Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Systemskifte på gång i vården?

Läkartidningen har tagit upp tandhälsan i fem temaartiklar. De handlar om karies och risk för systemiska sjukdomar, samband mellan orala sjukdomar och demens, tandlossningssjukdomar kopplade till diabetes, hjärtkärlsjukdomar med mera och slutligen hur man kan upptäcka biverkningar av läkemedel i munhålan. Kanske är ett systemskifte på gång som gör att tandläkare och läkare kan komma att samarbeta bättre och att tänderna i framtiden verkligen kommer att betraktas som del av kroppen. 

Läs mer »

Svenskar missnöjda med sjukvården

Svenska patienter anser att de ofta blir orättvist behandlade i vården och att de inte blir tagna på allvar. Detta visar en undersökning som myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har genomfört. Samma frågor ställs till befolkningen i tio andra OECD-länder och i jämförelse med dessa länder hade Sverige sämst resultat på de nya frågorna.

Läs mer »

Doktorandprojekt om BMS

Käkkirurgiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus genomför för närvarande ett doktorandprojekt om Burning Mouth Syndrome (BMS). Projektperioden började den 1 januari 2022 och avslutas inte förrän den 31 december 2028.

Läs mer »

Överskott av järn

Järn spelar en viktig roll för hälsan, särskilt för barn och ungdomar. Utan tillräckligt med järn kommer det inte att kunna bildas röda blodkroppar och inte heller vissa proteiner i mitokondrierna som har till uppgift att producera energi. Å andra sidan kan ett överskott av järn orsaka betydande skador.

Läs mer »

Hur kan fasta påverka kroppen?

Flera organ i kroppen går igenom betydande förändringar när man fastar i längre perioder. Forskare förvånas dock av hur många fastedagar som krävs.

Läs mer »

Tandvård kan ersättas i annat EU-land

I Sverige råder tandläkarbrist och särskilt i norra delen av landet. En del åker till Finland för att hitta en tandläkare. Men hur ser ersättningen ut? Gäller det svenska högkostnadsskyddet även utomlands?

Läs mer »

Sida 6 av 774 sidor < Första  < 4 5 6 7 8 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)