- Forskning
- Hälsa
Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar kan ha koppling till tungmetaller. Flera olika gener tycks vara involverade när det gäller risken för demens bland annat APO E-lipoprotein-genen. Kombinationer av gener talas det också om. Intressant för alla kvicksilverskadade är att forskare nu även tittar på kopplingar till tungmetaller.
Många medlemmar i Tandhälsoförbundet (Tf) har eller har haft problem med kvicksilver från amalgam och ofta också från andra tungmetaller. Nu finns forskning som tyder på att tungmetaller kan sätta på och stänga av olika gener. Detta skulle kunna påverka risken för Alzheimers sjukdom, men kanske också påverka kroppen på andra sätt.
En relativt ny artikel redovisar olika gener och mutationer som kan relateras till Alzheimers sjukdom och annan demens. Artikeln är svår att läsa om man inte har mycket goda kunskaper i genetik. Forskarnas slutsats är dock att de funnit ett antal genetiska variationer som kan öka risken för demens och de menar att detta skapar bättre möjligheter än tidigare att hitta effektiva och individuella behandlingsmetoder.
Ytterligare en ny artikel tar upp tungmetallers roll när det gäller att sätta på och stänga av gener. Det innebär att tungmetallen kan påverka en gen att t.ex. bilda ett visst protein och gällande demens handlar det om ökningen av proteinet amyloid beta och tau-fosforylering vid Alzheimers sjukdom. De tungmetaller som undersöktes var kadmium, järn, arsenik, koppar och litium. Forskarna hoppade således över kvicksilver trots att den är känd för att kunna påverka epigenetiskt. Sannolikt kan även kvicksilver öka risken för demens och Alzheimers sjukdom.
Riskerna med amalgam och dess kvicksilverläckage blir alltså alltmer uppenbara och kan vara en av flera riskfaktorer vid många kroniska sjukdomar. Amalgam har sedan 2009 varit förbjudet i Sverige och ett förbud finns nu även i EU:s alla länder. Men fortfarande har många personer amalgam kvar i tänderna (i Sverige ca 40 % av den vuxna befolkningen). När riskbilden nu ökar borde myndigheterna överväga att gratis byta ut amalgam mot andra mindre giftiga material.
Till artikeln om genetik och demens
Till artikel om tungmetaller och epigenetik