De allra flesta svenskar behöver extra tillskott av selen. Anledningen är att våra jordar är selenfattiga. Brist på selen ökar oxidativa stressen i kroppen liksom infektionskänsligheten.. Även håravfall kan uppträda. Vegetarianer löper ökad risk för selenbrist. Allvarligt är också att kroppens möjlighet att avgifta från kvicksilver och andra metaller minskar vid selenbrist. Många medlemmar i Tandhälsoförbundet (Tf) mår bättre av selentillskott.

I Tf-bladet nr 4/2022 finns två ny intressanta artiklar om risken för selenbrist. Författare är tandläkaren och forskaren Magnus Nylander som pekar på risker med selenbrist. Han beskriver också vilka viktiga biokemiska roller selen har.

Återkommande långdragna och kroniska inflammationer kan minska om kroppen får tillräckligt med selen. Tidigare har Tf-bladet publicerat artiklar om selen som bland annat visar att ämnet har viktiga funktioner när det gäller skyddet mot virus. De två nya artiklarna kompletterar de som publicerats tidigare.

På 1980-talet fann läkare och farmaceuter Tf samarbetade med att många som sanerade amalgam behövde selentillskott för att tillfriskna. Anledningen var och är att selen används vid kroppens avgiftning, men också för att ta hand om fria radikaler som bildas i stor mängd hos dem som andas in kvicksilverånga från amalgamlagningarna. 

Då svenska jordar är selenfattiga behöver så gott som alla svenskar selentillskott. Selen kan man också få i sig genom att äta mycket havsfisk, några paranötter per dag eller inälvsmat. Det är ovanligt att man mäter selenbrist hos folk, men hos djur rekommenderar man sådana mätningar.

Inom veterinärmedicinen är selenbrist ett känt fenomen. Bland annat påverkas musklerna så att djuren till slut inte orkar resa sig. På djur som obducerats blir musklerna vita, vilket är ett tydligt tecken på selenbrist. Blodprover rekommenderas till djur dels för att kontrollera selen i serum, men för att få ett bättre värde behöver man läsa av selenhalten i de röda blodkropparna. Läs mer om detta via länken nedan.

Till artikeln om selen i Tf-bladet nr 4 2022
Till artikel om selen och djurhälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)