgerna kanske en del har skaffat sig ett ordentligt sockersug. Då är det dags att göra något åt det. Låter man bli sötsaker ett tag försvinner oftast suget, men det finns också en del knep att ta till. Som exempelvis att ta lite extra tillskott av krom eller att ta en sked kokosfett när suget startar. 

Läs mer »

Rätt till sjukersättning - remissvar från Funktionsrätt

Funktionsrätt Sverige har skrivit ett bra remissvar gällande den statliga utredningen En sjukförsäkring med prevention, rehabilitering och trygghet (SOU 2021:69). Dagens restriktiva tillämpning måste bort och det behöver bli tydligare att sjukförsäkringen ska gälla alla och att rehabilitering ingår. Flexibilitet efterlyses också för bättre anpassning till individens behov.

Läs mer »

Sida 2 av 657 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)