Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Varför förnyas inte skrivningarna om amalgam på 1177.se?

Socialstyrelsen gav för några år sedan ut nya nationella riktlinjer för tandvården. I dem nämns över huvud taget inte amalgam, trots att 35-40 procent av den vuxna befolkningen fortfarande har amalgam i tänderna. På 1177.se nämns amalgam, men utan att redovisa dessa riktigt allvarliga risker eller vad man kan göra för att minska läckaget av kvicksilverånga. 1177 har inte uppdaterat skrivningarna om amalgam på mer än tio år, trots både forskning och politiska beslut som borde föranleda omprövningar. 

Läs mer »

Många sjukdomar börjar i munhålan

Det finns många undersökningar som visar att tandhälsan har stor betydelse för olika sjukdomars utveckling. Nyligen har en stor registerstudie gjorts som visar koppling mellan dålig munhälsa och lunginflammation. Detta är egentligen inget nytt, men nu har 70 000 patienter som genomgått regelbunden tandläkarundersökning följts upp. Det är en stor undersökning som visar på en tydlig koppling mellan avsaknad av tänder, dålig tandhälsa och risk för lunginflammation. Tänderna är en del av kroppen.

Läs mer »

Barnläkare vill minska skärmtid för barn

Barns skärmtid har kommit upp som en risk för störningar i hjärnans utveckling. Barnläkare har länge ansett att barn under två år inte alls ska titta på läsplatta eller mobil och nu kommer ytterligare forskning som visar risker med för mycket skärmtid och bland annat handlar det om direkt påverkan på hjärnan.

Läs mer »

Amalgamförbud i EU år 2025

Äntligen har ett amalgamförbud beslutats i EU. Beslutet gäller från första januari 2025 med undantag för två länder som får längre tid på sig. Samtidigt träder exportförbud av amalgam i kraft. Vi har varit många organisationer som arbetat för detta och Tandhälsoförbundet har all anledning att känna sig stolta över beslutet. 

Läs mer »

Världsrekord i hyperdonti

Kalpana Balan, en 26-årig indisk kvinna från Tamil Nadu, innehar Guinness världsrekord för att ha flest antal tänder gällande kvinnor. Hon har 38 tänder i sin mun.

Läs mer »

Om man inte har råd med tandvård

Alla kan behöva gå till tandläkaren, även de som inte har råd att betala. Vissa möjligheter finns dock att få tandvård fastän man inte har ekonomiska förutsättningar att själv betala för behandlingen.

Läs mer »

Sida 2 av 765 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)