Speciella lasrar för tandvård är utvecklade och säljs eller hyrs ut till tandläkare i Sverige liksom i många andra länder. De används för borttagning av karies, behandling av periimplantit, operationer med mera. Bra med laser är att man inte behöver ta bort så mycket tandsubstans och patienten behöver inte heller känna vibrationerna från den gammaldags borren. Tidskriften Dental Tribune har intervjuat en tandläkare som är mycket entusiastisk över denna teknik. 

Tandläkare Michał Nawrocki berättar i Dental Tribune om hur bra han tycker det är att arbeta med senate lasertekniken inom tandvården. Han använder laser på flera olika sätt och använder två olika våglängder (ND:YAG och Er:YAG laser) 

Tandläkarlaser kan användas för att ta bort karies, men också för operationer, borttagning av skalfasader och keramiska kronor, vid inflammationer i tandköttet, behandling av periimplantit och mycket mer . 

Michał Nawrocki berättar att läkningen blir betydligt snabbare när han opererar med lasern och det blir mindre smärtsamt för patienten. Han anser också att lasern fungerar bra vid rotfyllning av tänder då den har betydligt bättre bakteriedödande effekt än andra behandlingar.

Vid borttagning av tänder är lasern dessutom bra då han kan använda den ena till att ta bort angripen och förstörd vävnad och den andra till att sterilisera så att alla bakterier försvinner från området. 

Till artikeln i Dental Tribuner
DEN 28 APRIL HÅLLS ETT FÖREDRAG OM LASERNS FÖRDELAR AV TANDLÄKARE JEANETTE RINDESKOG I STOCKHOLM. SE MER HÄR. TF ÄR ARRANGÖR.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)