Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Kan rätt tarmbakterier föryngra?

Att tarmbakterier har stor betydelse för hälsan är känt. Nu har forskare funnit att om möss får tarmbakterier från unga möss så föryngras deras hjärnor och de får bättre komihåg. Det vi också vet är att tarmfloran hos äldre blir mindre diversifierad. Så på något sätt stämmer detta.

Läs mer »

Laga tänderna med kosten

Tandhälsoförbundets distrikt Skåne har spelat in flera filmer som är mycket intressanta. En av dem handlar om hur man lagar tänderna med kosten. Det är Ann-Marie Lidmark, Tf:s förbundsordförande som håller föredraget. Hon berättar bland annat om ursprungsbefolkningarnas kosthåll, vikten av att ha basisk saliv med mera. 

Läs mer »

Aluminium i deodoranter och vissa vacciner

Aluminium finns i naturen och vi får i oss aluminium via maten. I tarmkanalen är aluminium oftast rätt harmlöst och går ut igen via avföringen. Däremot kan aluminium i deodoranter eller i gamla sortens vacciner (bl.a. barnvacciner) tas upp i blodet och tränga in i hjärnan och ställa till problem. Kisel och kiselsyra som bland annat finns i vissa flaskvatten hjälper kroppen att avgifta från aluminium.

Läs mer »

Hälsovådligt amalgam förbjuds i fler länder

Många länder i Europa har nu fattat beslut om att fasa ut amalgam (kvicksilverhaltiga tandfyllningar). Slovenien är det senaste i raden och samtliga länder börjar med de grupper som riskerar bli sjuka av kvicksilver i sina fyllningar, det vill säga barn, ungdomar och gravida. Förhoppningen är att  EU beslutar om slutligt stoppdatum till år 2030 i samtliga EU-länder. 

Läs mer »

Konsensus för hantering av käkbensinfektioner

Infektioner i käkbenet uppstår ofta via infektioner i tandrötterna och särskilt kommer bakterier och andra mikroorganismer från rotfyllda tänder. Rotfyllda tänder blir aldrig helt bakteriefria även om tandläkaren är alldeles så duktig. Att diagnostisera och skrapa bort infekterat käkben görs sällan i Sverige trots att internationell konsensus finns för hur käkbensinfektioner ska hanteras. Men det är helt klart svårt att diagnostisera sjukdomar inuti käkbenet utan att gå in och titta. 

Läs mer »

B-12-brist orsakar många symtom

Vitamin B12 är ett viktigt vitamin för blodbildning, avgiftning, nervernas funktion med mera. Den som har mycket gifter i kroppen kan få låga B12-värden då kroppen använder B12 vid avgiftningen. Det i sin tur kan leda till extrem trötthet på grund av försämrad blodbildning, minskad känsel i benen då nerverna påverkas eller till krypningar och domningar i benen. 

Läs mer »

Sida 6 av 641 sidor < Första  < 4 5 6 7 8 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)