Många barn får i dag tandställningar på grund av för trånga käkar, vilket gör att alla vuxentänder inte får plats. Tandställning kan dock innebära ändrad hållning och försämrad andning. Bättre är att arbeta för att käkarna växer ut ordentligt så att alla tänder får plats. 

Så kallade trångställda tänder rättas normalt i Sverige till genom att barn och tonåringar får tandställning. Ofta innebär det att fyra friska tänder tas bort och att tandläkaren sätter på en så kallad räls för att förflytta tänderna så att man får en jämn och fin tandrad. Plastskenor som byts varannan vecka kan också användas för att förflytta tänder, men dem får man betala själv.

Barns behov av tandställningar sprider sig som en löpeld i Sverige och i många andra länder. Anledningen är främst sämre kosthåll med brist på mineralerna fosfater, kalcium och magnesium samt att tuggmotståndet i maten är näst intill obefintligt. Barn skulle inte behöva tandställning om föräldrarna är noga med kosten.

Käkarnas tillväxt är framför allt beroende av näringsrik föda, vilket innebär gott om mineraler och fettlösliga vitaminer. Det behövs också att tungan pressar ut käkarna för att förbättra tillväxten. Tungan är kroppens starkaste muskel och har alltså stor betydelse för käkarnas tillväxt och tändernas passform.

Men även resten av käkmuskulaturen är viktigt. Förr i tiden använde man tänderna för att tugga födan och slita sönder köttstycken eller rotsaker. I dag har maten sällan något bra tuggmotstånd och därför tränas inte heller käkarna och dess muskler tillräckligt. 

Det många inte vet om är att vårt normala sätt att andas är genom näsan. I dag är det väldigt vanligt med munandning, delvis beroende på allergier eller annat. Men sannolikt också på att föräldrarna inte stänger barnets mun då de sover med öppen mun. Hur man sover och andas har mycket med vanor att göra.

Näsandning har den viktiga funktionen att tungan hamnar på rätt ställe i gommen och kan utöva tryck på käkarna så att de växer ut som de ska. Andas man genom näsan bidrar det också till att syresätta kroppen bättre än om man andas genom munnen och i en tillväxtfas kan även det ha betydelse. 

Läs artikeln i Tf-bladet nr 2/2022 om tuggningens och andningens betydelse för att minska risken för trångställda tänder och lyssna på John Mews föredrag om tändernas utveckling och hur man undviker tandställning. Föredraget är på engelska.

Till artikeln om tuggning
Till John Mews berättelse om tändernas utveckling

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)