Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Syrgasbehandling under tryck (HBO)
- Forskning
- Hälsa

Hyperbar syrgasterapi kan bidra till bättre sårläkning, minskade inflammationer och mycket mer beroende på att kroppens vävnader syresätts effektivt då man andas in höga halter syrgas under starkt tryck. I Sverige utför tre sjukhus sådan behandling plus ett antal privata aktörer.
Tandvårdsreform kostar 7,3 miljarder kronor

Praktikertjänst har gjort nya beräkningar för införandet av ett högkostnadsskydd för tandvården som är lika som i sjukvården. Det innebär att patienten betalar 1 200 kr för tandvården under ett år plus eventuell högre kostnad på grund av att tandläkaren har rätt att sätt sitt eget pris. Försäkringskassan betalar alltså bara referenspriset som fastställts av TLV och överskjutande del betalar patienten själv. Praktikertjänst talar emot ett högkostnadsskydd som gör att ett tandläkarbesök kostar som ett läkarbesök. Trots att det på lite längre sikt sannolikt blir kostnadsbesparingar för samhället.
ALS och kvicksilver från amalgam
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
ALS är en sjukdom som så gott som alltid leder till döden. I Tf-bladet har vi skrivit om patienter som fått livet tillbaka efter att de tagit bort amalgamfyllningar. (se länkar nedan). Men det finns också andra faktorer som behöver vägas in och då handlar det om känslighet för metaller och andra föroreningar i miljön. Orsakerna kan vara både genetiska och epigenetiska orsaker.
Nya kariesframkallande bakterier
- Forskning
- Hälsa

Länge har tandläkare trott att Streptococcus mutans är den stora boven när det gäller uppkomst av karies. Nu har forskare hittat ytterligare en bakterie som påverkar kariesrisken. Det är Streptococcus sputigena som verkar spela en stor roll vid bildning av biofilm.
Patientens rättigheter inom tandvården
- Hälsa
- Politik

Tandhälsoförbundet får en hel del samtal och mail angående missnöje med tandläkare. Det kan gälla allt ifrån tandläkarens bemötande och kvaliteten på behandlingen till garantier och fakturafrågor. Men, vad är det egentligen som gäller? Vilka rättigheter har man som patient?
Nyttig mat eller ...
- Hälsa

En av Tf-bladets artiklar handlar om oxalsyra och risker för hälsan. Tidigare har vi skrivit om fytinsyra som kan stjäla mineraler och därmed påverka kroppen och tandhälsan negativt. Några läsare har hört av sig och säger att de försökt äta nyttigt hela sitt liv, amalgamsanerat och avgiftat kroppen. Men tänk om det är oxalsyra som gjort dem sjuka eller några andra gifter i livsmedel. Hur ska man veta allt detta?