Allt fler genomgår tandreglering för att få snyggare och jämnare tandrader. Vanligast är att tandläkaren använder metalltrådar som både skaver och kan orsaka överkänslighet mot metallerna. Sedan 20 år tillbaka finns metallfria alternativ i plast som kan användas. Ändå finns många risker med tandreglering som alla inte känner till. 

Tandreglering gör man för att tänderna växer över varandra eller om man har kraftigt under- eller överbett. Någon egentlig evidens för att göra tandställningar annat än om tänderna är kraftigt förskjutna finns inte, enligt en SBU-rapport. Trots det får idag var fjärde tonåring tandställning.

Oroande har tidigare varit alla metaller som används vid tandreglering och den tråd som de flesta måste fortsätta ha livet ut för att hålla tänderna på plats. Trådarna innehåller många olika metaller och Tandhälsoförbundet (Tf) varnar för att många är eller blir allergiska mot dessa metaller

Plastskenor istället för metalltrådarna är en möjlighet som funnits i ett tjugotal år vid tandreglering. Ofta fungerar det lika bra som metalltrådarna och patienten slipper de risker med metaller som annars trådarna kan orsaka. Det finns  också retainers utan metaller. 

Tf rekommenderar dock att testa andra metoder först, vilket innebär kostomläggning och/eller tungrörelser som träning för att öka omfånget av käken så att tänderna får plats och kan räta ut sig. Även andningen kan ha betydelse. Mer om detta finns att läsa på hemsidan.

Anledningen är dels riskerna för rotresorption då tänderna förflyttas i käken, vilket kan leda till att tänder dör. Dels  finns risker att ansiktsformen förändras och även risk för trånga käkar så att bettet och andningen påverkas. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)