Många länder i Europa har nu fattat beslut om att fasa ut amalgam (kvicksilverhaltiga tandfyllningar). Slovenien är det senaste i raden och samtliga länder börjar med de grupper som riskerar bli sjuka av kvicksilver i sina fyllningar, det vill säga barn, ungdomar och gravida. Förhoppningen är att  EU beslutar om slutligt stoppdatum till år 2030 i samtliga EU-länder. 

Trots att Sverige redan förbjudit amalgam så förstår inte svenska tandläkare hälsoriskerna. Alla blir inte sjuka av kvicksilver, men genetiskt känsliga individer kan insjukna av mycket små mängder. Detsamma gäller om man är allergisk mot kvicksilver. Andra kan lagra upp tungmetallen i kroppen och blir då sjuka efter en tid, vilket ofta inträffar i 50- till 60-årsåldern. 

Amalgam i tänderna består till hälften av kvicksilver och en liten fyllning kan innehålla omkring ett halvt gram kvicksilver medan en större fyllning innehåller 2-3 gram. Det frigörs kvicksilverånga hela tiden från amalgamfyllningarna och särskilt om man dricker varmt eller gnisslar tänder. En del blir sjuka av den kvicksilverånga de ständigt andas in.

Borttagning av amalgam kräver stor försiktighet av tandläkaren och personliga skydd för både patient och tandvårdspersonal. Se mer www.amalgamsanera.nu . Tandhälsoförbundet rekommenderar en så kallad clean-up-sug, kofferdam och effektiv luftrening. Tandläkaren ska borra så lite som möjligt i amalgamet och istället spräcka fyllningen och ta ut den i småbitar.

Mycket få svenska tandläkare tar bort amalgam korrekt med effektiva skydd för patienten och anledningen är att de inte förstår riskerna. Tandläkarhögskolorna lär fortfarande ut att amalgam är ofarligt och att förbundet endast beror på att kvicksilver är farligt för miljön.

EU:s beslut om att förbjuda amalgam på barn, ungdomar och gravida beror av hälsoskäl. Dessa grupper är särskilt känsliga för kvicksilver då även små mängder kan skapa ohälsa, fosterskador med mera. 

Till mer information om EU-ländernas utfasning av amalgam

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)