Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Fluoridering av vatten kan orsaka utvecklingsskador

En dansk forskare visar i en uppdaterad reviewartikel att det finns risk för utvecklingsskador hos barn som får i sig fluorider via fluoriderat vatten eller naturligt höga halter i grundvatten. Därtill är det känt att fluorider kan ge hormonstörningar. Barn är mer känsliga än vuxna. Hur ska man ställa sig till fluoridtandkräm och fluorpensling av barns tänder?

Läs mer »

Tandläkare vägrar dra ut rotfyllda tänder

Både medlemmar och andra förtvivlade människor vänder sig till Tandhälsoförbundet (Tf) för att de inte hittar en tandläkare villig att ta bort rotfyllda infekterade tänder. Många som vänder sig till förbundet är svårt sjuka och tillfrisknar oftast då tanden dragits ut. Beskyll inte tandläkarna för detta. Det är Socialstyrelsens fel. 

Läs mer »

Ökar D-vitaminbrist risken för karies?

Flera studier finns som visar D-vitaminets betydelse för tandhälsan. Nu finns en sammanställning av olika artiklar i ämnet publicerad. Den beskriver D-vitaminets roll och vilka negativa effekter på tandhälsan brister kan ha. D-vitaminets roll för att aktivera olika gener tas upp liksom behovet av D-vitamin då tandanlagen anläggs. Barn till kvinnor som tagit extra D-vitamin under graviditeten får färre hål i tänderna. 

Läs mer »

Ny metod botar periimplantit

Periimplantit eller infektioner runt implantat. Periimplantit är vanligast runt implantat av titan och mindre vanligt hos dem som har implantat av zirkonia. Titanimplantat är av metall och vissa personer kan vara allegiska mot titan och då ökar risken för infektioner runt implantaten. Sådana av Zirkonia  orsakar sällan periimplantit.  

Läs mer »

Tandläkarlaser ger nya möjligheter

Speciella lasrar för tandvård är utvecklade och säljs eller hyrs ut till tandläkare i Sverige liksom i många andra länder. De används för borttagning av karies, behandling av periimplantit, operationer med mera. Bra med laser är att man inte behöver ta bort så mycket tandsubstans och patienten behöver inte heller känna vibrationerna från den gammaldags borren. Tidskriften Dental Tribune har intervjuat en tandläkare som är mycket entusiastisk över denna teknik. 

Läs mer »

GLAD PÅSK

Tandhälsoförbundet önskar alla Glad Påsk. Godis går bra att äta om det inte är för ofta. Påskägg på påskafton kan vara ett sådant tillfälle. Vi rekommenderar tandborstning med tandkräm som innehåller hydroxiapatit för att minska risken för karies. Sådan tandkräm hjälper tänderna att laga sig själva.

Läs mer »

Sida 6 av 674 sidor < Första  < 4 5 6 7 8 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)