Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Fästingburna sjukdomar svårdiagnostiserade
- Hälsa

Fästingburna sjukdomar är inte alltid lätta att diagnostisera och kan blandas ihop med problem med tänderna. Särskilt gäller det neuroborrelios som kan ge extrem trötthet och problem med ansiktsnerven på liknande sätt som inflammationer i käkbenet.
Kan demens och glömska botas?

Professor Dale Bredesen menar att om man tidigt behandlar demens och Alzheimers sjukdom så är det möjligt att helt bli av med besvären. I ett senare skede kanske man inte får tillbaka hälsan helt, men man kan stoppa upp fortsatt sjukdomsförlopp. Åtminstone en svensk terapeuter finns som arbetar enligt Bredesens protokoll ReCode. Att ta bort sina amalgamfyllningar är en av flera viktiga åtgärder.
Vagusnerven påverkar hjärnan och immunsystemet
- Forskning
- Hälsa

Vagusnerven är kroppens längsta ner och utgår från hjärnan och passerar lungorna, hjärtat, mjälten och levern för att slutligen omsluta tarmarna. Att den påverkar olika organ och är en av informationskanalerna mellan tarmen och hjärnan är känt sedan länge. Forskare vid Karolinska institutet har nu även funnit att den påverkar immunsystemet via hjärnan.
Hjärtbesvär av munbakterier
- Hälsa

Det blir allt tydligare att många sjukdomar startar via bakterier i tänder och tandkött. I Malmö har flera studier gjorts som visar kopplingar mellan dålig tandhälsa, tandlossningssjukdom och hjärtbesvär. Därför är det dags att på allvar fundera över vad som är orsak och verkan när det gäller sjukdomar. Svenska politiker måste på större allvar ta tag i frågan om tändernas betydelse för folkhälsan.
Fästingar och statisk elektricitet
- Hälsa

Fästingbett som orsakar borrelios eller TBE drabbas många av under sommaren. En del får fler fästingar än andra. Nu har forskare funnit att fästingar kan förflytta sig med hjälp av statisk elektricitet. Kan kroppens uppladdning vara orsak till om du får fler fästingar än andra?
Karies och infektioner i käkbenet
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Nerurologen och forskaren Patrick Störtebecker forskade från 1960-talet och framåt om hur bakterier sprids från tänderna och tandrötterna till hjärnan. Han visade på avlidna att infektioner snabbt spred från käkbenet till kraniet och hjärnan. Han har skrivit forskningsrapporter och flera böcker i ämnet, men hade svårt att nå fram med sin kunskap. Fortfarande vill Socialstyrelsen inte förstå riskerna med infektioner i rotfyllda tänder.