Nyheter

Hälsovådligt amalgam förbjuds i fler länder

Många länder i Europa har nu fattat beslut om att fasa ut amalgam (kvicksilverhaltiga tandfyllningar). Slovenien är det senaste i raden och samtliga länder börjar med de grupper som riskerar bli sjuka av kvicksilver i sina fyllningar, det vill säga barn, ungdomar och gravida. Förhoppningen är att  EU beslutar om slutligt stoppdatum till år 2030 i samtliga EU-länder. 

Läs mer »

Konsensus för hantering av käkbensinfektioner

Infektioner i käkbenet uppstår ofta via infektioner i tandrötterna och särskilt kommer bakterier och andra mikroorganismer från rotfyllda tänder. Rotfyllda tänder blir aldrig helt bakteriefria även om tandläkaren är alldeles så duktig. Att diagnostisera och skrapa bort infekterat käkben görs sällan i Sverige trots att internationell konsensus finns för hur käkbensinfektioner ska hanteras. Men det är helt klart svårt att diagnostisera sjukdomar inuti käkbenet utan att gå in och titta. 

Läs mer »

B-12-brist orsakar många symtom

Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för blodbildning, avgiftning, nervernas funktion med mera. Den som har mycket gifter i kroppen kan få låga B12-värden då kroppen använder B12 vid avgiftningen. Det i sin tur kan leda till extrem trötthet på grund av försämrad blodbildning, minskad känsel i benen då nerverna påverkas eller till krypningar och domningar i benen. 

Läs mer »

Infektioner i käkbenet

Det är alls inte otänkbart att folk med kroniska kroppsliga besvär har infektioner i käkbenet eller så kallade cavitations eller hålrum. Att tandinfektoner hänger samman med symtom i andra kroppsdelar uppmärksammades redan i början av förra seklet. Flera tandläkare har forskat om detta och redan då rensades käkben från infektioner för att folk skulle tillfriskna. Trots det vill svenska käkkirurger sällan se sådana kopplingar.

Läs mer »

Ingen ska behöva låna till tandvården

Hela funktionsrättsrörelsen står nu bakom kravet på att tandvården  ska vara del av sjukvården och ingå i dess högkostnadsskydd. I en artikel på Aftonbladets debattsida klargör ordföranden för Funtionsrätt Sverige att tandvården måste ingå i det allmänna välfärdssystemet. Det ska inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Debattartikeln har också undertecknats av Tandhälsoförbundets ordförande och andra företrädare för funktionsrättsorganisationerna.

Läs mer »

Munhälsan och bakterier

Finska forskare har funderat länge på hur man ska kunna bli av med de dåliga bakterierna i munhålan som orsakar hål i tänderna och tandlossning. Nu har de hittat på en metod där personen får skölja munnen med ett medel där det finns små partiklar som tas upp av bakterierna. Därefter är det dags att aktivera ljusterapi och de verkar ha lyckatsmed ett sätt att få bort dåliga bakterier och behålla de bra.

Läs mer »

Sida 201 av 748 sidor < Första  < 199 200 201 202 203 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)