Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ozon effektivt i tandvården
- Forskning
- Hälsa

Mycket få svenska tandläkare använder ozon, trots att sådan behandling effektivt tar död på bakterier och bakteriefilmer samt bidrar till att syresätta vävnaderna och därmed påskynda läkning. Socialstyrelsen behöver ta med ozonbehandling vid utdragning av tänder samt vid eventuell rotfyllning av tänder.
Mineralbalansen viktig särskilt under sommaren
- Hälsa
Under sommarens varma dagar svettas man mycket och dricker kanske för lite vatten. Kroppens salt och pH-balans rubbas och kan leda till sjukdomar. Mycket vatten, men också mycket mineraler är viktigt. En tesked vanligt salt i en liter vatten kan vara ett bra knep att må bättre.
Biverkningar av dentala material
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Biverkningar av dentala material kan uppträda både intill fyllningen och ge symtom i övriga kroppen. De tandläkare som Tandhälsoförbundet samarbetar med menar att upp till 80 procent av biverkningarna inte syns i munhålan utan ger symtom i övriga kroppen som exempelvis värk, extrem trötthet, hudutslag med mera.
Elitidrott - en riskfaktor för tandhälsan
- Forskning
- Hälsa
Det finns forskning som visar att elitidrott är en av de mest betydande riskfaktorerna för tandhälsan. När det gäller elitidrottare, visar en studie att karies förekommer hos upp till 70 procent av dem, tanderosion hos nästan 40 procent och parodontit hos upp till 15 procent.
Tandhälsa och örtmedicin
- Hälsa

I Tandläkartidningens senaste nummer finns en intressant artikel om örtmedicin och hur man i Tunisien säljer örter för bättre tandhälsa liksom naturliga tandborstar av trädet Salvadora Persica (Miswak). Tyvärr är artikeln endast tillgänglig för den som prenumererar på tidskriften.
Första tandläkarbesöket vid två års ålder
- Hälsa
- Politik

En norsk doktorsavhandling visar att tandläkarbesök vid två års ålder istället för vid tre minskar risken för karies senare i livet. Det handlar också om att föräldrarna får undervisning om vikten av tandborstning och bra matvanor. I dag sker första besöket hos tandläkaren vid tre års ålder både i Sverige och Norge.