Många lider av ilningar i tänderna. Tandläkare kan åtgärda det, men du kan också själv hantera situationen. På kort sikt kan ilningarna försvinna genom användning av gel eller tandkräm med hydroxiapatit som remineraliserar tänderna och därmed minskar ilningarna. Remineralisering sker även in i de öppna dentinkanalerna. 

Det finns både gel och tandkräm som klarar att remineralisera tänderna och också förbättra benbildningen inne i de känsliga dentinkanalerna. I senaste Tf-bladet skrev vi om den nya svenska innovationen Caposal, som bland annat finns i gelen som heter ZenCP+. Är du medlem i Tf kan du vinna gelen, se mer senaste Tf-bladet. Medlem i Tf blir du på hemsidan och det kostar bara 225 kr per  år. För det får du våra informationsbroschyrer plus fyra nummer av Tf-bladet per år.

Flera tandkrämer med minst 15 procent hydroxiapatit finns som hjälper tänderna till remineralisering och minskade ilningar i tänderna. Se mer tidigare artiklar på hemsidan. Tandkrämen kan också beställas här eller via andra internetförsäljare.

Möjlighet att minska ilningar i tänderna genom egenvård finns. Kosten har också stor betydelse och äter du mycket fullkorn, bönor, nötter och andra frön som ska gro måste de blötläggas minst ett dygn innan förtäring för att fytinsyran ska kunna brytas ned och näringsämnena frigöras. För mycket fytinsyra binder viktiga mineraler och ökar risken för ilningar i tänderna. Läs mer om fytinsyra via pdf-filen nedan (Tf-bladet nr 2/2022)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)