Nyheter

Kan tänderna räddas?

Om de egna tänderna kan behållas vill man gärna ha dem kvar. Att rotfylla är inget bra alternativ utan det gäller att se till att stoppa kariesangrepp innan pulpan påverkats. Dock är det svårt även för en tandläkare att bedöma om tanden går att rädda eller inte. Om detta diskuteras i en artikel i danska tandläkartidningen. 

Läs mer »

Identifiera avlidna via tandröntgen

Rättsodontologer har viktiga uppgifter att identifiera avlidna som omkommit på sätt som förstört kroppen, t.ex. i eldsvådor och explosioner eller om den avlidne legat länge så att kroppen förstörts. Tandläkarnas journaler är viktiga dokument för att kunna identifiera de avlidna, med röntgenbilder och beskrivningar av tänderna. Tandläkarens journalföring är alltså viktigt av flera skäl. Personnummer i proteser kan också vara betydelsefulla vid identifiering. 

Läs mer »

Varför luktar det illa om fötterna?

Precis som dålig andedräkt kan illaluktande fötter bli till ett allvarligt problem för den drabbade. Det handlar om bakterier som skapar illaluktande ämnen då man stänger in svetten i skor och stövlar. 

Läs mer »

Frågorna du bör ställa till tandläkaren

Ställ frågor till tandläkaren innan åtgärder vidtas. Tandläkaren är tekniskt duktig och vill gärna ge patienten snygga leenden och arbetar stenhårt för att alla tänder ska finnas kvar. Men är det så du vill ha det? Det finns mycket att ta ställning till och oftast finns flera möjliga alternativ. Det handlar om pengar, risker med olika behandlingar och material, hälsan och förstås utseendet. Hos tandläkaren kan du begära en konsultationstid för att kunna diskutera igenom behandlingen. 

Läs mer »

Dödliga bakterier kan komma från tänderna

Sepsis kallades förr i tiden för blodförgiftning. Det handlar om bakterier som kommer in i blodet och där kan ställa till mycket allvarliga problem. Sjukdomsförloppet går snabbt och många dör innan orsaken är utredd. Bakterier i tandköttet, i tandfickor eller i rotfyllda tänder kan orsaka sepsis. Blir man t.ex. allvarligt sjuk efter en tandhygienistbehandling eller efter att tandläkaren öppnat en rotfylld tand kan det vara sepsis. 

Läs mer »

D-vitaminbrist ökar risken för karies

D-vitamin har stor betydelse för kroppens immunförsvar. Därför är det inte konstigt att brist på detta vitamin ökar risken för karies. Detta har flera olika forskningsstudier visat liksom att D-vitaminbrist hos gravida kan påverka fostrets tandbildning med ökad risk för karies senare i livet. D-vitamintillskott är därför viktigt både för gravida och barn och sannolikt också för vuxna. 

Läs mer »

Sida 1 av 617 sidor  1 2 3 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)