Det finns forskning som visar att elitidrott är en av de mest betydande riskfaktorerna för tandhälsan. När det gäller elitidrottare, visar en studie att karies förekommer hos upp till 70 procent av dem, tanderosion hos nästan 40 procent och parodontit hos upp till 15 procent.

Problem med idrottares munhälsa är inget nytt fenomen. Vid OS i Aten 2004 var tandvård den näst mest efterfrågade vårdbehandlingen efter fysioterapi. Även vid de olympiska spelen i London 2012 uppmärksammades idrottarnas dåliga munhälsa. Man noterade att upp till 55 procent av idrottarna hade långt gången karies, 76 procent hade gingivit och 14 procent hade andra parodontala sjukdomar.

DentalReach konstaterar att tandhälsa inte har inkluderats i idrottarnas hälsostrategier. Betydelsen av god tandhälsa underskattas ofta, trots att det finns en tydlig koppling mellan bra tandhälsa och idrottarens prestationer. Inflammatoriska tandsjukdomar som gingivit och parodontit är, som sagt, vanligt förekommande hos elitidrottare. Smärta och obehag i munnen som beror på tandsjukdomar kan ge koncentrationssvårigheter och därmed försämra träningens resultat. Man ser även samband mellan muskelskador och dålig munhälsa hos idrottare.

Orsakerna till den höga förekomsten av inflammatoriska munsjukdomar hos tävlingsidrottare är många. Fysisk belastning är en av de vanligaste faktorerna. Intensiv träning ökar kroppens stressnivåer, vilket påverkar den orala hälsan direkt och likaså känsligheten för olika tandköttssjukdomar. Fysisk ansträngning påverkar själva salivens sammansättning under träning och minskar även dess utsöndring. När man andas genom munnen under träning bidrar detta till ökad muntorrhet.

Utsöndring av saliv har en rad olika effekter på tandhälsan. Saliven förebygger karies genom att återställa pH-värdet i munhålan från surt till neutralt efter måltider. Saliven avlägsnar också mellan 2–4 gram mikrober dagligen från munnen och tandytan till matsmältningskanalen.

Kosten har en betydande inverkan på idrottares munhälsa. Omfattande träningsprogram kräver regelbundna måltider, vilka kompletteras med "sportnäring" som konsumeras under träningen, såsom powergels och powerbars. Den orala hälsan påverkas då negativt eftersom antalet syraattacker i munnen ökar.

Under långa träningspass och tävlingar utsätts tänder och tandkött för påfrestningar när man dricker sportdrycker och äter energigelé. Vissa idrottare äter eller dricker något sockerhaltigt var 15–20 minut under tävlingar och träningspass.

Till artikeln "Relation of Sports Nutrition and Oral Health" (DentalReach)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)