Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Dålig munhälsa ger ökad risk för demens
- Forskning
- Hälsa

Alltfler vetenskapliga studier visar nu att risken för demens och Alzheimers sjukdom ökar hos personer med dålig munhälsa. Kariesframkallande bakterier har till och med hittats i hjärnan. En god munhälsa och möjlighet att i tid gå till tandläkaren är alltså väldigt viktigt.
Amalgam förbjuds till 2025
- Hälsa
- Politik

EU-kommissionen har äntligen beslutat om förslag till förbud av amalgam från och med 1 januari 2025. Det är ett år senare än vad Tandhälsoförbundet (Tf) hade hoppats på, men vi är förstås ändå oerhört glada och stolta över att vi nu lyckats nå så här långt. Nu återstår beslut i EU-parlamentet och ministerrådet, men det blir närmast en formsak.
Tandhälsan och C-vitamin
- Hälsa

Vitamin C har visat sig tillsammans med fettlösliga vitaminer och mineraler ha stor betydelse för tandhälsan. Forskning visar att enbart C-vitamin är viktigt inte bara för tandköttet utan också för kariesrisken. Många kan därför behöva extra C-vitamin för tandhälsans skull.
Antalet restnoterade läkemedel ökar
- Hälsa
- Politik

Många läkemedel är idag restnoterade, det gäller både läkemedel som skrivs ut på recept och läkemedel som används på sjukhusen i Sverige. Antalet restanmälda läkemedel ökade med 54 procent under 2022 jämfört med 2021 och problematiken har fortsatt öka ytterligare under det första halvåret av 2023.
Tandläkaren ska inte kosta mer än doktorn
- Hälsa

Tandvården måste ingå i högkostnadsskyddet för sjukvården. Det ska helt enkelt inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Kostnaden för dagens tandvård är så hög att personer med låg eller ingen inkomst måste avstå tandvård till dess problemen blir akuta. Så ska det inte vara i en välfärdsstat som Sverige. Dessutom orsakar dålig tandhälsa många andra kroppsliga besvär. Politiska krafttag behövs.
Kemokiner påverkar inflammationer i käkbenet
- Forskning
- Hälsa

Små budbärare kallade kemokiner påverkar kroppen på många olika sätt. Nu har forskare i Umeå funnit att inflammationer i närheten av benvävnaden kan orsaka benförlust. Exempel på detta är bennedbrytning runt implantat då benförlusten kan bli stor och orsaka att implantatet lossnar.