Tandvården måste ingå i högkostnadsskyddet för sjukvården. Det ska helt enkelt inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Kostnaden för dagens tandvård är så hög att personer med låg eller ingen inkomst måste avstå tandvård till dess problemen blir akuta. Så ska det inte vara i en välfärdsstat som Sverige. Dessutom orsakar dålig tandhälsa många andra kroppsliga besvär. Politiska krafttag behövs.

I dag betalar man tandvården helt själv upp till 3000 kr. Därefter subventioneras viss tandvård med hälften upp till 15 000 kr och över det betalar försäkringskassan 85 procent av vården. Den som inte har råd låter bli att besöka tandläkaren till dess besvären blir akuta. Då kanske man förlorar tänder eller behöver göra kostsamma restaurationer. Det blir kostsamt både för den enskilde och för samhället. 

Politikerna har insett problemen och har därför beslutat om en tandvårdsförordning som kan ge vissa grupper subventioner och en del kan till och med få tandvård som led i en medicinsk behandling, det vill säga till samma pris som om man går till doktorn. Problemet är att man då måste kvalificera sig för att tillhöra någon av tandvårdsförordningens grupper, vilket ofta kräver läkarintyg. Därefter ska regionen besluta om de vill bevilja bidraget eller inte.

Beslut enligt tandvårdsförordningen går inte att överklaga och därför har ingen praxis utvecklats utan regionerna kan ha sina egna regler eller helt strunta i att bevilja bidragen. Vilka bidrag som beviljas är alltså avhängigt av vilken region man bor i. Detta gör tandvården än mer orättvis och de med låga inkomster och/eller dålig tandhälsa blir lidande.

Har man t.ex. diabetes har man större risk för problem med tänderna. Sjukvård och diabetesmedicin subventioneras av samhället och då man betalat högkostnadsskyddet blir vården gratis. Så är det inte i tandvården där får man betala, även om summan minskar när man överskridit ett visst belopp. Man kan också jämföra med höftimplantat som är så gott som gratis, men implantat i käkbenet får du betala stora delar av själv. 

Att få möjlighet att laga tänderna på ett tidigt stadium är ett sätt att förbättra tandhälsan. Om den möjligheten inte finns för personer med låga inkomster kommer tandhälsan att snabbt försämras, fler tandläkare behövs för större arbeten och dessutom kan bakterier i munhålan sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka kroniska besvär. 

Tandhälsoförbundet anser att riksdagens politiker måste fatta beslut om ett tandvårdsstöd för alla. Kostnaderna beräknas till 6-7 miljarder kronor, men i verkligheten kanske det till och med skulle bli en vinst om folk får möjlighet att laga tänderna tidigt för att förebygga senare och allvarliga effekter av kariesangrepp. En bra tandhälsa i befolkningen kommer sannolikt också att på sikt minska sjukvårdens kostnader, då bakterier från munhålan kan orsaka lunginflammationer med mera.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)