- Forskning
- Hälsa

Vissa samband mellan munbakterier och Alzheimers sjukdom tycks finnas och forskning pågår. Det handlar bland annat om bakterien Porphyromonas gingivalis som forskarna faktiskt hittat i hjärnan hos Alzheimerspatienter, men också om ett gift (gingipain) som just denna bakterie producerar. P gingivalis finns i normal munflora, men mer om man har tandlossningssjukdom.
Bakterier från munhålan kan spridas till blodet när man använder tandtråd, mellanrumsborstar med mera och vid blödande tandkött. Spridning till hjärnan kan också ske via nerver i käkarna och tänderna, men också via näshålan direkt via luktnerven.
Risk finns att P gingivalis sprids till hjärnan även om man inte har märkbart dålig tandhälsa, men förmodligen ökar risken hos personer med tandlossning då mängden bakterier då är större. Väl inne i hjärnan tror forskarna att en sprids långsamt över flera år. Bakterien och dess gifter har kunnat mätas i hjärnan och särskilt hos Alzheimerspatienter. Ett samband finns sannolikt.
Giftet gingipain agerar på flera olika sätt genom att påverka viktiga processer i hjärnan som kan leda till plackbildning. I försök på möss har man sett kopplingar mellan gingipains giftverkan och ApoE Lipoprotein. Vissa data indikerar att ämnen som blockerar gingipain (inhibitorer) minskar effekterna. Mycket forskning återstår dock, men redan nu finns teorier om hur bakterier och bakteriegifter påverkar hjärnan. Se länkarna nedan.
Till forskningsrapporten om P gingivalis och dess gift som påverkar hjärnan
Till reviewartikel om Alzheimers sjukdom och P gingivalis plus samband ApoE-lipoprotein
Till forskningsartikel om gingipaininhibitorer för att minska symtom på Alzheimers sjukdom