Fästingburna sjukdomar är inte alltid lätta att diagnostisera och kan blandas ihop med problem med tänderna. Särskilt gäller det neuroborrelios som kan ge extrem trötthet och problem med ansiktsnerven på liknande sätt som inflammationer i käkbenet. 

Borrelios eller borrelia som vi ofta säger får man via fästingbett då fästingen kan bära på flera olika borreliabakterier. Forskning från Norge visar att det egentligen är väldigt sällsynt med borrelios, men det hjälper förstås inte den som drabbas.

Den vanligaste bakterien är Borrelia afzeli, som bland annat sprids med däggdjur. Men mer allvarligt kan det vara att smittas av Borrelia garinii, som främst sprids via fåglar och särskilt trastar. Den kan orsaka neuroborrelios.

Neruroborrelios påverkar hjärnan och kan skada nerverna och hjärnhinnan. Vanliga symtom är smärtor i nacken och ryggen, men även ansiktsnerven kan skadas. Detta kan förväxlas med inflammationer i käkbenet som också ger sådana symtom.

Viktig att tänka på är dock att risken att bli sjuk efter fästingbett är liten och norska forskare anser att risken är så liten som två procent och av dem som blir sjuka är det bara en av tio som verkligen får allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig neuroborrelios är endast 0,2 procent. 

Viktigt är att ta bort fästingen så snabbt som möjligt då borrelios sällan uppträder om fästingen tagits bort inom ett dygn från det den satt sig fast. TBE kan dock smitta snabbare då det är en virussjukdom som också sprids via fästingar. TBE är ännu mer sällsynt än borrelios.

Norska forskare berättar att de som utvecklar neuroborrelios sällan får en röd ring runt fästingbettet så som vi lärt oss känna igen borrelios. Det innebär svårighet att diagnostisera de allvarligaste sjukdomssymtomen.

Dessutom kan symtomen förväxlas med andra sjukdomar och då kan det dröja innan neuroborrelios upptäcks. Det gäller alltså att vara uppmärksam och komma ihåg om man fått fästingbett eller inte. Tar man bort fästingen inom 24 timmar så smittar den sällan. 

Viktigt är att ta bort fästingen så snabbt som möjligt och att vara uppmärksam på eventuella symtom. Flera av symtomen är sådana som kan uppträda vid andra sjukdomar eller om man har problem med rotfyllningar eller inflammation i käkbenet. 

Vi fästingbett bör man alltid badda med salt, C-vitamin eller andra medel som dödar bakterier och gärna flera gånger per dag för att se till att bakterien inte sprider sig. Ta alltid kontakt med vårdcentralen vid misstanke om borrelios i någon form. 

Tänk också på att fästingar kan överleva tvätt i 40 grader, enligt forskarna. Det verkar inte heller hjälpa att borsta av dem eller att bada. Kontrollera varje dag om någon fästing satt sig fast på huden och ta bort den på en gång. 

Se mer forskning.no om borrelios (norska)
Till mer information om fästingarnas olika stadier (norska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)