Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Syrgasbehandling under tryck (HBO)

Hyperbar syrgasterapi kan bidra till bättre sårläkning, minskade inflammationer och mycket mer beroende på att kroppens vävnader syresätts effektivt då man andas in höga halter syrgas under starkt tryck. I Sverige utför tre sjukhus sådan behandling plus ett antal privata aktörer. 

Läs mer »

Tandvårdsreform kostar 7,3 miljarder kronor

Praktikertjänst har gjort nya beräkningar för införandet av ett högkostnadsskydd för tandvården som är lika som i sjukvården. Det innebär att patienten betalar 1 200 kr för tandvården under ett år plus eventuell högre kostnad på grund av att tandläkaren har rätt att sätt sitt eget pris. Försäkringskassan betalar alltså bara referenspriset som fastställts av TLV och överskjutande del betalar patienten själv. Praktikertjänst talar emot ett högkostnadsskydd som gör att ett tandläkarbesök kostar som ett läkarbesök. Trots att det på lite längre sikt sannolikt blir kostnadsbesparingar för samhället. 

Läs mer »

ALS och kvicksilver från amalgam

ALS är en sjukdom som så gott som alltid leder till döden. I Tf-bladet har vi skrivit om patienter som fått livet tillbaka efter att de tagit bort amalgamfyllningar. (se länkar nedan). Men det finns också andra faktorer som behöver vägas in och då handlar det om känslighet för metaller och andra föroreningar i miljön. Orsakerna kan vara både genetiska och epigenetiska orsaker. 

Läs mer »

Nya kariesframkallande bakterier

Länge har tandläkare trott att Streptococcus mutans är den stora boven när det gäller uppkomst av karies. Nu har forskare hittat ytterligare en bakterie som påverkar kariesrisken. Det är Streptococcus sputigena som verkar spela en stor roll vid bildning av biofilm. 

Läs mer »

Patientens rättigheter inom tandvården

Tandhälsoförbundet får en hel del samtal och mail angående missnöje med tandläkare. Det kan gälla allt ifrån tandläkarens bemötande och kvaliteten på behandlingen till garantier och fakturafrågor. Men, vad är det egentligen som gäller? Vilka rättigheter har man som patient?

Läs mer »

Nyttig mat eller ...

En av Tf-bladets artiklar handlar om oxalsyra och risker för hälsan. Tidigare har vi skrivit om fytinsyra som kan stjäla mineraler och därmed påverka kroppen och tandhälsan negativt. Några läsare har hört av sig och säger att de försökt äta nyttigt hela sitt liv, amalgamsanerat och avgiftat kroppen. Men tänk om det är oxalsyra som gjort dem sjuka eller några andra gifter i livsmedel. Hur ska man veta allt detta?

Läs mer »

Sida 110 av 838 sidor < Första  < 108 109 110 111 112 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)