Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Koppling mellan alkohol och cancer

Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, dör också färre i cancer. Detta menar forskare bakom en studie som visar en koppling mellan alkoholdrickande och dödsfall i cancersjukdomar.

Läs mer »

Tandvård i Sverige om man kommer från ett annat land

Man kan ha rätt till tandvård på samma villkor som de som har en svensk försäkring för tandvård. Hur mycket det kan kosta beror bland annat på vilket land man kommer ifrån.

Läs mer »

Välj rätt napp till barnet

I dag använder många barn napp, vilket det både finns för nackdelar med. När det gäller munhälsan kan både napp och tumsugning skapa problem med käkarnas tillväxt och det är inte ovanligt med överbett. Nu finns nappar utvecklade som är lite mer platta (liknar bröstvårtan mer) och inte så långa. Utformningen är till för att nappen inte ska hindra käkarnas normala utveckling och därmed minska behovet av tandställningar senare i livet. 

Läs mer »

Bättre tandhälsa med algen A-Nodosum

Den som redan har försämrad tandhälsa kan förbättra den både genom att förbättra kosten, se till att kroppen är basisk och ta tillskott av mineraler och vitaminer samt helst också algen Ascophyllum nodosum. Algens goda effekter på tandhälsan upptäcktes av tandläkare Sune Vikner. Han initierade också försäljning av algen som kosttillskott med namnet Plack Off. På människor blev det ingen försäljningssuccé, men desto bättre köpkraft fanns hos hundägare. 

Läs mer »

Förbjuds i livsmedelsförpackningar - men inte i dentala material

Det handlar om Bisphenol A som ofta tillsätts i plaster och som kan orsaka störningar både i immun- och hormonsystemet. I ett pressmeddelande skriver Livsmedelsverket att olika former av bisphenol A nu förbjuds i livsmedelsförpackningar, nappar med mera. Anledningen är reglering i EU. Konstigt nog nämns inte förekomsten av Bisphenol A i tandfyllningar, trots att ämnet uppmätts i urin och saliv efter att kompositer satts in. 

Läs mer »

Muskelkramp i käkleden

Kan spända käkmuskler orsaka symtom som huvudvärk, tandgnissling eller svårighet att gapa? Kroppsterapeuten Tone Lyche har hjälpt många med käkledssmärtor och tandgnissling att få mer avslappnade käkmuskler, vilket lett till minskade besvär. Polska forskare har genomfört försök som också visar god effekt av att behandla käkens små muskelknippen.

Läs mer »

Sida 2 av 819 sidor  < 1 2 3 4 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)