En internationell multicenterstudie visar att unga som börjar snusa i 15-årsåldern eller tidigare, kopplas till en ökad risk för att utveckla astma. Denna koppling gäller framför allt unga kvinnor som börjat snusa i 15-årsåldern. Studien har genomförts med anslag från Hjärt-Lungfonden.

– Avgörande för folkhälsan är att oberoende forskning om snusets hälsoeffekter når samma kunskapsnivå som för cigaretter. Inte minst för att vi nu ser hur nikotinbruket i Sverige ökar bland unga människor, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Det har under senare tid blivit allt vanligare att unga, främst i norra Europa, använder snus. Här man uppskattar man idag att upp till en av fem yngre än 25 år använder någon form av snus med nikotin.

Lungorna är de organ som är speciellt känsliga för miljöfaktorer, det gäller inte minst under barn- och ungdomsåren. Vid rökning har man funnit att tiden före 16 års ålder är extra känslig. Forskarna ville därför även undersöka om samma förhållande gäller snus.

– Våra resultat visar en koppling mellan att börja snusa före 16 års ålder och tre eller fler symtom på astma. Kopplingen gäller framför allt kvinnor. När det gäller aldrig-rökare sågs kopplingen hos båda könen, men starkast hos kvinnor, säger Juan Pablo López-Cervantes, pediatriker och doktorand vid universitetet i Bergen, Norge.

Data samlades in mellan åren 2013 och 2016. Studien omfattar 9 002 personer som är äldre än 15 år och bor i norra Europa. I Sverige ingick studiecenter i Göteborg, Uppsala och Umeå. Studiedeltagarnas medianålder var 28 år, med ett spann mellan 15 och 53 år. Av de drygt 9 000 deltagarna hade 20 procent använt snus med nikotin. Fler män än kvinnor var snusare och en större andel av männen hade börjat snusa i unga år.

Resultaten visade ingen koppling mellan snusning och astma gällande de fall där studiedeltagarna börjat snusa senare än i 15-årsåldern. Men, forskarnas analys tyder ändå på att snusning tidigt under puberteten kan ha en menlig inverkan på luftvägarna. Detta ser man i synnerhet hos unga kvinnor. Forskarna anser det inte heller uteslutet att andra nikotinprodukter kan ha liknande effekter. De bedömer att det är nikotinet som åstadkommer effekten. 

– Nikotinet färdas från munslemhinnan till lungorna där det tas upp och kan ha vissa direkta effekter på de små luftvägarna i form av astmasymtom. Därför är det högst troligt att andra nikotinhaltiga produkter såsom vitt snus och även e-cigaretter skulle kunna ha en liknande mekanism, avslutar Juan Pablo López-Cervantes.

Forskarnas nästa steg är att studera populationer från två olika generationer. Detta för att undersöka om liknande effekter kan överföras från föräldrar, som börjat snusa i puberteten, till deras barn.

Till studien på SwePub

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)