Nyheter

Var finns biverkningsregistret för dentala material?

Biverkningsregister för dentala material har utretts många gånger. Senast 2010 publicerade Socialstyrelsen ett förslag. Vart har det tagit vägen? Kommer något beslut om biverkningsregister?

Läs mer »

Kompostiter och hälsan

Många är oroliga för kompositernas hälsoeffekter. Vissa personer är känsliga för metyakrylater, bisfenoler eller tillsatser i kompositerna, men för de allra flesta fungerar dessa material bra. Förutsättningen är dock att tandläkaren lägger tunna lager och härdar ordentligt. För säkerhets skull bör man alltid kontrollera innehållsdeklarationen och eventuella varningar som finns i bipacksedeln.

Läs mer »

Autism, zinkbrist och kvicksilver i vacciner

Norsk forskare har funnit att många autistiska barn har zinkbrist och förhöjda kopparhalter liksom relativt höga kvicksilverhalter. Forskaren refererar även till annan literatur som visat förhöjda kvicksilverhalter hos dessa barn. En anledning kan vara att zinkbrist leder till sämre bildning av metallotionin som är viktigt för kroppens avgiftning av tungmetaller. Även GABA-systemet kan vara involverat i symtomen, enligt Geir Björklund.

Läs mer »

Paradontit ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Paradontit eller tandlossning beror på bakterier som tar sig in i tandköttet och förstör tandens fästpunkter eller på annat sätt påverkar kroppens immunförsvar. Bakterier ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, vilket är känt sedan tidigare. Det nya är att forskaren bekräftar sambanden och att sårläkning och nybildning av vävnader försämras.

Läs mer »

Långsam avgiftning av fisk förvånar forskare

Fiskar med höga kvicksilverhalter som sätts i en sjö utan kvicksilver avgiftas förvånansvärt långsamt visar nya forskningsrön från Kanada. Vid miljöbytet mättes halten metylkvicksilver i muskelprover och därefter släpptes fiskarna till en sjö med relativt låga eller inga halter av kvicksilver. Forskarna förutsatte att kvicksilverhalterna i fisk skulle minska, men så var inte fallet.

Läs mer »

Patientcentrerad vård - diskussionsämne i Almedalen

Myndigheten för vårdanalys har utrett patienternas deltagande i vården. Bakgrunden är att svenska patienter upplever att de i liten grad deltar i vård och behandling jämfört med patienter i andra länder. Patienten som medaktör i vården behöver därför stärkas. Om detta diskuterades under Almedalens seminarier och flertalet var överens om tydligare patientcentrering och särskilt gällde de funktionshindrade grupper.

Läs mer »

Sida 649 av 747 sidor < Första  < 647 648 649 650 651 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)