Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Spotta ut tandkrämen
- Forskning
- Hälsa

Nu har en ny studie från Karolinska institutet kommit som bekräftar att fluorid från dricksvattnet kan påverka barns kognitiva förmåga. Detsamma kom professor Philip Grandjean kom fram till för flera år sedan. Slutsatsen man kan dra är att tandkräm med andra kariesförebyggande medel än fluorid bör användas och används "fluortandkräm" måste man se till att barnen verkligen spottar ut tandkrämen.
Kan skatteväxling minska ohälsan?
- Hälsa
- Politik

Högre skatt på pommes frites, läsk och processat kött samtidigt som momsen tas bort på grönsaker, frukt och bönor skulle kunna skapa en bättre hälsa hos befolkningen. En sådan matskatteväxling föreslås av forskare från Chalmers, SLU och KI och då hoppas man att plånboken väljer det mest nyttiga med resultat att folkhälsan förbättras.
Bygga upp käken med nytt material
- Dentala material
- Forskning

Kliniska svårigheter finns vid återställande av käkben och ofta används plattor av titan. Nu finns emellertid ett nytt intressant material (polykaprolakton) som kan resorberas av kroppen i takt med att käkbenet stabiliseras. Dessutom är det billigare och enklare att använda än dagens material.
Register för orala implantat
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
I Sverige pågår, sedan tidigare, försök att skapa ett heltäckande nationellt register för behandling med orala implantat. Behovet av ett register finns bland professionen och myndigheter, men detta skulle även gynna patienterna.
Antidepressiva läkemedel kan skynda på demens
- Forskning
- Hälsa
En studie från Karolinska institutet visar att antidepressiva läkemedel kan kopplas till en snabbare försämring av kognitiv förmåga hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa mediciner dock vara mindre skadliga än andra.
Många nyanser av vita tänder
- Forskning
Brittiska forskare har undersökt hur många naturligt förekommande färgnyanser på tänder det finns. I studien jämfördes totalt 8153 obehandlade tänder in vivo med hjälp av kalibrerad tandfotografering.