Många larmrapporter kommer om att kosttillskott är skadliga eller att de innehåller otillåtna substanser. I de allra flesta fall gäller detta preparat som används för att bygga muskler. Rapporter kommer också om att dessa preparat innehåller dopningsmedel och droger. Detta har inget att göra med vitamin- och mineraltillskott som Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar sina medlemmar att ta. Det finns alltså ingen anledning att sluta ta sådana näringstillskott som man mår bra av. 

Tandvårdsskadeförbundets medlemmar eller personer som är känsliga för dentala material och metaller har ofta brister av olika näringsämnen och därmed försämrad avgiftning. Det senare leder till att gifterna ackumuleras i kroppen och så småningom når halter som orsakar symtom i ett eller flera organ. 

Näringsbrister uppkommer till följd av att gifter, psykiska problem eller annat stressar kroppen och att behovet av flera näringsämnen därmed ökar eller för att man har genetiska problem att ta upp eller omsätta vissa näringsämnen och därmed har försämrad avgiftning från början. Kostomläggningar kan förbättra kroppens näringsstatus, men ofta behövs extra tillskott åtminstone en tid. 

Många behöver därför ta tillskott av flera olika näringsämnen. Tänk dock att allt är individuellt och är ett samspel mellan genetiska eller ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Det är också viktigt att läsa innehållsförteckningen för att undvika färg- och smakämnen och andra gifter som tillsats tillskotten. Här nämns några av de kosttillskott  som många tandvårdsskadade har nytta av:

Selen 200-400 mikrogram per dag. Binder kvicksilver och behövs för att kroppens avgiftning ska fungera. 
Vitamin B12 1000 mikrogram per dag. Behövs för att bilda avgiftningsenzymer inklusive för att metyleringscykeln ska fungera bra. Den som har höga homocysteinhalter kan ha problem att ta upp och omsätta vitamin B12 och behöver relativt höga tillskott. När man blir äldre försämras förmågan att ta upp vitamin B12.
Zink 15-30 mg behövs för bildning av flera viktiga enzymer.
Magnesium 400-600 mg. Är viktigt för många av kroppens funktioner och minskar framför allt risken för kramper.
C-vitamin är nödvändigt för många funktioner i kroppen och extra tillskott behövs ofta på 2-3 gram per dag och särskilt om kroppen befinner sig i stresstillstånd t ex på grund av gifter.

Mer finns att läsa i Tandvårdsskadeförbundets broschyr om kosttillskott som kan beställas från förbundet. Dessutom går forskningen framåt och behovet av olika näringsämnen kommer därför att förändras i takt med ökade kunskaper. Hittills har forskningen visat att de erfarenheter våra medlemmar har är riktiga. 

Till artikeln som slår upp att kosttillskott är skadligt (SVT)
Om C-vitamin på Tf:s hemsida
Om vitamin B12 på Tf:s hemsida
Om selen som antidot mot kvicksilver på Tf:s hemsida
Om zink och kostens betydelse på Tf:s hemsida
Om magnesium på Tf:s hemsida

Mycket mer än det vi länkat till ovan finns på Tf:s hemsida. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)