Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Energidrycker försämrar tandhälsan

Folktandvården ser allt oftare tandskador som orsakats av energidryck. Enligt Catrin Marklund, hälsopedagog på Folktandvården, är energidryck en av de värsta dryckerna för tänderna, till och med mycket värre än andra söta drycker.

Läs mer »

Allt vanligare att läkare använder AI

AI (Artificiell Intelligens) är på frammarsch inom sjukvården. En studie bland brittiska läkare, visar att allt fler låter chatbottar hjälpa till med administrationen. AI används även som stöd vid diagnoser. Den ökade användningen reser dock även frågor om etik och patientsäkerhet, menar forskare.

Läs mer »

Käksmärta - orsak och behandling

Käksmärta har flera tidningar skrivit om den senaste veckan. Värken är ofta oberäknelig och kommer och går och kan vara så kraftig att patienten tar sitt liv. En del får diagnosen trigeminusneuralgi. Det är av största vikt att hjälpa dessa patienter. Ibland räcker det med att ta bort infekterade rotfyllda tänder men ofta behöver även inflammationer inuti käkbenet opereras bort. För närvarande måste man åka utomlands för att få rätt diagnos och behandling. 

Läs mer »

Överviktiga nekas tandvård

Varför får inte kraftigt överviktiga personer tandvård? Den frågan ställer vi oss sedan problemet uppmärksammats i radion. Tandläkaren avbeställde tid med motivering att patienten vägde för mycket för tandläkarstolen. Tandhälsoförbundet har nu fått kunskap om att detta inte är helt ovanligt för dem som har kraftig övervikt. Tandläkaren vill helt enkelt inte behandla dem. 

Läs mer »

Munbakterier som tillskott

Alltmer uppenbart blir det att tarmens bakterieflora och den som finns i munhålan hänger ihop. Felaktiga eller rent av sjukdomsframkallande bakterier i munhålan kan ställa till många problem som karies, tandköttsinfektioner, dålig andedräkt med mera. Kosttillskott som förbättrar tarmhälsan tar många, men nu är det alltså dags att även förbättra bakteriefloran i munnen. Att äta syrade grönsaker är ett sätt och ett annat att köpa probiotika som kosttillskott. 

Läs mer »

Munbakterier och åderförkalkning

Alltmer forskning publiceras nu om munbakteriers koppling till hjärtkärlsjukdomar liksom till andra hälsobesvär. Forskare från Uppsala och Lund har nu publicerat en forskningsartikel som visar samband mellan vissa tarmbakterier och plack i hjärtats kranskärl (åderförkalkning). Intressant är att de också ser att dessa bakterier återfinns i saliven, det vill säga de finns i munhålan. 

Läs mer »

Sida 6 av 808 sidor < Första  < 4 5 6 7 8 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)