Nerurologen och forskaren Patrick Störtebecker forskade från 1960-talet och framåt om hur bakterier sprids från tänderna och tandrötterna till hjärnan. Han visade på avlidna att infektioner snabbt spred från käkbenet till kraniet och hjärnan. Han har skrivit forskningsrapporter och flera böcker i ämnet, men hade svårt att nå fram med sin kunskap. Fortfarande vill Socialstyrelsen inte förstå riskerna med infektioner i rotfyllda tänder. 

Störtebecker ansåg att man ska skilja på öppna infektionshärdar i tänder och tandrötter som kan tömas i munhålan och slutna tand/käkinfektioner.De senare ansåg han var mycket skadliga då bakterier och bakteriegifter sprider sig till kraniehålan och hjärnan genom nervbanor och det venösa blodsystemet. 

Den amerikanska patogolgen Bell som var aktiv under 1900-talet ansåg att infektioner i käkbenet ofta ledde till cancer, men inte omedelbart utan med en fördröjning på ett och ett halvt till 40 år. I sådana fall är det svårt att härleda källan till cancern. 

Störtebecker själv analyserade ett litet patientmaterial omfattande 20 patienter med cancer i käkarna och fann att hälften av dessa hade kronisk infektion i käkbenet intill själva cancern. Slutsatsen var att en koppling mellan infektion i käkbenet och cancer fanns hos vissa individer.

De undersökningar på avlidna som gjordes av Störtebecker och flera andra forskare i Umeå visade att när röntgenkontrastmedel sprutades in i märghålan i underkäksbenet så spred det sig till hela ansiktsskelettet och upp genom skallbasen och in i skallhålan och hjärnan. 

Detsamma inträffade om röntgenkontrastmedel sprutades in i tandpulpan i en överkäkstand. Kontrastmedlet spreds snabbt till hjärnan och fyllde ut hela det venösa systemet inne i skallhålan ,det vill säga det klafflösa kraniala venösa systemet.

Samma effekt fann forskarna när röntgenkontrastmedel sprutades in i en framtand i överkäkten på levande kaniner. Röntgenkontrastmedlet spreds via det klafflösa venösa systemet till ansiktet, ögonhålorna och hjärnan. Trots de många bevisen togs inte denna forskning på allvar. 

Flera decennier senare har infektioner/inflammationer i käkbenet fortfarande inte tagits på allvar i svensk odontologi. Istället för att utöka Störtebeckers försök och bättre undersöka vad som händer med bakterier i rotfyllda tänder så har Socialstyrelsen beslutat att förstahandsalternativet vid infektioner i tandroten ska vara rotfyllning och om patienten har fortsatta besvär ska rotfyllningen göras om.

Tandhälsoförbundet har en hel hemsida med information om risker med rotfyllda tänder, käkbensinfektoner och inflammationer inuti käkbenet. Eftersom rotfyllningar är så vanliga med flera hundra tusen rotfyllningar årligen så hör många nu av sig som misstänker att deras besvär består av rotfyllda tänder. En del forskare kallar det för käkbensepidemin.

Mer forskning om risker med infektioner i tandrötter och käkbenet har kommit under senare år och mängder av fallrapporter finns som visar att rotfyllda tänder, inflammationer i käkbenet med mera kan skapa allvarliga hälsoproblem. Trots det tas inte riskerna på allvar. 

Se mer Tf:s hemsida om rotfyllningar
Till Störtebeckers bok om rotinfektioner och cancer (skriven 1978 och finns endast på bibliotek)
Till Johann Lechners föredrag om inflammationer i käkbenet (youtube, svensk text)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)