Nya reviewartiklar visar att bland annat B-, C- och D-vitaminer kan minska risken för kognitiv försämring, t.ex. Alzheimers sjukdom. Mer forskning behövs förstås, men det kan ändå vara av intresse att pröva sådana tillskott om minnet börjar bli sämre. Som äldre ska man också tänka på att upptaget av näring via tarmen ofta försämras och även av den anledningen kan tillskott vara befogat.

Alltmer intressant forskning visar att tillskott av vitaminer kan behövas för att minska åldrandet och minska risken för kognitiva besvär. Flera reviewartiklar de senaste åren visar att B-vitaminkomplex och speciellt folsyra kan minska risken för minnesproblem. Även C-vitamin och E-vitamin kan ha positiv effekt på den kongnitiva funktionen.  

Forskning visar också att näringsbrister av olika slag kan ha effekter på neurologiska problem som Alzheimers sjukdom, Parkinson, MS, depression med mera. Alzheimers sjukdom anses kunna bero på brist på vitamin B1, B12, B6, A och D. Parkinsons sjukdom och MS anses ha att göra med D-vitaminbrist. Depression kopplas till D-, C- och B-vitaminbrist. 

En helt färsk forskningsartikel visar att extra tillskott av D-vitamin kan minska risken för demens med så mycket som 40 procent. Det behövs dock mer forskning för att man med säkerhet ska kunna rekommendera vitaminterapi mot kognitiva problem.

Anledning finns att kontrollera vitaminhalterna i blod för att avgöra om man har brister. Tyvärr görs det sällan i svensk hälso- och sjukvård. De allra flesta äldre har brist på vitamin B12 och vitamin D och bör ta kosttillskott av dessa. Det gäller också många som tidigare haft amalgamproblem eller som har problem med rotfyllda tänder och käkben då detta innebär ökad stress och därmed risk för brist på vitaminer och antioxidanter.  

Till forskningsartikel om vitaminer och nerurodegenerativa sjukdomar
Till Medical News Today om D-vitamin och demens
Till forskningsartikel om D-vitamin och kopplingen till Alzheimers sjukdom
Ytterligare en forskningsrapport inom området

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)