- Forskning
- Hälsa
En studie, från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, visar att vid diagnosen IBS, känslig tarm, är kostbehandling mer effektivt än läkemedel. Efter att kosten justerats fick mer än sju av tio patienter påtagligt lindrigare symtom.
Behandlingen vid IBS består ofta av kostråd, exempelvis att äta ofta, regelbundet och långsamt samt undvika svårsmält mat. Ytterligare råd är att undvika att dricka för mycket kaffe och alkohol.
IBS, som står för irritable bowel syndrome, är en vanlig diagnos som innebär att tarmen är överkänslig. Det kan medföra smärtor i mag-tarmkanalen, gaser och buksvullnad, diarréer samt förstoppning. Symtomen kan vara varierande i svårighetsgrad.
Patienterna kan även få läkemedel för att dämpa gaser, smärta, diarré eller förstoppning. Ibland skriver man ut antidepressiva läkemedel för att lindra magbesvären.
I studien har forskare vid Göteborgs universitet jämfört tre behandlingsformer, två kostbehandlingar och en läkemedelsbaserad. Deltagarna bestod av vuxna patienter med svår eller medelsvår IBS.
I en av grupperna fick deltagarna traditionella IBS-kostråd, med fokus på ätbeteende i kombination med låg halt av så kallade fermenterbara kolhydrater, vilka kallas FODMAP. Där ingår till exempel laktos, baljväxter, lök och spannmål som jäser i tjocktarmen.
FODMAP är en förkortning av orden Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler (sockeralkoholer på engelska). Att kolhydraterna är fermenterbara, det vill säga jäsningsbara, innebär att de för personer med IBS absorberas dåligt av tarmen, vilket i sin tur påverkar vätskebalansen.
En annan grupp fick en kostbehandling med låg andel kolhydrater samt hög andel protein och fett medan en tredje grupp fick läkemedelsbehandling som utgick från patientens mest besvärande IBS-symtom. När forskarna undersökte hur väl patienterna i de tre grupperna svarade på behandlingarna, som pågick under fyra veckor, var resultaten tydliga.
När man tittade på deltagarna som fick traditionella IBS-kostråd och låg halt av FODMAP fann man att 76 procent hade fått påtagligt lindrade symtom. I gruppen som fått kosten med låg andel kolhydrater och hög andel protein och fett hade 71 procent färre symtom. Detta kan jämföras med patienterna i läkemedelsgruppen där andelen var 58 procent.
Vid halvårsuppföljningen hade deltagarna i kostgrupperna delvis återgått till sina tidigare matvanor, men en stor andel upplevde fortfarande betydande symtomlindringar.
– Med studien kan vi visa att kostbehandling har en central roll i behandlingen av IBS, men att det finns flera alternativa behandlingsmetoder som har visat sig effektiva, konstaterar Sanna Nybacka, forskare och dietist vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Sanna Nybacka påtalar vidare att det är viktigt med individanpassad behandling och säger: – Vi behöver mer kunskap om hur vi i framtiden bäst kan individanpassa behandlingen vid IBS och vi kommer vidare att undersöka om det finns faktorer som kan förutsäga om individer kommer att svara väl på behandling.
Kosten har inte bara stor betydelse vid IBS, utan även för så väl tandhälsan som för kroppen i övrigt. Detta har varit känt sedan lång tid tillbaka. På den holistiske tandläkaren Steven Lins hemsida finns en hel del intressant information om kost och tänder.