Alltmer forskning visar att livsstilen har betydelse för utveckling av Alzheimers sjukdom och det gäller även de som har ökad ärftlig risk. Nyligen har forskare vid Karolinska institutet kunnat visa på en 35-procentig minskning av Alzheimers sjukdom och tidigare har liknande resultat framkommit från forskare i USA (Texas). Men även andra riskfaktorer finns som socialt umgänge, kost, näringsbrister, gifter och tandhälsa. 

Nytt nu är alltså forskning som visar betydande minskad risk för Alzheimers sjukdom om man motionerar regelbundet. Motion och rörelse är alltså viktigt om man vill minska risken för demens, vilket forskare vid Karolinska institutet kunnat visa. Se mer i en sammanfattande artikel på svenska på forskning.se

Den forskning som utförts vid Karolinska institutet visar att risken för demens minskar med 35 procent om man regelbundet är fysiskt aktiv. Den har gjorts via ett stort register från Storbritannien (UK Biobank) där man följt drygt 60 000 personer under en 12-årsperiod. Resultatet är relativt säkert och att vara fysiskt aktiv under sin livstid är alltså viktigt för hur man senare åldras. För ett år sedan publicerades en studie från USA (Texas) där man också fick tydliga resultat om betydelsen av fysisk aktivitet. 

Tandhälsoförbundets distrikt i Umeå redovisade samtliga kända riskfaktorer vid ett seminarium i höstas. Den forskare som tagit hänsyn till samtliga kända riskfaktorer är professor Dale Bredesen som upprättat ett särskilt program för att dementa ska kunna återfå sina förmågor. Se mer hans bok Slutet för Alzheimers, som tyvärr bara finns på bibliotek. Hans böcker finns också på engelska. Se mer Dale Bredesens hemsida. Han har utbildat många terapeuter och i Sverige finns Haydeh Bolouri, se mer hennes hemsida

Vid Karolinska institutet har även professor Miia Kivipelto forskat om livsstilsfaktorer som påverkar risken för Alzheimers sjukdom och andra demensproblem. Hon tar upp kosten som en viktig faktor liksom rörelse och minnesträning. Se mer här. Hon har dock hittills inte tagit upp gifter i sina studier och inte heller munhälsa.

I Örebro pågår ett projekt för att utröna hur munhålebakterier kan nå hjärnan och hur de påverkar risken för demens. Om detta berättade docent Mats Humble på seminariet i Umeå, I dag vet vi att elakartade bakterier från munhålan återfinns i hjärnan hos patienter med diagnosen Alzheimers sjukdom. Men orsak och verkan är fortfarande okänt, men misstankar finns att bakterierna i sig kan orsaka amyloida plack för att skydda hjärnan. Mer forskning behövs dock innan några slutsatser kan dras. Dock kan man konstatera att god tandhälsa sannolikt också minskar risken för demens. 

Dale Bredesen som nämnt ovan är den som har den största helhetssynen på demenssjukdomar och som med hjälp av omfattande provtagning försöker hitta orsakerna. Ett brett synsätt är viktigt för att lyckas då det sällan är en enda faktor som är orsaken.  

Se tidigare artiklar på hemsidan om demens
- Om tandlossning och Alzheimers sjukdom
- Munbakterier och Alzheimers sjukdom
- Om kvicksilver och demens
- Om gener, tungmetaller och demens
- Periodisk fasta och Alzheimers sjukdom
- Vitamintillskott och Alzheimers sjukdom

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)