Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för blodbildning, avgiftning, nervernas funktion med mera. Den som har mycket gifter i kroppen kan få låga B12-värden då kroppen använder B12 vid avgiftningen. Det i sin tur kan leda till extrem trötthet på grund av försämrad blodbildning, minskad känsel i benen då nerverna påverkas eller till krypningar och domningar i benen. 

Det är inte ovanligt att tandvårdsskadade har brist på vitamin B12 och behöver fylla på ordentligt varje dag eller varje vecka för att må bra. Många olika faktorer påverkar upptag och omsättning av vitamin B12 och ett särskilt protein behövs för upptag via tarmkanalen. 

Ett tips är därför att lägga tuggtabletter eller pulver med vitamin B12 under tungan för då kan vitaminet tas upp direkt i blodet utan omvägen via tarmen. Äldre förlorar förmågan att ta upp B12 och behöver oftast tillskott. Detsamma gäller vegetarianer som sällan får tillräckligt via kosten. 

Extra tillskott av vitamin B12 behövs också om man har mycket gifter i kroppen då detta vitamin används i avgiftningsprocessen. Vitamin B12 lagras i mjälten och lagret tagit slut kan man plötsligt få mängder av symtom. 

Vitamin B12 finns i lever, rom och animaliska matvaror. Brist kan ge upphov till stickningar, krypningar i huden, minnesproblem, domningar, depression, irritation, trötthet, koncentrationsproblem med mera.

Vissa har genetiska problem att ta upp vitamin B12, förvandla det till aktiv form eller att få upp det i hjärnan. En del med höga B12-värden i blodet kan därför ändå ha brist i hjärnan. Därför är det svårt att kontrollera om man har rätt nivå av detta vitamin.  

Se mer Netdoktorn
Till annan information om vitamin B12

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)