Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Vad hände under 2022?
- Hälsa
- Politik

Tandhälsoförbundet (Tf) nådde vissa framgångar år 2022 och det är bra, men nästa år hoppas vi på fler. En patient och funktionsrättsorganisation ska inte behöva kämpa för sina rättigheter så som tandvårdsskadade tvingas göra. Ge ett nyårslöfte att hjälpa till du också. Tf behövs på alla plan lokalt i kommuner, i regionerna och nationellt. Tf:s distrikt arbetar regionalt och behöver liksom förbundsstyrelsen förstärkning med nya aktiva medlemmar.
Förebygg tandställning
- Hälsa

Många barn får i dag tandställningar på grund av för trånga käkar, vilket gör att alla vuxentänder inte får plats. Tandställning kan dock innebära ändrad hållning och försämrad andning. Bättre är att arbeta för att käkarna växer ut ordentligt så att alla tänder får plats.
Selenbrist vanligt i Skandinavien
- Hälsa

De allra flesta svenskar behöver extra tillskott av selen. Anledningen är att våra jordar är selenfattiga. Brist på selen ökar oxidativa stressen i kroppen liksom infektionskänsligheten.. Även håravfall kan uppträda. Vegetarianer löper ökad risk för selenbrist. Allvarligt är också att kroppens möjlighet att avgifta från kvicksilver och andra metaller minskar vid selenbrist. Många medlemmar i Tandhälsoförbundet (Tf) mår bättre av selentillskott.
Ilningar i tänderna kan du bota själv
- Hälsa

Många lider av ilningar i tänderna. Tandläkare kan åtgärda det, men du kan också själv hantera situationen. På kort sikt kan ilningarna försvinna genom användning av gel eller tandkräm med hydroxiapatit som remineraliserar tänderna och därmed minskar ilningarna. Remineralisering sker även in i de öppna dentinkanalerna.
GOD JUL
- Hälsa

GOD JUL önskar Tandhälsoförbundet alla medlemmar. Att kämpa för att bli frisk är ibland tungt, men det gäller att inte ge upp. Många klarar att få en bättre hälsa och vissa blir helt återställda. Att hitta orsaken till sin ohälsa är det absolut viktigaste och i det detektivarbetet är Tf till stor hjälp.
Amalgamsjuka upptäcks sällan i vården
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Fortfarande har omkring 40 procent av den vuxna befolkningen amalgam i tänderna. Äldre personer kan ha 10 gram kvicksilver eller mer i sina tänder. Kvicksilverånga bildas vid tuggning, om man äter sur eller salt mat med mera. Problemet uppmärksammas tyvärr inte i vården, vilket gör att många är sjuka i onödan. Läs berättelsen om Ulla som lidit av kvicksilverförgiftning under större delen av sitt liv och som fortsatt har svårt att få gehör för sina problem i vården.