- Forskning
- Hälsa
Munhälsan har stor betydelse för uppkomst av sjukdomar i andra delar av kroppen. Flera rapporter har publicerats som visar att bakterier vanliga vid parodontit kan vandra till hjärnan och där öka risken för demens bland annat genom att öka andelen amyloida plack och förstöra nervcellerna. Parodontit behöver därför behandlas i ett tidigt stadium. Flera möjligheter finns.
Av en forskningsrapport i Tandlægebladet framgår att det finns tydliga kopplingar mellan parodontit (tandlossningssjukdom) och Alzheimers sjukdom. Även andra forskare har fått liknande resultat, enligt artikelns författare.
Ackumulering av betaamyloid i hjärnan är ett viktigt kännetecken för Alzheimers sjukdom. Nu finns kunskaper om att parodontit kan öka andelen plack i hjärnan, vilket kan leda till ökade nervinflammationer och degenerering av neuroner. Möss som injicerats med P. gingivalis (en av flera bakterier som uppträder vid parodontit) får liknande effekter.
Bakterier och virulensfaktorer, som associeras till Alzheimers sjukdom, har alltså hittats hos Alzheimerssjuka patienter. De finns i inflammerade tandköttsfickor vid tandlossning och därtill bidrar dessa bakterier till att öka blodhjärnbarriärens genomsläppligheten. Det senare gör att fler bakerier och virus kan tränga in i hjärnan.
Det finns alltså kopplingar mellan Altzheimers sjukdom och de munhålebakterier som finns hos personer med tandlossning och nervinflammationer. Studierna gäller både människor och djur. Dessa inflammationer medför också att amyloida plack och tau ackumuleras i hjärnans celler.
Forskarna skriver dock att sambandet mellan Alzheimers sjukdom och parodontit inte är helt klarlagt då studierna ofta är små. Mer forskning behövs och det gäller speciellt uppföljning av Alzheimerspatienter som får genomgå behandling av parodontit.
Att sköta tandhälsan är alltså viktigt för uppkomst av många olika sjukdomar. Lika angeläget är det att tandläkaren uppmärksammar sina patienter på begynnande tandlossning och på olika sätt försöker hjälpa till med läkningen.
Du själv kan testa algen Aschophyllum nodosum, Q-10 gel i tandköttsfickorna och andra kosttillskott för att förbättra mikrobiomet. Syftet är att skapa en bakterieflora i munnen som bekämpar de dåliga bakterierna och gynnar de goda. Viktigt i förebyggande syfte är bra kosthållning.