En studie, från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, visar att vid diagnosen IBS, känslig tarm, är kostbehandling mer effektivt än läkemedel. Efter att kosten justerats fick mer än sju av tio patienter påtagligt lindrigare symtom.

Behandlingen vid IBS består ofta av kostråd, exempelvis att äta ofta, regelbundet och långsamt samt undvika svårsmält mat. Ytterligare råd är att undvika att dricka för mycket kaffe och alkohol.

IBS, som står för irritable bowel syndrome, är en vanlig diagnos som innebär att tarmen är överkänslig. Det kan medföra smärtor i mag-tarmkanalen, gaser och buksvullnad, diarréer samt förstoppning. Symtomen kan vara varierande i svårighetsgrad.

Patienterna kan även få läkemedel för att dämpa gaser, smärta, diarré eller förstoppning. Ibland skriver man ut antidepressiva läkemedel för att lindra magbesvären.   

I studien har forskare vid Göteborgs universitet jämfört tre behandlingsformer, två kostbehandlingar och en läkemedelsbaserad. Deltagarna bestod av vuxna patienter med svår eller medelsvår IBS.

I en av grupperna fick deltagarna traditionella IBS-kostråd, med fokus på ätbeteende i kombination med låg halt av så kallade fermenterbara kolhydrater, vilka kallas FODMAP. Där ingår till exempel laktos, baljväxter, lök och spannmål som jäser i tjocktarmen.

FODMAP är en förkortning av orden Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler (sockeralkoholer på engelska). Att kolhydraterna är fermenterbara, det vill säga jäsningsbara, innebär att de för personer med IBS absorberas dåligt av tarmen, vilket i sin tur påverkar vätskebalansen.

En annan grupp fick en kostbehandling med låg andel kolhydrater samt hög andel protein och fett medan en tredje grupp fick läkemedelsbehandling som utgick från patientens mest besvärande IBS-symtom. När forskarna undersökte hur väl patienterna i de tre grupperna svarade på behandlingarna, som pågick under fyra veckor, var resultaten tydliga.

När man tittade på deltagarna som fick traditionella IBS-kostråd och låg halt av FODMAP fann man att 76 procent hade fått påtagligt lindrade symtom. I gruppen som fått kosten med låg andel kolhydrater och hög andel protein och fett hade 71 procent färre symtom. Detta kan jämföras med patienterna i läkemedelsgruppen där andelen var 58 procent.

Vid halvårsuppföljningen hade deltagarna i kostgrupperna delvis återgått till sina tidigare matvanor, men en stor andel upplevde fortfarande betydande symtomlindringar.

– Med studien kan vi visa att kostbehandling har en central roll i behandlingen av IBS, men att det finns flera alternativa behandlingsmetoder som har visat sig effektiva, konstaterar Sanna Nybacka, forskare och dietist vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Sanna Nybacka påtalar vidare att det är viktigt med individanpassad behandling och säger: – Vi behöver mer kunskap om hur vi i framtiden bäst kan individanpassa behandlingen vid IBS och vi kommer vidare att undersöka om det finns faktorer som kan förutsäga om individer kommer att svara väl på behandling.

Kosten har inte bara stor betydelse vid IBS, utan även för så väl tandhälsan som för kroppen i övrigt. Detta har varit känt sedan lång tid tillbaka. På den holistiske tandläkaren Steven Lins hemsida finns en hel del intressant information om kost och tänder.

Till den vetenskapliga studien på The Lancet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)