Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Frön och nötter kan orsaka tandproblem

Fullkorn, bönor, linser och nötter ska alltid läggas i blöt ett dygn eller om man bakar ska man använda surdeg och låta det jäsa över natten. Anledningen är att man då blir av med bland annat fytinsyra som binder mineraler och gör dem otillgängliga. Om man äter mycket frön och nötter utan att blötlägga dem kan mineralbrister uppstå med ilningar i tänderna eller till och med kariesangrepp. 

Läs mer »

Sjuk efter insättning av titanimplantat?

Allt fler telefonsamtal till Tandhälsoförbundet handlar om titanimplantat och sjukdomar som patienten kopplar till insättningen av implantaten. Symtomen kan vara extrem trötthet, hjärtbesvär, hosta, bihålebesvär och mycket mer. Ofta har dessa personer fått titanimplantat insatta i en mun full med andra metaller som guld och/eller amalgam. Det borde vara förbjudet att ha mer än en metall i kroppen. 

Läs mer »

Tandvårdsturism

Hippocratic News tar upp risker med tandvårdsturism. Det handlar bland annat om risken att behöva åtgärda felbehandlingar. Av en enkät till tandläkare i England framgår att en majoritet av dem som fått tandvård utomlands behöver korrigeringar. I Sverige finns också tandvårdsturism och folk åker till Thailand, Polen med mera för att få billigare tandvård. Svenska patienter kan inte heller få vilken tandvård som helst i Sverige och det kan också vara anledning till att söka vård utomlands.  

Läs mer »

Tandvård - vems ansvar?

DN tar i dag (25/7) upp problemet för folk i glesbygd att få tandvård. Självklart måste alla med behov av tandvård få hjälp innan problemen accelererar. I dag är det regionerna som har ansvar för både tandvård och sjukvård. Svårigheterna att rekrytera kompetent personal är stora. Frågan är om regionerna borde tvingas betala sjukresor till andra regioner för tandvård?

Läs mer »

Infektioner i tandköttet försämrar lungfunktionen

I Malmö har man undersäkt sambandet mellan parodontit (tandlossning) och lungornas funktion. Det är en relativt stor studie som visar att andningskapaciteten försämras om man har tandlossningssjukdom, det vill säga infektioner i tandköttet och käkbenet runt tandrötterna. Detta visar med stor tydlighet hur viktigt det är att behandla tandlossningssjukdomar och förstås att förebygga dem. 

Läs mer »

Istället för fluor i tandvården

Tandläkare och annan tandvårdspersonal måste tänka om när det gäller fluoridernas kariesförbyggande effekt. Andra bättre och mer naturnära alternativ finns i dag - i form av tandkrämer och pensling av tänder. Sådana material bör användas för att förebygga karies. Men hur ska tandläkare och annan vårdpersonal få sådan information när Socialstyelsen inte tar upp alternativet hydroxiapatit (engelska hydroxyapatit) i sina nya riktlinjer för tandvården?

Läs mer »

Sida 2 av 683 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)