Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Tandställningar av plast

Tandställningar av plast har blivit alltmer populära. De syns inte, de kan tas av när man äter och när man borstar tänderna. Viktigast av allt är att de inte innehåller metaller. 

Läs mer »

Fermenterad mat förbättrar immunförsvaret

Immunförsvaret består främst av vår tarmflora och där finns också immunceller, viktiga signalsubstanser bildas och det finns en kommunikation mellan tarm och hjärna. Även munhålan hyser många olika bakterier, svampar och andra mikroorganismer och kan också ha viktiga funktioner i immunförsvaret.

Läs mer »

Högkostnadsskyddet förfelas med höga priser

Försäkringskassan har presenterat en utredning som visar att tandläkare ofta tar mer betalt än det så kallade referenspriset. Patienten betalar hela kostnaden av summan som är högre än referenspriset, vilket innebär att tandvårdens högkostnadsskydd förlorar lite av sin funktion. Skillnaderna gällande priser hos tandläkaren är stora över landet. 

Läs mer »

Alternativ till fluoridtandkräm finns

Fluorider i tandvården används för att förebygga karies, men då fluorider är hormonstörande, kan orsaka cancer hos unga pojkar med mera så önskar man ett bättre alternativ som inte gör att vissa känsliga individer drabbas av allvarliga besvär. I dag finns tandkräm med hydroxi/hydroxylapatit som förebygger karies minst lika bra som tandkrämer med fluorider. Det är dags att byta spår.

Läs mer »

Munhälsobakterier och Alzheimers sjukdom - finns en koppling?

Vissa samband mellan munbakterier och Alzheimers sjukdom tycks finnas och forskning pågår. Det handlar bland annat om bakterien Porphyromonas gingivalis som forskarna faktiskt hittat i hjärnan hos Alzheimerspatienter, men också om ett gift (gingipain) som just denna bakterie producerar. P gingivalis finns  i normal munflora, men mer om man har tandlossningssjukdom. 

Läs mer »

Äldres tandhälsa

Man behöver inte gå längre än några decennier bakåt i tiden för att konstatera att flertalet äldre hade avtagbara proteser. De var lätta att rengöra och munhygienen var ofta bra. Nu har flertalet äldre egna tänder (ofta rotfyllda) vilket kräver större resurser för att skapa en bra tandhälsa. Vård- och hemtjänstpersonal har ett stort ansvar för att äldre ska kunna behålla sina tänder. 

Läs mer »

Sida 2 av 698 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)