Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kan fosfatbrist orsaka karies?

Karies orsakas oftast av mineralbrister i saliven. Kalcium, fosfater och magnesium är de viktigaste mineralerna för tandhälsan, men även kalium och svavel behövs liksom de fettlösliga vitaminerna D och K. Att äta rätt så att saliven innehåller tillräckligt med mineraler är alltså väsentligt. Veterinären Harald Bergengren arbetade under 1980- och 1990-talen för att öka kunskaperna om fosfaternas betydelse.

Läs mer »

Bristande kunskaper om käkbensnekros

Svenska tandläkare tycks ha bristande kunskaper om hur man behandlar personer som fått bisfosfonater eller denosumab på grund av benskörhet. Dessa patienter har högre risk än andra att drabbas av nedbrytning av käkbenet. Risk finns för allvarliga käkbensproblem när tänder behöver tas bort eller vid rotfyllningar om man intagit de ovan nämnda läkemedlen.

Läs mer »

Ozonterapi mot tandlossning

Ozongas används för luftrening och för att ta död på svampar, bakterier samt virus och fungerar utmärkt för att hindra mögel i hus, husvagnar med mera. Ozongas eller ozongas som lösts i vatten har kapacitet att hindra tandlossningssjukdom (parodontit). Gasen eller vattnet sprutas in i tandköttsfickorna och tar då död på olika mikroorganismer. 

Läs mer »

Tugga ordentligt och sov med stängd mun

Sömnproblem, avlånga ansikten och tänder som växer över varandra är något som ökat explosionsartat under det senaste århundradet. Många barn får tidigt tandställning. Tänder tas bort för att tänderna ska få plats och tandraderna ska bli raka. Sällan informeras dock om kopplingen till andningsproblem och sömnproblem. 

Läs mer »

Käk- och ansiktssmärta

Smärtor i käken och ansiktet är ofta mycket plågsamma och få får adekvat hjälp i vården. Anledningen är att förståelsen för vad som sker inuti käkbenet hos många läkare respektive käkkirurger är bristfällig. Ofta förnekas att orsaken kan sitta inuti käkbenets märg. Att rensa bort ischemisk eller död vävnad är inget som Socialstyrelsen eller IVO i dag uppmuntrar. Tvärtom hotar IVO med delegitimering. 

Läs mer »

Statliga och regionala tandvårdsstöd

Tandvården är dyr och du får själv betala merparten av kostnaden. Orättvisorna är stora gentemot dem som drabbas av svåra tandvårdsproblem. En del betalar hundratusentals kronor medan andra har utgifter på bara några tusenlappar. Trots det vill de politiska partierna inte på allvar driva denna angelägna jämlikhetsfråga. 

Läs mer »

Sida 2 av 674 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)