Flertalet av dem som varit sjuka av kvicksilver från amalgamfyllningar är känsliga för metaller. Kosttillskott i form av selen, zink, magnesium, C-vitamin, vitamin B12 och kanske mer behövs. Behovet är individuellt och många känner stor oro när forskare varnar för kosttillskott. 

Den svenska forskaren Martin Bergö vid Karolinska institutet finns med som författare till en del studier om kosttillskott i form av antioxidanter och cancer. I dessa publicerade studierna är slutsatsen alltid negativ till att använda kosttillskott. I flera fall har kosttillskott ansetts öka cancertumörens tillväxt.

Nu senast har TV4 snappat upp att C-vitamintillskott skulle kunna öka risken för spridning av malignt melanom (hudcancer). Inte konstigt att folk blir oroliga.

Men det finns forskare som ifrågasätter Bergös kompetens och sättet på hur studierna är gjorda. Men självklart behövs mer forskning för att utröna vad som är bra och vad som är dåligt.  

Gällande påståendena om C-vitamin saknas en publicerad vetenskaplig studie och därför går det inte att veta hur den är gjord. Några kritiska forskare med annan uppfattning har inte fått komma till tals i TV-4. Den oberoende och kritiska journalistiken är  långt borta. 

Tittar man i Pub Med (där flertalet vetenskapliga forskningsrapporter finns med) så har Mats Bergö varit medförfattare till 88 rapporter, men försteförfattare har han bara varit till en handfull av dem. Ändå får han komma till tals i medier utan att några kritiska frågor ställts. 

Många studier om C-vitamin visar, tvärt emot vad Bergö påstår, att framför allt intravenöst distribuerat C-vitamin minskar cancertillväxten. En av flera förklaringar till det senare är att C-vitamin till strukturen liknar glukos (socker), som cancertumören behöver för tillväxten. Om tumören tar upp C-vitamin istället för socker svälter den ihjäl.

Andra studier visar också att man kan svälta ut cancer genom att ändra kosten och se till att gå på en mer fettrik diet så att hjärnan och cellerna får energi från ketoner istället för glukos. 

Nu finns flera debattartiklar som ifrågasätter Mats Bergös forskning och menar att en del av hans uttalanden inte finns belagda i publicerade forskningsartiklar. En av dem är Mats Nilsson chef för företaget Egenvård. Läs hans artikel via länken nedan.

Se mer debattartikel i Kurera
Till en reviewartikel från 2014 om C-vitamin och cancer  (engelska)
Till Bertil Wosk och Holistics kommentar om C-vitamin och cancer

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)