Nyheter
Näringsbrister påverkar kariesrisken
- Forskning
- Hälsa

Att näringsbrister kan påverka tändernas utveckling och risken för karies kan kännas rätt självklart. Forskning till stöd för detta finns också.
Försämrad tandhälsa bland vissa barngrupper
- Hälsa
- Politik

Socialstyrelsens undersökning av tandhälsan hos barn mellan 2013 och 2019 visar på ökad kariesfrekvens framför allt hos barn till utlandsfödda, men också hos barn i socioekonomiskt svaga grupper. Kostvanor, näringsstatus med mera har stor betydelse för tandstatusen liksom god munhygien som bland annat omfattar tandborstning två gånger per dag.
Bra och biokompatibla tandfyllningsmaterial
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandhälsoförbundet (Tf) har genom sina medlemmar och de tandläkare som behandlar medlemmarna god kunskap om olika dentala material och vilka som de flesta tål. Dock är tåligheten mot tandvårdsmaterial mycket individuell och därför finns än så länge inget material som alla mår bra av.
Är kosttillskott farligt?
- Forskning
- Hälsa

Flertalet av dem som varit sjuka av kvicksilver från amalgamfyllningar är känsliga för metaller. Kosttillskott i form av selen, zink, magnesium, C-vitamin, vitamin B12 och kanske mer behövs. Behovet är individuellt och många känner stor oro när forskare varnar för kosttillskott.
Fibrer minskar risk för eksem
- Forskning
- Hälsa

Fibrer i maten tycks ha betydelse för utveckling av eksem. Hemligheten enligt forskarna är att fibrer stimulerar produktion av kortkedjiga fettsyror, som smörsyra. Dessa fettsyror har betydelse för både celler och tarmvägg och den positiva effekten märks även i lungorna och hjärnan.
Kan parodontit minska med omega-3-fettsyror?
- Forskning
- Hälsa

Tandlossning är inget man vill drabbas av och några riktigt bra lösningar är svåra att hitta i dag. Nu visar en färsk studie att omega-3-fettsyror möjligen kan ha effekt genom att minska fickdjupet och kanske kan fettsyran också förebygga riskerna.