Tandlossning är inget man vill drabbas av och några riktigt bra lösningar är svåra att hitta i dag. Nu visar en färsk studie att omega-3-fettsyror möjligen kan ha effekt genom att minska fickdjupet och kanske kan fettsyran också förebygga riskerna. 

Väl känt är att omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper och nu har en systematisk översikt av 13 studier som handlar om omega-3-tillskott respektive kost med stor andel omega-3-fettsyror publicerats. Den visar att fettsyrorna kan ha positiv inverkan och kanske kan vara ett sätt att minska risken för parodontit alternativt förebygga sjukdomen. 

I den systematiska översikten fann forskarna 13 studier som utvärderade effekten av omega-3-fettsyror. Elva av dem gällde kosttillskott och två handlade om omega-3-rik diet. Parodontit (fickdjupet) mättes efter åtta veckor, tre månader och sex månader. Tyvärr var det få deltagare i de olika studierna och därför ska man vara försiktig med slutsatserna.

I fyra av studierna ingick även en låg dos acetylsalicylsyra och därför är det svårt att säga om omega-3 ensamt gav effekt. Studier indikerar att omega-3-fettsyror hämmar systemisk inflammation, men översikter pekar åt olika håll när det gäller effekt på par­odontit. En tidigare översikt från 2018 har indikerat att omega-3 inte har effekt, en annan från 2020 har visat effekt efter tre månader. 

Omega-3-fettsyror som tillskott är inte farligt och därför är det helt klart värt ett försök om man har begynnande problem eller allvarliga problem med parodontit. 

Till sammanfattning av forskningsartikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)