Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

WHO:s utbildningsmaterial om kvicksilver

WHO har publicerat ett särskilt utbildningsmaterial om kvicksilver. Detta med anledning av det pågående arbetet med att minska kvicksilverutsläppen globalt. Amalgam tas upp som en stor källa till människors kvicksilverexponering. WHO anser dock att riskerna inte är tillräckliga för att föreslå ett generellt förbud av hälsoskäl. 

Läs mer »

Medicinalråd för tandvård

Socialstyrelsen har sedan någon månad tillbaka ett särskilt medicinalråd med ansvar för tandvården. Det är den personen som ska hålla ihop tandvårdsfrågorna på Socialstyrelsen och som kommer att bli en viktig samtalspart för Tandhälsoförbundet. 

Läs mer »

Är dålig tandhälsa ärftlig eller inte?

Nu har en studie publicerats som redovisar vilka genetiska markörer som har betydelse för en bra eller dålig tandhälsa. Berörda gener styr tandutveckling, salivutsöndring, surhet i saliven och immunförsvaret. Det betyder dock inte att livsstil och kost är betydelselöst utan snarare tvärtom.

Läs mer »

Börja med tandställning redan vid 9 års ålder

Av en avhandling vid Malmö universitet framgår att vissa bettavvikelser kan behandlas redan vid 9 års ålder och då räcker det med avtagbar tandställning under natten. Detta istället för fast tandställning som används vid konventionell tandreglering. För att klara det krävs dock motiverade föräldrar. Även hur barn med felställda tänder mår undersöktes i studien.

Läs mer »

Nya riktlinjer för tandvården, saknar evidens

Socialstyrelsen har kommit ut med nya riktlinjer för tandvården. De är uppbyggda på ett annat sätt än de senaste riktlinjerna som är från 2011. Betygligt mer förebyggande tandvård finns nu med. Tyvärr finns ingenting med om våra hjärtefrågor som val av dentala material där framför allt metaller kan ställa till problem hos känsliga individer. Något val mellan att rotfylla eller ta bort tanden berörs inte heller och förstås ingenting om säker amalgamsanering.

Läs mer »

Alternativa tandställningar

Många barn och tonåringar idag har för korta käkar vilket gör att alla 32 tänder inte får plats. Korrigering görs med tandställning och ofta kan flera friska tänder behöva tas bort. Ett annat sätt är att vidga käkarna så att alla tändera kan rymmas i en snygg rad. Speciella tandställningar finns för detta, vilket den engelske tandläkaren John Mew presenterar i en intressant film. 

Läs mer »

Sida 2 av 644 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)