Många läkemedel är idag restnoterade, det gäller både läkemedel som skrivs ut på recept och läkemedel som används på sjukhusen i Sverige. Antalet restanmälda läkemedel ökade med 54 procent under 2022 jämfört med 2021 och problematiken har fortsatt öka ytterligare under det första halvåret av 2023.

Olika skäl anges till att restnoteringarna ökar i så stor omfattning. Det kopplas till omvärldsläget med oro, inflation och stigande energipriser, men även till problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne eller en oväntat hög efterfrågan på läkemedlet.

Läkemedelsverket bedömer att en annan bidragande faktor är lagen om sanktionsavgift som trädde i kraft den 1 juli 2023. Denna nya lag innebär att Läkemedelsverket har möjlighet att ta ut en sanktionsavgift från de företag som inkommer med alltför sen restanmälan.

Ansvaret, enligt läkemedelslagen, när en restsituation uppstår eller förväntas uppstå, ligger hos det berörda läkemedelsföretaget. Läkemedelsföretaget, det vill säga innehavaren av godkännande för försäljning (marketing authorisation holder, MAH) eller dess ombud, skall informera sjukvård och apotek om restsituationen. Läkemedelsföretaget har även en skyldighet, likaså enligt läkemedelslagen, att göra en restanmälan till Läkemedelsverket.

Den 30 juni 2023 var andelen läkemedelsförpackningar med en pågående restsituation är 6,4 procent, vilket innebär att 1 022 förpackningar av totalt 15 804 marknadsförda förpackningar var restanmälda. Vid samma datum hade 1,4 procent, motsvarande 229 förpackningar, en kommande restsituation. Läkemedel för nervsystemet, mag-tarmkanalen och läkemedel mot infektioner är de grupper som har flest antal restanmälningar. Även analgetika (smärtstillande) finns bland de läkemedel som är restanmälda.

Läkemedelsverket har på sin hemsida en lista över vilka läkemedel som för tillfället är restanmälda. I de fall då läkemedlen som saknas inte går att byta mot ett annat med samma verksamma substanser, kan patienten behöva kontakta sjukvården för ett annat recept. I värsta fall finns inga likvärdiga alternativ och då kan patienten stå utan nödvändig medicin.

Läkemedel kan ibland vara slut på ett enskilt apotek och det behöver då inte betyda att det är restanmält. På fass.se finns det möjligheter att se om ett visst apotek har det läkemedel man är ute efter i sitt lager. Ett så kallat ”särskilt läkemedel” kan man dock inte se lagerstatusen på. I dessa fall får man kontakta de olika apoteken själv för att få information om de har läkemedlet i sina lager.

Länkar till mer information:
Brist på läkemedel hotar patientsäkerheten - SVT
Restsituationer - Läkemedelsverket
Statistik om restsituationer - Läkemedelsverket
Lagerstatus - Informationsfilm på FASS

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)